Sisältöjulkaisija

angle-left null Kansallinen asetus ravintolaruuan alkuperän ilmoittamisesta

Uutinen

Kansallinen asetus ravintolaruuan alkuperän ilmoittamisesta

1.2.2019

Kansallinen asetus ravintolaruoan alkuperän ilmoittamisesta astuu voimaan 1.5.2019 ja tulee velvoittamaan ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Komission nyt hyväksymä ja toukokuussa voimaan tuleva asetusehdotus koskee kaikkia niitä lihoja, joilla on EU:ssa harmonisoidut alkuperäsäädökset eli naudan-, sian-, siipikarjan- sekä lampaan- ja vuohen liha. Lihan alkuperämaan ilmoittaminen tulee pakolliseksi tarjoilupaikoissa eli ravintoloissa, lounasravintoloissa, laitosruokaloissa, kahviloissa ja pikaruokaravintoloissa. Asetus tulee olemaan määräaikainen kuten jo voimassa oleva valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskeva asetus.

Alunperin Suomi lähetti Euroopan komissiolle syksyllä 2017 ehdotuksen asetuksesta, joka velvoittaisi ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi kalan ja lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Komissio lähetti asetusehdotuksen kolmeen kertaan takaisin vaatien täsmennyksiä ja näyttöä tuotteen laadun ja alkuperän yhteydestä.

MMM suunnittelee parhaillaan lisäajan anomista kansalliselle ”Pakattuja maitotuotteita ja lihajalosteita” koskevan alkuperämaamerkintää koskevan asetuksen (MMMa 218/2017) jatkumiseksi. Nyt asetus on voimassa kesäkuulle 2019. Ranskan vastaavalle säädökselle on pyydetty jatkoaikaa.

MTK:n näkemyksen mukaan ruoan alkuperän ilmoittaminen on keino lisätä kuluttajan kiinnostusta ruokaan ja arvostusta koko ruokasektoria kohtaan. MTK on pitkään vaatinut myös ravintolaruuan alkuperän merkitsemisen nykyistä selkeämpää käytäntöä. Juuri ravintolasektorilla ruuan alkuperä häviää, eikä sitä avoimesti kerrota kuluttajille. Alkuperää koskeva EU-lainsäädäntö on poliittisesta paineesta huolimatta edistynyt hitaasti. Suomen valtio on pyrkinyt lisäämään alkuperätietoa kansallisilla asetuksilla.

Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909