Takaisin Kevään kunniaksi: #ruokarauha kiitos

Blogi – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kevään kunniaksi: #ruokarauha kiitos

02.05.2016

Kevät on ihanaa aikaa, vuoden alusta asti kalenterin mukaan mennään ruokajuhlasta toiseen. Kun härkäviikoista on alkuvuonna selvitty, alkaa laskiainen, joka päättyy pääsiäiseen. Pääsiäisen jälkeen tulee vappu ja sen jälkeen monenlaiset kevätjuhlat.

Vappu on nyt, ja tällä viikolla on valmistettu simaa, niin meidänkin perheessä perinteisesti ihan itse.  Simaa pullottaessani pohdin, mitä kaikkea siihen on laitettukaan: vettä, sokeria, sitruunoita, hiivaa ja rusinoita. En tiennyt saati edes selvittänyt raaka-aineiden alkuperää. Melkein harmitti. Minä, joka aina paasaan alkuperän puolesta. Simanhan olisi voinut valmistaa myös kotimaisista raaka-aineista, vaikkapa raparperista ja hunajasta! Tosin olen käyttänyt jo edellisen kesän pakastetut raparperipalaset ja odottelen uutta satoa.

Ruokakeskustelu on käynyt kuumana koko kevätkauden, onneksi kyllä kovin monipuolisena. Vuosia jatkunut debatti erilaisista ruokaan liittyvistä asioista saa koko ajan uusia ulottuvuuksia. Alkuperä on noussut esiin monessa kohtaa ja se on mahtava asia. ”Mistä ruokasi tulee” ja ”tiedä mitä syöt” ovat kantavia teemoja, jotka liittyvät voimakkaasti myös ruoan ja sen tuotannon ja kulutuksen kestävyyteen.  Erityisen ilahtunut olen kuitenkin ollut nousevasta trendistä, jossa kannustetaan rentoon otteeseen suhteessa ruokaan.

Vuosikausia päätämme ovat sekoittaneet tiedot, milloin minkäkin ruoka-aineen epäterveellisyydestä, poisjättämisen tarpeesta tai epäeettisyydestä. Välillä pahasta on ollut rasva, välillä maito, toisinaan taas hiilihydraatit ja viime aikoina erityisesti punainen liha. Nyt ruokapuheessa on siirrytty enenevässä määrin rauhallisempaan, tietoon pohjautuvaan analyysiin ja kokonaisvaltaiseen näkemykseen.

MTK:ssa teemme monenlaista ruokaviestintää ja seuraamme sitä tiiviisti. Kannustamme aina kuluttajaa tietämään ruoan alkuperän: mistä ruoka tulee, kuka sen on tuottanut ja miten. Ruokafilosofiassamme alkuperän lisäksi kantava teema on vaihteleva, monipuolinen ja sesonginmukainen ruokavalio. Kun ruokavalion ja ruokasuhteensa kaiken kaikkiaan perustaa vielä kohtuullisuuteen ruokahävikkiä välttäen, sitä syökin jo melkoisen terveellisesti ja kestävällä tavalla.

Näin vapun korvalla minä haluan julistaa ruokarauhan. Kuljetaan ruokarauhassa kohti alkavaa kylvökautta. Ruokarauha valita itse, mitä syö ja mistä pitää. Ruokarauha keskustella ruuasta monipuolisesti syyllistämättä ketään. Ruokarauha syödä yhdessä ja nauttia ruuasta.

Ruoka on iso osa arkea ja juhlaa, iso osa kulttuuriamme. Varmaa on, että suomalainen ruuantuottaja haluaa tuottaa sellaista ruokaa, jota kuluttaja haluaa ostaa ja nauttia. Syödään yhdessä, ruokarauhassa!

MISSÄ ON PIHVI

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK


Olen toiminut MTK:n ruokakulttuuriasiamiehen pestissä keväästä 2010 alkaen. Perustehtäväni on edistää sekä suomalaisen ruoan menekkiä että suomalaista ruokakulttuuria. Näiden sisälle kuuluvia asiakokonaisuuksia taas ovat mm. ruuan alkuperä- ja laatumerkinnät, elintarvikkeiden jatkojalostus, julkiset ruokapalvelut, lähiruoka ja lyhyet toimitusketjut sekä ruokakasvatus. Näiden asioiden eteen teen työtä ilolla ja suurella sydämellä laajassa yhteistyöverkostossa ja monenlaisten eri toimijoiden kanssa.