Takaisin Komission puheenjohtaja meni metsään Helsingissä - pohjoisen EU:n metsäohjelma

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

Komission puheenjohtaja meni metsään Helsingissä - pohjoisen EU:n metsäohjelma

29.11.2022

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen meni metsään keskellä Helsinkiä. Von der Leyen lausui syntysanat uudelle koulutus- ja tiedeyhteisölle The New Nordic Bauhaus. Suomella, Ruotsilla ja Virolla on puurakentamisosaamista, jota pitää kehittää ja tuoda laajempaan käyttöön. Rakentaminen vastaa kolmanneksesta EU:n kasvihuonekaasupäästöjä. Von der Leyen haluaa rakennukset ja kaupungit hiilinieluiksi eikä vain päästölähteiksi. Luontokeskus Haltia tarjosi puitteet European Bauhaus -ohjelman julkistustilaisuudelle. 

New European Bauhaus haluaa vähentää rakennusalan hiilidioksidipäästöjä ja samalla tehdä rakennuksista hiilivarastoja luontoperäisten ratkaisujen avulla. Ensimmäisenä askeleena jaamme rakentamisosaamista biopohjaisista materiaaleista erilaisilla verkkokursseilla, von der Leyen totesi. Horizon Europe ohjelman kautta EU etsii 10 miljoonan euron budjetilla biopohjaisten ​​materiaalien tutkimus- ja innovaatiohankkeita. 

Nordic Bauhaus -ohjelma on osa komission Sharm El Sheikhin COP27-ilmastokokouksessa esittelemää viiden kohdan European Bauhaus -ohjelmaa. Pohjoismaiden Bauhaus keskittyy rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksiin ja kiertotalouteen. Von der Leyen korosti puheessaan, että metsillä on suuri taloudellinen arvo, mutta ne ovat myös välttämätön osa taistelussamme ilmastomuutosta ja luontokatoa vastaan.  

Haltiaan von der Leyenin lisäksi oli kokoontunut laaja joukko komissaareja ja Suomen, Ruotsin ja Viron valtiojohto (komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius, Jutta Urpilainen, pääministeri Sanna Marin sekä Viron pääministeri Kaja Kallaksen ja Ruotsin varapääministeri Ebba Busch).  

 

Toinen osa tapahtumaa oli paneelikeskustelut 


Paneelikeskusteluihin johdattelivat ympäristöministeri Maria Ohisalon ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen hyvin erilaiset näkökulmat metsien rooliin ja tarjoamiin ratkaisuihin. Ongelma-/ratkaisukeskeiset puheenvuorot jatkuivat paneeleihin. 

Tulevaisuuden metsät -paneeli kuvasti odotusten ristiriitaa. Tuomo Kalliokosken (YM) vetämässä paneelissa keskustelijoina olivat Hanna Aho (Suomen luonnonsuojeluliitto), Aveliina Helm (Tartun yliopisto), Viveka Beckeman (Ruotsin metsäteollisuus) ja Sven Walter (FAO).  Laajan metsäomistajien tekemisiin kohdistettujen toiveiden tynnyrin yhteenvetoa on mahdoton tiivistää lapsuusmuistoista, hajuista, tuntemuksista. Sven Walter avasi laajimmin metsänäkökulmaa sen moninaisten tuotteiden ja vaikutusten kautta. 

Keskustelua kuunnellessa palaa väkisin mieleen Tanskan tuottajajärjestön entisen puheenjohtajan usein käyttämä sanonta: Jos et ole mukana keskustelupöydässä, olet päivän ruokalistalla. Tälläkin kertaa järjestäjät olivat katsoneet paremmaksi jättää sivuun metsänomistajien osallistumisen metsien tulevaisuuskeskustelusta. Esillä oli kyllä metsänomistajien hyvin erilaiset tavoitteet omien metsiensä käytössä.   Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kauppapolitiikka, kehitysyhteistyö, EU-asioiden koordinaatio Suomessa: EU:n budjetti, kestävä rahoitus, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), World Farmers' Organisation (WFO), FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232

aiheet: eu-komissio, puurakentaminen