Rohkeammin, yksinkertaisemmin ja nopeammin toimiva unioni: Euroopan komission työohjelma 2025
Uutinen – Maaseudun edunvalvonta
Rohkeammin, yksinkertaisemmin ja nopeammin toimiva unioni: Euroopan komission työohjelma 2025
07.03.2025
Komissio tarttuu 2025 työohjelmassaan ajankohtaisiin EU:n toimintaympäristön haasteisiin. Fokus on nyt EU:n kilpailukyvyn parantamisessa, turvallisuuden lisäämisessä ja talouden häiriönsietokyvyn vahvistamisessa. Yllätyksiä on vähän. Perustuuhan työohjelma poliittisissa suuntaviivoissa ja puheenjohtaja Ursula von der Leyenin toimeksiantokirjeissään esittämiin sitoumuksiin.
Työohjelma korostaa tarvetta lisätä mahdollisuuksia, innovointia ja kasvua kansalaisten ja yritysten hyödyksi. Työohjelman rinnalla esitetään tiedonanto, joka koskee sitä, miten EU aikoo helpottaa sääntöjen täytäntöönpanoa, vähentää hallinnollista taakkaa ja yksinkertaistaa EU:n sääntöjä.
Euroopan komissio painottaa työssään yksinkertaistamista. Ensimmäisten yksinkertaistamispakettien ja –ehdotusten (omnibus) tavoitteena on saada EU:n politiikat ja lainsäädäntö toimimaan paremmin samansuuntaisesti ja samalla tukemaan EU:n kilpailukykyä. Ensimmäisessä omnibus-paketissa yksinkertaistetaan mm. kestävää rahoitusta koskevaa raportointia, yritysvastuuta ja kestävyysluokitusjärjestelmiä.
Komissio on luvannut seuraavaksi yksinkertaistaa digitalisaation ja maatalouspolitiikan lainsäädäntöä. Komissio on kerännyt niin jäsenvaltioilta kuin toimijoilta ehdotuksia yksinkertaistamiseen.
Yhteistä maatalouspolitiikkaa ja viljelijöihin vaikuttavia muita politiikan aloja koskevilla yksinkertaistamistoimenpiteillä komissio haluaa puuttua itse monimutkaisuuden syihin ja hallinnolliseen rasitukseen. Toivottavasti nyt päästään todellisiin muutoksiin maatilojen arjessa. Ainakin ensimmäiset yksinkertaistamisesitykset nostavat odotuksia.
Komissio laatii vuosittain luettelon toimista, jotka se aikoo edistää. Tällä kertaa komissio keskittyy seuraaviin:
-
kestävä vauraus ja kilpailukyky
-
puolustus ja turvallisuus
-
ihmisten tukeminen ja yhteiskuntiemme ja sosiaalisen mallimme vahvistaminen
-
elämänlaadun turvaaminen
-
demokratian suojelu ja arvojen vaaliminen
-
vaikutusvallan ja kumppanuuksien hyödyntäminen kaikkialla maailmassa
-
unionin valmistautuminen tulevaisuuteen
MTK tukee komission tavoitteita
Komission työohjelma tukee niin Suomen kuin MTK:n tavoitteita erityisesti biotalouden, maatalouden ja ruokaturvan osalta. Maatalous on komission keskeinen toiminnan prioriteetti, ja on saanut niin komission puheenjohtajan von der Leyenin kuin maatalouskomissaari Hansenin puheissa tärkeän roolin yhteisön resilienssin rakentajana.
MTK pitää hyvänä, että komission työohjelmassa painopiste on EU:n talouden, kilpailukyvyn ja turvallisuuden vahvistamisessa. Maatalouden ja ruokaturvan parantaminen ovat hyvin linjassa MTK:n tavoitteiden kanssa, kun komissio tavoittelee toimillaan maatalouden kilpailukykyä ja hallinnollisen taakan purkua. Avainasia on viljelijöiden markkina-aseman vahvistaminen ruokaketjussa.
Biotalouden osalta Suomella on mahdollisuus nostaa profiiliaan. EU:n biotalousstrategiaa valmistellaan komissaari Roswallin johdolla. Valmisteluussa oleva biotalousstrategia viitoittaa tietä metsien kestävälle käytölle ja metsäpohjaisille investoinneille. MTK:lle on tärkeää, että strategian huomioi metsien koko arvoketjun sekä nykyisen kaltainen biotalous, joka kannustaa puupohjaisen raaka-aineen hyödyntämiseen. Yhdessä puhtaan teollisuuden ohjelman kanssa meillä on mahdollista luoda suomalaiselle biotalousviennille hyvä toimintaympäristö.
Omnibus-esitykset toteuttavat MTK:n tavoitetta purkaa edellisen komission aikaansaamaa raportointiähkyä. Lisäsääntely ja mm. metsäkatoasetus ja metsien monitorointiasetus ovat esimerkkejä niistä lainsäädännöistä, joihin kaipaamme selkeää yksinkertaistamista toimialan kilpailukyvyn turvaamiseksi. Yksinkertaistamistavoitteiden nimissä MTK kannattaa, että komissio ei julkaisisi uusia metsäaloitteita, vaan keskittyisi jo sovittujen lainsäädäntöjen toimeenpanoon ja sääntelyn helpottamiseen.
Protektionismi on EU:n maatalouskaupan haaste. EU on isoin elintarvikkeiden viejä ja tuoja globaalissa kaupassa. Kaupan vapauttamisen haasteisiin on varauduttava etukäteen. EU:lla on ollut tapana pohtia syitä ja seurauksia kriisien keskellä, mutta toimenpiteiden valmistelu on ollut hidasta ja markkinoita tukevat välineet ovat valmistuneet liian myöhään. Mercosur-sopimuksen yhteydessä keskusteltu valmis rahavaraus on ensimmäinen vaihe, mutta sen lisäksi tarvitaan nopeita välineitä kriisin rajaamiseen ja herkimpien sektorien taloudellisen hädän hoitamiseen.
Keskeinen kysymys komissiolle tämän vuoden aikana on uskottavan monivuotisen rahoituskehyksen rakentaminen. Komission uudet toiminnan prioriteetit tarvitsevat merkittäviä taloudellisia panoksi samalla kun huolehditaan mm. maatalouden ja aluepolitiikan tarpeista.
Kilpailukyky kuntoon
Komissio julkaisi jo ennen työohjelmaansa kilpailukykykompassin tammikuun lopulla. Kilpailukykykompassi valaisee EU:n tiekarttaa kilpailukyvyn parantamiseen. Viime kauden vihreän kehityksen ohjelma (Green Deal) ja nyt kilpailukykykompassi ovat yhdessä strategiset kehykset komission työn ohjaamiseen tällä toimikaudella.
Kilpailukykykompassi pohjautuu Draghin raportin suosituksiin. Komissaarien tehtävänä on kertoa suunnitelmansa omien vastuualueidensa toiminnan kehittämiseen ns. 100 päivän ohjelmina. Siinä on mukana niin teollisuuden kuin maatalouden tärkeimmät asiat. Komissaari Hansenin visio on nyt tärkeä työkalu monivuotisen rahoituskehyksen rakentamiseen.
Lisää tietoa
Tietokooste komission työohjelmasta vuodeksi 2025
Tietokooste lainsäädännön yksinkertaistamista ja täytäntöönpanoa koskevasta tiedonannosta

Juha Ruippo
johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet
kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit
+358 20 413 2341
+358 40 55 33 232
aiheet: mtk mobiili, eu-komssio, työohjelma