Takaisin MTK:n koulutuksen loppukevät 2020

Uutinen – Jäsenyys

MTK:n koulutuksen loppukevät 2020

17.04.2020

Peruskouluille tuotetaan vuorovaikutteisia oppitunteja verkossa toukokuussa. Lähivalmennuksia siirrettiin nopealla aikataululla verkkoon. Ilmoittaudu koulutuksiin tai tilaa yhdistykselle oma koulutustapahtuma.

MTK:n mediavalmennettavat koolla Tamminiemessä maaliskuussa ennen koronapandemian rajoittamistoimien alkua
MTK:n mediavalmennettavat koolla Tamminiemessä maaliskuussa ennen koronapandemian rajoittamistoimien alkua

Peruskouluille tuotetaan vuorovaikutteisia oppitunteja verkossa toukokuussa


Peruskoulujen opettajat ottavat mielellään vastaan valmiita oppitunteja ja -materiaaleja maa- ja metsätaloudesta sekä yrittämisestä maaseudulla. Vallitsevien poikkeusolojen takia vierailut kouluilla ja maatiloilla on jouduttu peruuttamaan tai siirtämään syksyyn. Koulut kaipaavat nyt uusia kiinnostavia aineistoja etäopetuskäyttöön. MTK:n koulutus ja viestintä ovat suunnitelleet valmiita reaaliaikaisia verkko-oppitunteja ja jaettavia oppimiskokonaisuuksia kouluille.
Tubettaja Anna Länsisalmen kanssa toteutetaan maitotilan arkea kuvaava videosarja Keisalan tilalta. Sarjaan sisältyy kolme videoaineistoa: Mikä on lehmä?, Lehmän elämä sekä Lypsy, maito ja nouto meijeriin. Videoiden sisällöistä tehdään valmis kysymys- ja tehtäväaineisto, jota opettajat voivat hyödyntää opetustyössään.

Toukokuussa toteutetaan Helsingin yliopiston maatalousalan opiskelijoiden ja MTK-koulutuksen yhteistyönä reaaliaikaisia verkko-oppitunteja maataloudesta. Yhden oppitunnin kesto on 45 minuuttia. Oppitunti sisältää kiinnostavan alustuksen maatalouden perusasioista ja työstä maatiloilla. Oppilaille järjestetään vuorovaikutteinen maatilavisa, jonka avulla opettajat voivat seurata oppimisen tuloksia oppitunnin aikana.   

Osoitteesta www.mtk.fi/maatilaoppaat löytyy valmista materiaalia hyödynnettäväksi tai jaettavaksi kouluille. Linkit videoaineistoon ja tehtäväaineistoihin täydentyvät sivulle huhtikuun loppuun mennessä.

 

Lähivalmennuksia siirrettiin nopealla aikataululla verkkoon
 

Kevään poikkeustilanne siirsi useita kevään lähivalmennuksia syksyyn. Osa tapahtumista pystyttiin osittain toteuttamaan reaaliaikaisina verkkokoulutuksina. Mahdollisuus otettiin innolla vastaan.

Yhdistysten puheenjohtajien ja sihteerien valmennus toteutettiin neljäjaksoisena etävalmennuksena. Käsiteltäviä teemoja olivat mm. johtokunnan tehtävät, puheenjohtajan ja sihteerin roolit sekä järjestötoimintaan innostaminen ja tehtävien delegointi. Lisäksi valmennuksessa käsiteltiin ajankohtaisia kysymyksiä yhdistystoiminnan näkökulmasta. Valmennukseen osallistui 75 luottamushenkilöä. Valmennus jatkuu lokakuussa kaksipäiväisenä lähiopetuksena.


Maaliskuussa alkoi kaksi valtakunnallista viestintävalmennusta


Maaliskuussa aloitettiin uusi valmennus aktiivisille sosiaalisen median viestijöille. Valmennus sisältää kolme osaa: keväällä ja syksyllä toteutetut lähivalmennusjaksot sekä sisältösuunnittelun etäohjauksen valmennusjaksojen välillä. Parhaillaan toteutettavassa etävalmennuksessa osallistujat saavat säännöllisesti palautetta ja vinkkejä vaikuttavasta viestinnästään sosiaalisessa mediassa.

Juuri ennen poikkeustilaan siirtymistä ehdittiin toteuttamaan Mediavalmennuksen ensimmäinen jakso. Valmennusryhmä pääsi viimeisenä ryhmänä tutustumaan Yle Uutisten toimintaan ja tapaamaan maa- ja metsätalouden näkökulmasta tärkeitä uutistoimittajia- ja päälliköitä.

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kertoi Ylen julkisen roolista ja palveluista

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen avasi Ylen uutistoimintaa ja sen organisaatiota


Lauri Karhuvaara haastattelee MTK-Pohjois-Savon maaseutunuorten asiamiestä Vilma Kuosmasta

Lauri Karhuvaaran kanssa harjoiteltiin haastattelutilanteeseen valmistumista. Sami Sykkö valmensi osallistujia toimivien asukokonaisuuksien valintaan TV-haastattelussa. Antti Laukkarisen kanssa harjoiteltiin jännitystilanteiden hallintaa ja artikulaatiota. Valmennuksen pääviestien kiteyttämiseen liittyvät studiohaastatteluharjoitukset jouduttiin poikkeustilanteen takia siirtämään lokakuulle.


Ilmoittaudu koulutuksiin tai tilaa yhdistykselle oma koulutustapahtuma


Syksyn koulutuskalenteri ilmestyy toukokuussa. Tutustu koulutustapahtumiin ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa: www.mtk.fi/koulutusAnna-Liisa Knuuti

asiantuntija, järjestön koulutus

+358 20 413 2401

+358 40 128 1299

aiheet: koulutus, järjestökoulutus