null Laatumaidon matka alkaa tilalta

Blogi – Kotieläimet ja maito

Laatumaidon matka alkaa tilalta

27.8.2019

Kaisa Huttunen, Aittomäen maitotila Kiuruvesi, Pohjois-Savo

Aittomäen maitotilan emäntä Kaisa Huttunen on illalla virkistänyt kehoa ja mieltä tanssiharrastuksen parissa. Uutta virtaa puhkuvaa emäntää oli aamunavetalla vastassa karja, joka odotteli lypsäjäänsä raukean tyytyväisenä. Aittomäen maitotilalla on 46 lehmän pihatto, ja Kaisa on viljellyt tilaa vuodesta 2002 lähtien. Hän on perhetilan neljäs yrittäjäsukupolvi. Pelloilla kasvaa nurmirehua eläimille.

Aamulypsyn jälkeen Kaisa päästää lehmät laitumelle. Jaloittelu, raikas ulkoilma ja mahdollisuus naudoille lajityypilliseen käytökseen laitumella laumassa ovat tärkeitä tekijöitä eläinten hyvinvoinnille. Syyskesällä lehmät ovat yötä sisällä ja päivällä ulkona. Laidunnus ja jaloittelu sovitetaan Kaisan tilalla kelien ja laitumien riittävyyden mukaan, tulevaisuudessa toivottavasti mahdollista on myös talviulkoilu.

Kaisa huolehtii tilatasolla eläimistään parhaalla mahdollisella tavalla, sillä vain hyvinvoiva eläin on tuottava. Aittomäen tilalta maito kerätään Valion meijeriin. Meijeri ja tuottaja tekevät kiinteää yhteistyötä maidon laadun suhteen. Meijeri toimittaa joka maitokuormasta tilalle maidon laatuanalyysitiedot, jolloin Kaisa pystyy reagoimaan heti mahdollisiin epäkohtiin. Laatumaidon tuotannossa viljelijän eläintuntemus ja karjasilmä yhdistyvät nykyaikaiseen tekniikkaan, ruokinnasta ja meijeriltä saatavaan tietoon. Jos tilatasolla asiat hoidetaan huonosti, ei maidon laatua saada enää parannettua tuotantoprosessin muissa vaiheissa, Kaisa summaa.

Kun lehmän ura lypsäjänä hiipuu, päätyy eläin teuraaksi ja jalostuu lihatuotteiksi. On osa viljelijän osaamista ja karjataitoa osata luopua ajoissa, jolloin kallisarvoinen liha saadaan talteen, eikä ruho päädy hävitettäväksi. Aittomäen tilalle syntyvät liharotuiset vasikat ja sonnivasikat myydään edelleen lihantuotantoon erikoistuneelle maatilalle. Neljännes Aittomäen maitotilan lehmien vasikoista jää tilalle jatkamaan maidontuotantoa.

Kaisan toiveena on hyvä syksy, mikä tarkoittaa onnistunutta rehusatoa ja hyviä puintikelejä kanssaviljelijöille, sillä takana on ollut haastavia vuosia. Tilalla töitä on paljon, mutta eläinten kanssa työskentely on palkitsevaa ja luonnonläheistä, omien arvojen mukaista. Kuluttajatyö on Kaisalle mieluisaa ja tärkeää. Aittomäen maitotilan emäntä haluaakin omalta osaltaan toimia lisätäkseen kuluttajien tietoisuutta kotimaisesta tuotannosta sekä käytännön teoista suomalaisen elintarviketurvallisuuden taustalla.

Suomalaisen ruuan päivää vietetään ensimmäistä kertaa 4.9.2019.

SUOMALAISEN RUUANTUOTANNON MENESTYSRESEPTIT

Blogi valottaa suomalaisen ruuantuotannon taustalla ja parrasvaloissa toimivien ihmisten työtä, tuntemuksia ja ajatuksia. Vaihtuvat kirjoittavat kertovat työstään suomalaisen ruuan laadun ja vastuullisuuden varmistamisessa sekä oman toimintansa kehittämisessä. Keskiössä ovat onnistumiset ja niiden jakaminen muille.

Suositellut artikkelit

Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta – siksi Suomalaisen ruoan päivä on juhlapäivä! Juhlapäivän resepti on mutkaton: poimi ruokakauppasi hyllyiltä...

Heikki Laaksonen, Laaksosen tila, Marttila, Varsinais-Suomi  

Samuel Jussila, Jussilan tilan, Janakkkala, Kanta-Häme

4

29.08.2019

Peruna pellolta sipsipussiin

29.08.2019

Risto Tilus, Iso-Tiluksen tila, Himanka, Kalajoki