null Suomalainen broilerintuotanto on ympäristöystävällistä, laadukasta ja turvallista

Blogi – Kotimainen ruoka

Suomalainen broilerintuotanto on ympäristöystävällistä, laadukasta ja turvallista

3.9.2019

Heikki Laaksonen, Laaksosen tila, Marttila, Varsinais-Suomi  

Heikki Laaksonen viljelee yhdessä puolisonsa Eeva Korimäen kanssa kahden tilan kokonaisuutta Marttilassa, Heikin kotitilaa ja Eevan kotitilaa Korimäkeä. Marttila on perinteinen sikapitäjä, mutta nykyään siivekkäitä on Marttilassa tasaväkisesti sikojen kanssa. Ruoka Laaksosen broilereille tulee osittain omilta pelloilta, joiden tuottama vehnä maistuu linnuille kokonaisina jyvinä. 

Broilerit toimitetaan tilalta HK Scanin tehtaalle Raumalle. Tuotantotapa on all in, all out, eli linnut tulevat tilalle kerralla untuvikkoina ja lähtevät 35 vuorokauden kasvatuksen jälkeen lihatalolle. Lintuerien välissä broilerhallit siivotaan ja desinfioidaan ennen seuraavaa untuvikkoerää. Kasvatustavassa lintujen kasvua ja hyvinvointia on helppo seurata, ja lähettää eteenpäin juuri oikean kokoisina, jolloin myös liha on maukkaimmillaan. 

Suomalainen broilerinliha on antibioottivapaata. Heikin mukaan lintuja ei lääkitä käytännössä laisinkaan, vaan koko tuotantoketjun tarkka kontrolli takaa, että tilalle tulee vain terveitä lintuja. Suomalainen tuotantoketju on myös salmonellavapaa. Eläinten kasvatusta ja olosuhteita ohjaavat hyvinvointidirektiivit, joita tilalla noudatetaan. Linnuilla tulee olla mm. tilaa jaloitella ja sopivan lämmin ja ilmastoitu halli sekä laadukasta rehua ja raikasta vettä.  

Heikki luettelee monta syytä suosia suomalaista broileria antibioottivapauden lisäksi. Kotimaisen broilerin liha on ilmastoystävällistä. Lintujen rehu tuotetaan lähipelloilla. Tiloilla kiinnitetään myös entistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen ja tehokkaaseen kiertoon: Eevan ja Heikin tilalla lämmitykseen ja sähköön tarvittava energia on 90 % uusiutuvaa. Lintujen lanta käytetään peltojen lannoitteeksi, ja se ei aiheuta valumia vesistöön ollessaan kasvatushallien turpeeseen sitoutunutta. Samalla myös kallisarvoiset typpi ja fosfori saadaan tehokkaasti takaisin viljelykiertoon.  

Eevan ja Heikin tiloilla tuotanto on kasvanut hallitusti ja kustannustehokkaasti, Heikki on ollut alalla yli 30 vuotta, ja tehnyt koko ajan pitkäjänteistä työtä sekä kehittänyt tuotantoa. Tämä vire jatkuu edelleen. Heikki muistuttaa, että tehotuotanto ei ole kirosana: tehokas broilerinlihan tuotanto on kannattavaa ja ympäristöystävällistä, ja sen lopputulos on maistuva ja turvallinen liha. Tulevaisuudessa Heikki toivoo, että muutkin pääsisivät suomalaisen broilerin makuun: laadukas, ympäristöystävällinen ja vastuullisesti tuotettu broilerin liha olisi myös oiva vientituote! 

Suomalaisen ruuan päivää vietetään ensimmäistä kertaa 4.9.2019.

SUOMALAISEN RUUANTUOTANNON MENESTYSRESEPTIT

Blogi valottaa suomalaisen ruuantuotannon taustalla ja parrasvaloissa toimivien ihmisten työtä, tuntemuksia ja ajatuksia. Vaihtuvat kirjoittavat kertovat työstään suomalaisen ruuan laadun ja vastuullisuuden varmistamisessa sekä oman toimintansa kehittämisessä. Keskiössä ovat onnistumiset ja niiden jakaminen muille.

Suositellut artikkelit

Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta – siksi Suomalaisen ruoan päivä on juhlapäivä! Juhlapäivän resepti on mutkaton: poimi ruokakauppasi hyllyiltä...

Samuel Jussila, Jussilan tilan, Janakkkala, Kanta-Häme

3

29.08.2019

Peruna pellolta sipsipussiin

29.08.2019

Risto Tilus, Iso-Tiluksen tila, Himanka, Kalajoki 

4

27.08.2019

Laatumaidon matka alkaa tilalta

27.08.2019

Kaisa Huttunen, Aittomäen maitotila Kiuruvesi, Pohjois-Savo