Takaisin Peruna pellolta sipsipussiin

Blogi – Maatalous ja suomalainen ruoka

Peruna pellolta sipsipussiin

29.08.2019

Risto Tilus, Iso-Tiluksen tila, Himanka, Kalajoki 

Perunanviljelijä Risto Tilus on aloittanut vuoden 2019 sadonkorjuun Iso-Tiluksen tilalla Himangalla.  Perunannostokone nostaa penkit kyytiin, ja laatikoihin päätyy kaikille tuttujen herkkujen, perunalastujen eli sipsien, raaka-ainetta. Tila on ollut Tiluksen suvun hallussa 1830-luvulta lähtien ja perunaa tilalla on viljelty vuodesta 1967 lähtien. Risto on viljellyt tilaa vuodesta 2012. 

Tila on keskittynyt perunan viljelyyn, ja viljelyssä on nimenomaan perunalastujen valmistukseen soveltuvia perunalajikkeita. Riston nostamat perunat päätyvät Manner-Suomen ainoalle perunalastutehtaalle, Real Snacksille Pyhännälle. Perunan matka Iso-Tilukselta tehtaalle on lyhyt, ja osa perunoista viedään syksyllä tehtaalle jopa suoraan pellolta. 

Perunoita on monia lajikkeita ja niillä on erilaisia ominaisuuksia. Sipseihin soveltuvat parhaiten perunat, joissa on sopivan korkea tärkkelyspitoisuus sekä hyvät paisto-ominaisuudet, makua unohtamatta. Iso-Tiluksen tilalla viljeltävät lajikkeet ovat Lady Claire ja Lady Rosetta. 

Herkullisen sipsin valmistus alkaa tilalla ammattitaitoisesta ja laadukkaaseen satoon tähtäävästä viljelystä. Oikea-aikaiset ja -oppiset viljelytoimenpiteet takaavat hyvän lopputuloksen. Risto muistuttaa, että kotimaista ruokaperunapeltoa käsitellään kasvinsuojeluainein vain noin neljästä kuuteen kertaan kasvukauden aikana, kun tuontiperunaa on saatettu ruiskuttaa moninkertainen määrä. Perunan hyvän laadun takaamiseksi tilalla kiinnitetään huomiota myös varastointiin: peruna säilyy kevääseen saakka napakkana ja maukkaana noin neljän asteen viileydessä ja pimeässä. 

Iso-Tiluksen isännän mielestä kotimainen ruoka on laadukasta ja turvallista. Kotimaisella sipsillä voi hyvillä mielin juhlistaa herkkuhetkiä. Lisäksi Risto muistuttaa jäljitettävyydestä, Real Snacksin sipsipakkauksiin on merkitty kunkin pussin raaka-aineen tuottaneen tilan nimi, eli lopputuote on jäljitettävissä tilatasolle saakka. Tuottaja ja alkuperä kiinnostavat myös kuluttajia, toisinaan viljelijän puhelimeen kilahtaa perunalastupussin kuvia tuttavilta ympäri Suomen, tuttu nimi bongattu! 

Suomalaisen ruuan päivää vietetään ensimmäistä kertaa 4.9.2019.

SUOMALAISEN RUUANTUOTANNON MENESTYSRESEPTIT

Blogi valottaa suomalaisen ruuantuotannon taustalla ja parrasvaloissa toimivien ihmisten työtä, tuntemuksia ja ajatuksia. Vaihtuvat kirjoittavat kertovat työstään suomalaisen ruuan laadun ja vastuullisuuden varmistamisessa sekä oman toimintansa kehittämisessä. Keskiössä ovat onnistumiset ja niiden jakaminen muille.