Takaisin Vuoden lähiruokateko 2024 -kilpailu käynnistyi – Osallistu kilpailuun tai tee ehdotus

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Vuoden lähiruokateko 2024 -kilpailu käynnistyi – Osallistu kilpailuun tai tee ehdotus

30.01.2024

Vuoden 2024 lähiruokateon etsintä on alkanut. Kuka ansaitsee tänä vuonna palkinnon ansiokkaasta lähiruokatyöstä? Palkinnonsaajaa voi ehdottaa 11.2. saakka.

Palkinnon valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota vastuullisuuteen, yhteistyöhön ja uusien innovaatioiden kehittämiseen lähiruokasektorilla. Hakuaikana saapuneista ehdotuksista palkintoraati valitsee 5–7 finalistia, jotka osallistuvat yleisöäänestykseen. Yleisöäänestys käynnistyy helmikuun lopulla, ja voittaja julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina 21. maaliskuuta.

Vuoden lähiruokateko -palkinto on 5000 euroa ja yleisöäänestyksen voittaja saa 1000 euron stipendin. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. MTK:ta palkintoraadissa edustaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. 

Vuoden lähiruokateko -palkinto edistää lähiruuan tunnettuutta ja korostaa sen merkitystä. Palkinnon kriteerit keskittyvät vastuullisuuteen, yhteistyöhön ja uusiin innovaatioihin lähiruokasektorin kehittämisessä.

Palkintoraati voi lisäksi arvioida muita ansioita, kuten ehdokkaan panosta lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttöön tuotevalikoimassa, innovatiivisten markkinointikanavien luomista lähiruokatuotteille tai hänen vaikutustaan alueelliseen työllisyyteen. 

-    Olen ilahtunut siitä, että Vuoden lähiruokateko -kilpailu on jälleen käynnissä. Tämä kilpailu on hieno mahdollisuus tunnustaa ja arvostaa niitä, jotka ovat omistautuneet lähiruuan edistämiseen ja kehittämiseen. Lähiruoka on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria, ja se edistää paikallista taloutta sekä ympäristön kestävyyttä, muistuttaa Heidi Siivonen.

Siivonen kannustaa kaikkia lähiruoka-alan toimijoita ja ystäviä osallistumaan tähän kilpailuun tai ehdottamaan ansioituneita kandidaatteja. 

-    On aina ilo nähdä, miten monipuolista ja innovatiivista työtä lähiruoka-alalla tehdään ympäri Suomen. Toivon, että tämän vuoden kilpailu tuo jälleen esiin upeita esimerkkejä lähiruuan edistämisestä ja kannustaa muitakin liittymään tähän tärkeään työhön.

Viime vuoden voittaja oli Jyväs-Hamppu, ja aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa Hakamaan Lammastila (2022), Pielisen Kala (2020) ja Heikkilän Juustola (2019).

Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 21.–24. maaliskuuta samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen kanssa. Osallistu keskusteluun ja seuraa tapahtumia tunnisteilla #lähiruokateko2024 ja #lähiruokaluomu2024.
Lisätietoja palkinnosta ja hakulomake löytyvät nettisivuilta www.lahiruokaluomu.fi. 

Lisätietoja palkinnosta ja hakulomake täällä: www.lahiruokaluomu.fi.Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: lähiruoka, lähiruokateko