Takaisin Laita tankkiin puolet petäjäistä

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Laita tankkiin puolet petäjäistä

24.06.2015

Arvostetut tutkimuslaitokset VTT ja VATT julkaisivat viime viikolla tutkimusraportin. Tutkimuksessa selvitettiin, miten tieliikenteen päästöjä voitaisiin pienentää jopa 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Tutkimus antaa entisestään potkua biotalousyhteiskunnan rakentamiselle. Sen mukaan kotimainen biopolttoaine on kansantalouden kannalta edullisin, kun liikenteelle haetaan vaihtoehtoista energialähdettä. Lisäksi kotimainen biopolttoaine on päästövähennysten merkittävä.

VTT:n ja VATT:n selvitys on myös tuoreen hallituksen tiedossa, sillä uusi elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa tulosten tukevan Sipilän hallitusohjelman linjausta, jonka mukaan liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuus nostetaan 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä

Tiedotteessaan työ- ja elinkeinoministeriö pitää erityisen hyödyllisenä tutkimuksen kansantalousnäkökulmaa, joka ei aiemmin juuri ole ollut mukana tämän alan tutkimuksissa. Yleensä liikenteen energiavaihtoehtoja on arvioitu teknologisesta näkökulmasta keskittyen tuotanto- ja käyttöpotentiaaleihin ja suoriin kustannuksiin.

Energian käyttöön liittyvät linjaukset ovat pitkälti poliittisia. Siis meidän kaikkien valitsemien päättäjien tekemiä valintoja - päätöksiä. Päättäjillä on käytössään niin verotuksellisia kuin tukityökaluja. Toivottavasti heiltä löytyy rohkeutta luoda näillä työkaluilla perusta fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentämiselle ja korvaamiselle biopolttoaineilla.

Tutkimuslaitosten mukaan kotimainen tuotanto voidaan saada hinnaltaan kilpailukykyiseksi tuontiin nähden kohdistamalla julkista tukea uuden biopolttoaineteknologian kaupallistamiseen. Tämä viesti on mennyt perille myös työ- ja elinkeinoministeriöön, joka toteaa tutkimuksen tukevan panostamista kotimaisiin liikennepolttoaineisiin.

Uuden hallituksen ohjelma nojaa vahvasti biotalouteen, jossa metsällä on suuri merkitys. Metsäsektorin jo vuosia yhteisesti kertoma viesti – Metsien käyttö pelastaa maailman – on hiljalleen päätymässä koko yhteiskunnan yhteiseksi visioksi. Lähivuodet näyttävät, kuinka nopeasti visio muuttuu todellisuudeksi.

Moni suomalainen pitää autoaan 10-15 vuotta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nyt autonsa ostaneen kuluttajan seuraavan auton tankkiin meneekin jo runsaasti kotimaista liikennepolttoainetta. Autoa tankatessa voi jälleen käyttää Saarijärven Paavon vanhaa sanontaa: ” laita puolet petäjäistä.” Vuonna 2030 pettua ei kuitenkaan käytetä katovuosien pakottamana, vaan menestyksekkään biotalouden ansiosta.

PUUN TAKAA

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK


Olen metsää omistava, Ylöjärvellä vaimon ja lasten kanssa asuva nurmolainen. Vuoden 2016 alusta toimin MTK:n elinkeinojohtajana, vuoden 2021 heinäkuusta siirryin metsäjohtajaksi. Toimin MTK:n jäseninä olevien maaseudun yrittäjien hyväksi. Minulla on takanani MTK-järjestössä yli kymmenen vuoden ura monissa eri tehtävissä.
Maaseudun elinkeinot ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Metsässä olen kulkenut sekä retkeilemässä että töissä siitä lähtien, kun opin kävelemään 70-luvun lopulla.
Työssäni teen kaikkeni maaseudun elinkeinojen menestymiseksi. Minut tuntevat tietävät, etten millään pysty pitämään suutani kiinni, jos maaseudun yrittäjien asemaa yritetään jollain tapaa heikentää.