Takaisin Maaseudusta ja ruoantuotannosta on tärkeä oppia jo lapsena

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Maaseudusta ja ruoantuotannosta on tärkeä oppia jo lapsena

30.08.2023

Asutus on Suomessakin jo vuosia keskittynyt kasvukeskuksiin. Tämän myötä lapset saattavat vieraantua luonnosta, ruoantuotannosta ja maaseudun elämästä. On kuitenkin tärkeää tietää mistä ruoka tulee ja mitä sen tuottaminen vaatii. Valkjärven koulun luontopäivä on hyvä esimerkki siitä, miten tutustuttaa lapsia lähiruokaan.

Kuva: Laura Kuutti
Kuva: Laura Kuutti

Nurmijärvellä Valkjärven ala-asteen oppilaat pääsivät viime viikon keskiviikkona 23.9. oppimaan viljoista ja myllyjen toiminnasta Kuhakoskelle. Lapset oppivat tekemällä ja näkemällä ja Suomen luonnon päivän kanssa samalla viikolla järjestetty aktiivinen retkipäivä olikin oiva tapa oppia uutta. Tapahtumassa lapset kuulivat hauskalla tavalla, miten viljaa tuotetaan ja käytetään ruoaksi, nyt ja ennen vanhaan. Oppilaat pääsivät myös näkemään miltä viljat näyttävät.  

Kuva: Laura Kuutti
 

Lapsena opittu kantaa koko elämän. Jos lapsena ei opi miten juurekset kasvavat ja mistä puuro tehdään saattaa olla, että aikuisenakin ollaan epävarmoja siitä kasvavatko perunat kenties puussa tai pensaassa. On yllättävän helppo vieraantua monille itsestään selvistä asioista, kun niitä ei omassa ympäristössä ikinä näe.


Kuva: Laura Kuutti

Oppiminen tulee lapsille toteuttaa ikätasoon sopivasti ja positiivisen kautta. Mukavat tapahtumat, kuten retkipäivä normaalin kouluviikon keskellä jäävät mieleen. Sama pätee itse tekemiseen ja koskemiseen. Valkjärven koulun oppilaat pääsivät itse näkemään ja tunnustelemaan viljoja ja pääsivät nauttimaan puurosta, kosken kuohun äärellä. Kun lapsi kuulee mitä kaikkea kädessä olevista tuotteista voikaan valmistaa jää ajatus mieleen paremmin kuin kirjan sivuilta. Tässä voidaan myös hyödyntää ihmisten eri tapoja oppia, sillä samalla kertaa päästään näkemään, koskemaan, kuulemaa, lukemaan ja maistamaankin.

Annetaan yhdessä lapsille mahdollisuuksia oppia ja kehittyä!Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: vilja, maaseutuympäristö, ruoantuotanto, koululaistoiminta, kouluyhteistyö, lapset, lapset ja nuoret, puuro, kotimaiset viljat