Takaisin MTK tukee työelämään tutustumista alueellisissa Yrityskylissä

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

MTK tukee työelämään tutustumista alueellisissa Yrityskylissä

06.06.2023

TATin yhteistyökumppaneineen organisoimat Yrityskylät ovat keino tutustuttaa nuoret työelämään kiinnostavalla ja ikäryhmälle sopivalla tavalla. Alakoulujen oppilaat työskentelevät elämyksellisissä pienoisyhteiskunnissa ja yläkoulujen oppilaat kasvattavat yritystensä kannattavuutta ja tunnettuutta oppimisympäristön pelitilanteissa. MTK on mukana yhdeksässä alueellisessa Yrityskylässä.

Oppilaat tutustumassa työelämään Yrityskylässä Pirkanmaalla.
Oppilaat tutustumassa työelämään Yrityskylässä Pirkanmaalla.

Yrityskylät tavoittivat viime lukukaudella ennätysyleisön, 42.000 oppilasta niissä kylissä, joissa MTK on mukana. 

- Yrityskylässä nuoret tutustuvat innostavalla tavalla työelämään, talouteen ja yrittäjyyteen. Opetus tapahtuu käytännönläheisesti, itse tekemällä, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta. 

Paikalliset säätiöt ja yritykset mahdollistavat konseptin toimivuuden, sillä oppilaat työskentelevät Yrityskylien yrityksissä oikeilla ammattinimikkeillä.

- Myös maatilan yrittäjyys tulee osallistujille tutuksi Yrityskylien pienoismaatilojen kautta. Olemme vahvasti mukana Yrityskylien järjestämisessä, sanoo Siivonen.

Yrityskylien tavoitteena madaltaa nuoren kynnystä työelämään

TATin selvityksen mukaan yhä useampi yhdeksäsluokkalainen ja toisen asteen opiskelija (71 %) aikoo hakeutua kesätöihin. Nuorena työnteon aloittaminen opettaa hyödyllisiä taitoja, antaa mahdollisuuksia ja innostaa etsimään omaa polkua opinnoissa ja työelämässä.

MTK mukana Yrityskylissä tulevanakin lukuvuonna

Tulevana lukuvuonna kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista liki 90 prosenttia osallistuu Yrityskylään omalla alueellaan. Alueita on kaikkiaan 14 ja MTK osallistuu toimintaan niistä yhdeksällä.

Uusimpana alueena MTK lähti mukaan Satakunnan Yrityskylän toteutukseen. Satakunnassa päästään tosi toimiin syksyllä 2023, kun Yrityskylä aukeaa yhdeksäsluokkalaisille. Kuudesluokkalaisten osalta projekti starttaa keväällä 2024. Satakunnan oppimisympäristöt sijaitsevat Porin keskustassa.

Lisätietoja:

TAT nettisivut: TAT - Mikä on TAT ja mitä teemme?Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: yrityskylä, koululaistoiminta, lapset ja nuoret