Takaisin Laskiainen koululaisen lautasella

Blogi – Kotimainen ruoka

Laskiainen koululaisen lautasella

10.02.2016

Laskiaistiistaina päivääni ilahdutti WhatsApp-viesti perheemme Teinineidiltä: kuva kouluateriasta. Se ei ollut kauhukuva tai ällötyksen ylistys. Kuva oli kouluateriasta: tarjottimella oli lautasellinen herkullisen näköistä hernekeittoa, ihana laskiaispulla, hedelmämehu ja lasillinen vettä. (Tässä kohtaa maitoporukat huutavat: missä maitolasi. No, sitä kysyi äitikin.) Pyysin neitiä laittamaan uuden vielä edustavamman kuvan, lupasin twiitata sen. Ehdin jo syödä, oli niin hyvää, oli vastaus.

Koululaisten äitinä ja kouluruuan suurena fanina ja puolestapuhujana olin todella iloinen tyttäreni viestistä.

Kouluruokailu on sosiaalinen innovaatio, josta meidän kannattaa olla ylpeitä ja iloisia. Meillä Suomessa jokaisena koulupäivänä lähes 900 000 lasta ja nuorta saa nauttia maksuttoman lämpimän aterian. Kouluruokailu on yksi yhdenvertaistavimmista tekijöistä yhteiskunnassamme. Kokousmatkoillani Brysselissä olen usein törmännyt siihen, että Euroopassa kouluruokailu-järjestelmäämme arvostetaan, jopa kadehditaan. Kouluruokailusta olisi jopa vientituotteeksi!

Kouluruokailussa lapsille ja nuorille opetetaan terveyttä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria, todetaan Opetushallituksen nettisivuilla. Itse arvostan erityisesti sitä, että kouluruokailu toden totta ylläpitää ja on mukana kehittämässä ruokakulttuuriamme. Hyvin suunniteltu ruokalista on sesonginmukainen ja monipuolinen. 

Lapseni lähettämä kuva todensi sitä, minkä jo tiesinkin: ruokakulttuurikasvatus toimii meillä. Ruoka on mainio tapa kasvattaa konkreettisesti. Laskiainen on yksi ruokakulttuurimme perinteisistä sesongeista, johon tiiviisti kuuluvat hernekeitto ja laskiaispullat. Näillä molemmilla on rakas paikkansa meidän suomalaisten ruokapöydissä näin sesonkiaikaan.

MISSÄ ON PIHVI

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK


Olen toiminut MTK:n ruokakulttuuriasiamiehen pestissä keväästä 2010 alkaen. Perustehtäväni on edistää sekä suomalaisen ruoan menekkiä että suomalaista ruokakulttuuria. Näiden sisälle kuuluvia asiakokonaisuuksia taas ovat mm. ruuan alkuperä- ja laatumerkinnät, elintarvikkeiden jatkojalostus, julkiset ruokapalvelut, lähiruoka ja lyhyet toimitusketjut sekä ruokakasvatus. Näiden asioiden eteen teen työtä ilolla ja suurella sydämellä laajassa yhteistyöverkostossa ja monenlaisten eri toimijoiden kanssa.