Lausunto Itäisen Suomen ohjelmaluonnoksesta
Lausunto
Lausunto Itäisen Suomen ohjelmaluonnoksesta
20.11.2024
Työ- ja elinkeinoministeriö
1. Toimet, joilla lisätään kestävää kasvua, investointeja ja alueiden elinvoimaa
MTK:n esittää, että itäistä Suomea koskeviin toimiin sisällytetään näiden alueiden maa- ja metsätalouselinkeinojen ja maaseudun yrittäjien toimintaedellytyksiä parantavia asioita. Ohjelmaluonnoksessa maatalous ja elintarviketeollisuus jää hyvin vähälle. Maatalous tunnutaan näkevän vain huoltovarmuuskysymyksenä, vaikka toimiala on laajoilla alueilla ja paikallisesti elinkeinorakenteen juuri ja perusta myös Itäisessä Suomessa.
Maatalouteen liittyen MTK ehdottaa, että alan investointeja kannustetaan Itäisessä Suomessa muuta maata korkeammilla investointituilla. Samoin maatalouden kansallisen tuen tukialueita on syytä tarkastella seuraavan pohjoisen tuen arvioinnin yhteydessä. Tavoitteena tulee vähintään olla itäisen Suomen maatalouden tuotantovolyymien säilyttäminen ja kasvattaminen markkinaehtoisesti. Maidon kansallisen tuen porrastamisen osalta tulisi huomioida tuotannon kehitystrendejä, jotta tuotantoa voitaisiin säilyttää vähintään nykytasolla.
Itäisen Suomen tilanne on otettava myös huomioon parhaillaan laadinnan alla olevassa ruoan kasvuohjelmassa. Hallituksen laatimaan ohjelmaan tarvitaan myös aluekohtaisia tavoitteita, jotka tukevat alueellisia vahvuuksia ja itäisen Suomen vientipotentiaalia ja erityisesti alueen pk-yrityksiä. Tavoitteena on pidettävä sitä, että Itäisen Suomen ruoan viennin arvo kasvaa suhteellisesti vähintään yhtä paljon kuin koko maan tasolla. Tämä edellyttää esim. vientipalvelujen, TKI-panostusten ja investointien kohdentamista riittävässä määrin Itäiseen Suomeen.
MTK:n esittää, että metsäverotulojen jakoperusteisiin luomaan malli, jossa kunnat saavat nykyistä suuremman osan alueeltaan kertyvistä metsäveroista. Tämä olisi erityisen tärkeää Itäisessä Suomessa. Myös muiden metsään liittyvien verotuottojen (puunmyynnistä kertyvät arvonlisäverot ja metsätilan omistuksenvaihdoksiin liittyvät varainsiirtoverot sekä perintö- ja lahjaverot) jakoperusteet olisi otettava tarkasteluun Itäisen Suomen osalta.
Toimenpiteitä Itäisessä Suomessa tarvitaan sekä lyhyellä aikavälillä, että pidemmällä, yli nykyisen EU-ohjelmakauden ulottuvia asioita. Kotimaisten toimenpiteiden lisäksi itäisessä Suomessa tarvitaan myös vahvoja EU-tason toimenpiteitä. Suomen hallituksen on jatkettava määrätietoisia toimia, jotta EU:n aluepolitiikassa otetaan huomioon muuttunut tilanne EU:n itäisillä ulkorajoilla ja erityisesti Venäjään rajoittuvilla alueilla.
MTK kannattaa Itäiseen Suomeen kohdennettuja alueellisia veroratkaisuja ja erilaisia mahdollisia kokeiluja ja pilotteja sekä Itäisessä Suomessa toteutettavaa opintolainahyvitystä.
2. Toimet, joilla lisätään puhtaan energian mahdollisuuksia ja digitaalista puhdasta kasvua
Itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen edistämiseksi on toteutettu selvitys tuulivoiman kompensaatioalueiden muodostamisesta Itä-Suomeen. Kompensaatioratkaisusta riippuen maksut kohdistuisivat joko kaikille uusille hankkeille Suomessa tai ainoastaan kompensaatioalueille rakennettaville hankkeille. Kompensaatioalueesta ei saa muodostua aluetta, jolle ei rakenneta juuri lisäkustannusten vuoksi. MTK kannattaa kompensaatioalueista ratkaisua, jossa maksut kohdistetaan kaikille uusille tuulivoimahankkeille Suomessa. MTK:n näkemyksen mukaan yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta huolehtimisen ei pidä olla vain Itäisen Suomen vastuulla myöskään taloudellisten vaikutusten osalta. Valtio mahdollistaa osaltaan mm. merituulivoiman edistystä Länsi-Suomessa. Alueiden tasapainoisen kehittymisen näkökulmasta valtion tulisi osaltaan edistää edellytyksiä kehittää uusiutuvaa energiaa myös Itäisessä Suomessa.
MTK kannattaa valtakunnallisen koordinaatioryhmän perustamista kehittämään tuulivoiman kompensaatioalueiden edistämistä yli hallituskausien ja tekemään esityksiä uusiutuvan energian kehittämisen resursoinnista itäisessä Suomessa. Ilman pitkäjänteistä koordinaatiota tuulivoiman rakentamista Itäisessä Suomessa selvittäneessä raportissa tai selvitysmies Rädyn raportissaan esittämät menettelyt eivät voi toteutua pitkälläkään aikavälillä. Koordinaatioryhmässä olisi perusteltua olla valtakunnallisesti edustava maanomistajien edustus. Tehdyt selvitykset ovat toistuvasti nostaneet esiin tarpeen kehittää valtakunnallista koordinaatiota ja poliittista sitoutumista itäisen Suomen uusiutuvan energian kehittämiseen yli hallituskausien.
Mittava uusituvan energian saatavuus on edellytys vetytalouden kehittämiselle Itäisessä Suomessa. Tavoitteen edistämiseksi myös Itäisen Suomen kantaverkkoa tulee vahvistaa.
Tuulivoiman ohella Itäisessä Suomessa on kehitettävä myös muuta uusiutuvaa energiaa kuin tuulivoimaa. Aurinkovoiman, bioenergian ja biotalouden tuotantoedellytysten edistäminen on osa itäisen Suomen elinvoiman kehittämistä. Kunnat ja maakuntaliitot voivat osaltaan edistää kaavoituksen ja maankäytön suunnittelussa alueiden osoittamista uusiutuvan energian tuotannolle.
3. Toimet, joilla lisätään kestävän matkailun vetovoimaa
Ohjelmaluonnoksessa tulee painottaa enemmän matkailupalvelujen tuotteistamista, markkinointia ja myyntiä matkailuyritysten ja niiden yhteistyöverkostojen kautta kärkiteemoilla nykyisille ja uusille kohderyhmille. Erityisesti ohjelmassa tulee nostaa näkyvämmin esille maatilamatkailu, mökkimatkailu (erityisesti vuokramökit) ja ruokamatkailu. Ohjelmaluonnoksessa ei edes mainita ruokamatkailua.
4. Toimet, joilla lisätään osaamista ja osaavan työvoiman saatavuutta
MTK korostaa erityisesti maa- ja metsätalouselinkeinojen työvoiman tarvetta. Maa- ja metsätalouden ammattilaisista tulee olemaan pula jo lähivuosina. Alan eläkepoistumat ovat suhteellisesti suurimmat muihin koulutusaloihin verrattuna. Maa- ja metsätalouden ammatillisen osaamisen laadusta ja jatkuvasta osaamistarpeiden päivittämisestä tulee huolehtia, jotta ala pystyy houkuttelemaan riittävästi nuoria ja aikuisia maa- ja metsätalouden opintojen pariin. Itäisessä Suomessa maa- ja metsätalouden ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkko on harventunut selvästi enemmän kuin muualla Suomessa. Ammatillisen koulutuksen saavutettavuuden kannalta maa- ja metsätalouden koulutus ei kestä karsintaa enempää. Sukupolvenvaihdosten sujuvuuden ja osaavan työvoiman saatavuuden kannalta nykytaso on pystyttävä pitämään. Itäisen Suomen alueella maatalouden korkeakoulutusta ei enää ole. SAVONIA ammattikorkeakoulu hoitaa monimuotokoulutuksen menetelmin maatalouden korkeakoulutuksen järjestämistä Itä-Suomessa.
MTK kiinnittää huomiota myös yleisempään koulutuksen saavutettavuuteen itäisessä Suomessa, jotta perusopetuksen sivistykselliset oikeudet voidaan turvata. Itäisen Suomen osalta väestörakenteen muutokset ovat maan haastavimmat. Harvaan asuttuna alueena Itäinen Suomi kohtaa muusta maasta poiketen mm. koulumatkaan liittyviä erityiskysymyksiä. Vaikka harvaanasutuilla alueilla koululaisten määrä vähenee, perusopetusta tarvitaan myös tulevaisuudessa kaikilla etäisyysvyöhykkeillä.
MTK korostaa myös ulkomaisen työvoiman tarvetta sekä kausityövoiman tarvetta maa- ja metsätalouselinkeinoissa. Itäisen Suomen ohjelmassa on kiinnitettävä erityistä huomiota maahanmuuttajien houkuttelemiseen, kotouttamiseen ja työllistymiseen Itäisessä Suomessa.
5. Toimet, joilla lisätään koko Suomen turvallisuutta, huoltovarmuutta ja omavaraisuutta
Turvallisuudesta, huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta huolehtiminen pohjautuvat Suomessa vahvasti kokonaisturvallisuuden käsitteeseen, jossa yhteiskunnan turvallisuuden takaaminen perustuu eri toimijoiden, julkisen, yksityisen ja järjestöjen sekä kansalaisten väliseen yhteistyöhön ja luottamukseen.
Eri toimijoiden toimintaedellytyksistä huolehtiminen sekä elinvoimainen ja tulevaisuuteen uskova Itäinen Suomi ovat tärkeä osa koko Suomen turvallisuutta. Sotilaallisesta puolustuskyvystä ja Venäjän rajan turvallisuudesta on huolehdittava. Suunnitelmallinen varautuminen eri tilanteisiin, myös alueellisella tasolla on osa suomalaista kokonaisturvallisuutta.
MTK korostaa Itäisen Suomen yleisen elinvoiman ja elämänlaadun sekä elinvoimaisten maaseutualueiden merkitystä osana Suomen kokonaisturvallisuutta. Itäisen Suomen koko elintarvikeketju tarvitsee erityisiä toimenpiteitä, jotta alkutuotannon hiipuminen alueella loppuu. Jos alkutuotanto loppuu, niin samalla häviät myös sektorin jalostavat laitokset alueelta. Asia on mitä suurimmassa määrin huoltovarmuuskysymys. Erityinen ongelma Itäisessä Suomessa on alan investointien rahoitus. Pankkien kiristynyt linja mm. vakuusvaatimuksessa on pysäyttänyt monia investointihankkeita. MTK korostaa asian ratkaisun kiireellisyyttä.
6. Toimet, joilla lisätään alueiden (fyysistä ja digitaalista) saavutettavuutta
Maanteiden ja rautateiden korjausvelan kiinni kurominen on välttämätöntä. Saimaan kanavan sulkeutuminen korostaa toimivan tie- ja rataverkoston merkitystä Itäisessä Suomessa. Investointikohteita valittaessa tulee arvioida tiestön merkitys huoltovarmuuden ja elinkeinoelämän raaka-aineiden kuljetustarpeiden kannalta. Laskennassa tulee arvioida ensisijaisesti kuljetettuja tonneja ja kuljetusten tuomaa arvonlisää erityisesti metsäsektorilla. Uittomäärät ovat kääntyneet jälleen kasvuun, joten vesiliikenteen reittien toimivuudesta huolehtiminen on myös keskeistä.
Maa- ja metsätalouden tarpeiden näkökulmasta alempiasteisesta tieverkoston kunnosta huolehtiminen on tärkeää. Yksityistieavustuksilla on merkittävä vaikutus Itäisen Suomen maakunnille. Yksityistieavustusten riittävä taso tulee turvata. Ne toimivat vipuna parantamishankkeissa, joihin myös tieosakkaat käyttävät taloudellisia panoksia. Yksityistieverkon palvelutaso on käännettävä nousuun, jotta turvataan maa- ja metsätalouden ympärivuotiset kuljetustarpeet. Kehittämisessä on panostettava tiestön kuntotiedon hallintaan, kehittämisen koordinointiin, tiekuntien toiminnan kehittämiseen ja aktivointiin sekä markkinavetoisten tienhoitopalveluiden kasvattamiseen. Tienhoitopalveluissa on merkittävää kasvupotentiaalia yrittäjyydelle myös Itäisessä Suomessa..
Toimivat lentoyhteydet Itäiseen Suomeen ovat tärkeitä alueen saavutettavuuden sekä talouden ja elinvoiman näkökulmasta. Lentoyhteydet maan eri alueille tukevat yritysten toimintaa ja kilpailukykyä tarjoamalla yhteyden pääkaupunkiseutuun ja ulkomaille. Lentoyhteydet palvelevat vahvasti myös matkailualaa ja siihen kytkeytyviä palveluja, kuten majoitusta, ravintoloita ja kulttuuri- ja muita tapahtumia. Hyvä saavutettavuus lisää alueen houkuttelevuutta yrityksille ja investoinneille. MTK pitää erittäin tärkeänä, että Itäisessä Suomessa säilyy riittävät lentoliikenneyhteydet. Niitä on myös mahdollista edelleen kehittää mm. matkailun tarpeita ajatellen.
Maaseudun saavutettavuudessa nopeat tietoliikenneyhteydet ovat tärkeät sekä asumisen ja elinkeinojen kannalta. Itäisen Suomen tietoliikenneyhteydet täytyy nostaa samalle tasolle muun Suomen kanssa. Erityisenä haasteena Itäisessä Suomessa ovat myös rajaseudun 3G-, 4G- ja 5G-verkkojen häiriöt, johon on kyettävä löytämään toimivia ratkaisuja pikaisesti.
7. Muut huomiot ohjelmaluonnoksesta/uudet konkreettiset ehdotukset
MTK:n pitää Itäisen Suomen ohjelman laatimista tarpeellisena ja erittäin tärkeänä. Muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa tarvitaan vahvaa aluepolitiikkaa ja myös muita toimia, jotta tasapainoinen kehitys, elinvoima ja turvallisuus voidaan taata koko Suomessa. MTK muistuttaa, että edellisen hallituksen laatima Itäisen Suomen kehittämisvisio pitää sisällään monia tärkeitä toimenpide-esitystä, joita on toimeenpantava jo nopealla aikataululla. Itäistä Suomea koskevat toimet vaativat myös hallitukselta nopeita rahoituspäätöksiä. MTK kantaa erityistä huolta maaseudun elinvoiman säilymisestä alueella ja pyytää kiinnittämään asiaan erityistä huomiota Itäisen Suomen ohjelmassa.
MTK pitää tärkeänä, että hallinnonalat tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta teollisuuspoliittinen strategia, ruoka-alan kasvuohjelma, alueelliset metsäohjelmien päivitykset sekä muun muassa Euroopan komission TSI- hanke Itäisen Suomen strategiatyöhön liittyen kaikki tunnistavat alueiden erityistarpeet ja tähtäävät samoihin tavoitteisiin yhteisillä toimenpiteillä. MTK tuo esille, että Itäisen Suomen ohjelmaluonnokseen ei sisälly viittauksia parhaillaan lausunnolla olevasta valtion mineraalistrategiasta, vaikka mineraalit sijoittuvat vahvasti pohjoiseen ja itäiseen Suomeen.
Tiainen Simo
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
aiheet: lausunto, itaisen suomen ohjelma