Takaisin LOYALTY PENALTY – uskollisuusrangaistus

Blogi – Yrittäminen

LOYALTY PENALTY – uskollisuusrangaistus

20.02.2019

Luin jokin aika sitten Hesarista kirjoituksen, jossa käsiteltiin vakuutuslaitosten menettelyä markkinoinnissa. Siinä kerrottiin, että yhtiöt aikovat vähitellen luopua markkinointitavasta, jota nyt noudattavat. Se on uusien asiakkaiden suosimista erityyppisin alennuksin. Hyvin samaan tapaan kuin mm. pankit ja lehdetkin käyttävät suoramainonnassaan.

Kyseinen markkinointitapa on saanut nimen LOYALTY PENALTY eli siis vakiintuneiden ja uskollisten asiakkaiden rankaiseminen. Annetaan siis uusille ja lyhytaikaisille asiakkaille huomattavan suuret edut vakituiseen asiakkaaseen nähden. Tasavertaista ja reilua?

Itse päätin kokeilla asiaa konkreettisesti. Vakuutukseni olivat yli 40 vuotta saman yhtiön piikissä. En ollut niitä juuri vertaillut mutta nyt sen tein. Yllätys oli, että toinen vakuutusyhtiö teki tarjouksen, joka oli lähes 30 % halvempi kuin vanha ja samoilla ehdoilla. Säästän useita satasia.

Opetus lienee se, että kannattaa vertailla ja säännöllisesti. Ei kannata olla uskollinen. Kannattaa perehtyä sisältöihin ja laatuun. Vaikka tämä kaikki vaatiikin aikaa ja vaivaa.

Myönnän, että olen ollut sinisilmäinen. En ole osannut lukea markkinaa. Ihmettelen kuitenkin, miksi juuri vakuutuslaitokset tekevät näin. Olen nimittäin ymmärtänyt, että vakuuttaminen on ensisijaisesti riskin jakamista. Asiakas jakaa riskiä vakuutusyhtiön kanssa ja maksaa siitä vakuutusmaksun, joka perustuu laskelmaan riskin suuruudesta. Vieläpä niin että asiakkaiden kesken noudatetaan tasavertaisuusperiaatetta; ainakin pääosin

Joku varmaan sanoo, että kyse on myös toiminnan eettisyydestä. Vanhalle osuustoiminnan vakaalle kannattajalle uskollisuusrangaistus on vaikea ymmärtää. Vielä uskonkin, että tämä toimintatapa olisi jopa osuustoimintalain vastaista?  

Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012