Takaisin MTK:n tuorein podcast pureutuu luomuun

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n tuorein podcast pureutuu luomuun

13.11.2023

MTK:n tuorein Maaltavastaajat-podcast suuntaa katseet kohti luomua. EU:lla ja Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet luomuviljelyalan kasvattamiseksi. Kuluttajille luomu tuo tuoreen tutkimuksen mukaan positiivisia mielikuvia, mutta miten saada luomu vetämään paremmin markkinoilla? Siitä keskustelevat MTK:n luomiasiantuntija Lumi Drozzin ja MTK:n johtokunnan jäsen, luomutuottaja Susanna Valtonen. Podcastin juontaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

- Meillä on tavoitteena koko EU:ssa, että viljelyalasta olisi 25 % luomuna vuoteen 2030 mennessä. Suomessa luomuala on kasvanut tasaisesti noin 6 % vuositahtia. Vuosi 2022 on ollut ensimmäinen, jolloin alan kasvu ja luomun menekki on hieman kyykännyt”, kertoo MTK:n luomuasiantuntija Lumi Drozzin.

MTK toivoo luomulle markkinalähtöistä kasvua kuluttajien ostokäyttäytymisen kautta.

- Kasvu vaatii luomualan todella vahvaa liittoutumista. Meidän on päätettävä yhteiset painopisteet ja varmistettava, että meidän tuottajillamme on mahdollisuudet selviytyä arkityöstään ilman ylimääräistä kuormitusta, Drozzin sanoo.

Luomunautoja kasvattava MTK:n johtokunnan jäsen Susanna Valtonen näkee, että viestinnällä on valtava vaikutus.

- Kun mietin ihmisiä, jotka tulevat tilamyymäläämme niin eiväthän kaikki tule sen takia, että olemme luomutilallisia vaan ihmisillä on myös muita arvoja. On se sitten lähiruokaa tai että haluaa juuri tietynlaista lihaa, Valtonen sanoo.

Valtonen on yhtä mieltä siitä, että luomun tulee tähdätä markkinalähtöisyyteen ja kuluttajien sitouttamiseen. Lähtökohta luomulle on kuitenkin se, että viljelijät kiinnostuvat siitä. MTK:n ja SLC:n tuoreen luomutuottajabarometrin mukaan tuottajien mielialat ovat nyt laskusuunnassa.

- Luomun pitää olla tilatasolla kannattavaa ja sellaista, että se sujuu siinä arjessa niin kuin muukin tuotanto, Valtonen korostaa.

Luomutuotannossa haasteena nousee usein esille byrokratia. Tilalliset kokevat, että aikaa kuluu turhan paljon paperin pyörittämiseen.

- En kiistä sitä, etteikö meillä kotona juteltaisi aika useinkin siitä, halutaanko me olla tulevaisuudessa luomutuottajia vai voitaisiinko me olla vaan lähiruokatuottajia. Mun henkilökohtainen kokemus on, että jos se olis helpompaa tai vähemmän byrokraattista niin moni uskaltais sitoutua ja lähteä kokeilemaan ja sitä kautta ne vois päätyäkin luomutuottajiksi, Valtonen sanoo.

Kuuntele podcast alta

 

 Lumi Drozzin

asiantuntija, hevostalous ja luomu

perhevapaan sijainen

+358 40 560 2598

aiheet: maaltavastaajat, podcast, luomu, susanna valtonen, lumi drozzin