Luomun tulevaisuudennäkymät huolettivat luomuvaliokunnan kokouksessa
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Luomun tulevaisuudennäkymät huolettivat luomuvaliokunnan kokouksessa
22.10.2024
MTK:n luomuvaliokunta kokoontui Helsingissä kahden päivän kokoukseen 21.-22. lokakuuta 2024.

Kokouksessa käsiteltiin luomutuotannon haasteita ja kehitystarpeita, luomuvalvonnan käytäntöjä ja tarkastuskäytäntöjen yksinkertaistamista sekä luomutuotteiden markkinoinnin ja ostovoiman vahvistamista.
Heli Tossavainen & Sini Sarén kertoivat Savon koulutuskuntayhtymän, ProLuomun ja Savonia ammattikorkeakoulun Luomutetaan ruokapalvelut (LuRu) -hankkeesta, jonka tavoitteena on kehittää konkreettinen toimintamalli, jonka avulla julkiset ruokapalvelut voivat lisätä luomutuotteiden käyttöä. Hanketta rahoitettaa maa- ja metsätalousministeriö.
Pasi Saarnivaara Kantarista esitteli luomun kehitysnäkymiä. Luomutilojen määrän arvellaan vähenevän edelleen vuoteen 2032 mennessä, jolloin arvioidaan olevan noin 3100 luomutilaa, mutta niiden keskikoko kasvaa merkittävästi. Luomutilojen peltoalan arvioidaan kasvavan nykyisestä 75 hehtaarista 108 hehtaariin vuoteen 2032 mennessä. Luomutuotannon osuuden peltoalasta onkin arvioitu vakiintuvan noin 14–15 prosenttiin vuoteen 2032 mennessä.
Kokouksessa ehdotettiin kirjelmän laatimista johtokunnalle luomutukien kehittämisestä ja kohdentamisesta. Kokouksessa esitettiin huoli luomutuotannon kehitysnäkymistä ja kilpailukyvystä. Erityisesti markkinoiden kysynnän ja tukien riittävyyden varmistaminen nähtiin kriittisenä. Luomutuotannon investointeihin tarvitaan selkeämpää tukea, jotta ala pysyy elinvoimaisena ja houkuttelevana uusille viljelijöille.
Kokouksessa käsiteltiin laajasti luomuvalvonnan ja -maksujen nykytilaa ja kehittämistarpeita. Osallistujat nostivat esille, että valvontaprosessi on monimutkainen ja sisältää päällekkäisiä tarkastuksia, jotka aiheuttavat lisätyötä ja kustannuksia viljelijöille.
aiheet: luomu, kokoustiedote