Takaisin Luontoarvofoorumi kokoontui Helsinkiin 15. marraskuuta

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Luontoarvofoorumi kokoontui Helsinkiin 15. marraskuuta

17.11.2023

Keskiviikkona 15. marraskuuta järjestetty Luontoarvofoorumi oli Luontoarvomarkkinoilla vauhtia monimuotoisuuden edistämiseen -hankkeen ensimmäinen keskustelutilaisuus. ”Toimivat luontoarvomarkkinat tarvitsevat kehittämistä sekä aloitteentekijöitä. MTK haluaa tarjota luontoarvot.fi -palvelun kautta uusia työkaluja luontoarvojen turvaamiseen”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa.

Suomen ympäristökeskuksen Minna Pekkonen keskittyi puheenvuorossaan ekologiseen kompensaatioon.
Suomen ympäristökeskuksen Minna Pekkonen keskittyi puheenvuorossaan ekologiseen kompensaatioon.

MTK:n vetämää ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittama hanke nimeltään "Luontoarvomarkkinoilla vauhtia monimuotoisuuden edistämiseen" käynnistyi virallisesti Suomen Luonnon Päivänä, 26. elokuuta. Hankkeen ensimmäinen keskustelu tilaisuus järjestettiin 15. marraskuuta Helsingissä.

Tilaisuudessa puheenvuoron pitivät Sitran johtava asiantuntija Tatu Torniainen, Retkipaikka-palvelun toimitusjohtaja Antti Huttunen, Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Minna Pekkonen sekä ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Leila Suvantola.

Alustuksen tilaisuuteen pitivät MTK:lta asiantuntija Janne Tyynismaa sekä metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

”Keskiviikon Luontoarvofoorumi oli yksi hankkeen kolmesta keskustelutilaisuudesta. Maanomistajat ovat kiinnostuneita luontoarvomarkkinoita kohtaan, mutta matkaa esimerkiksi puukaupan kaltaiseen kaupankäyntiin on vielä. Tätä välimatkaa pyritään hankkeella ja sen tilaisuuksilla kuromaan umpeen”, Mäki-Hakola kommentoi.

MTK:n hankkeen tavoitteena on kehittää innovatiivinen menetelmä, joka hyödyntää vapaaehtoisuuteen perustuvia luontoarvomarkkinoita ilmaston, ympäristön ja vesien tilan parantamiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi on luotu Luontoarvot.fi -palvelu.

"Vapaaehtoiset luontoarvomarkkinat muodostavat monipuolisen kokonaisuuden, jossa keskustelua herättää etenkin ekologinen kompensaatio. Kuitenkin on tärkeää muistaa, että virkistysarvot tarjoavat merkittävän mahdollisuuden, luoden monipuolisen näkymän kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen”, Hankkeen vetäjä Janne Tyynismaa kommentoi.

Luontoarvofoorumissa ekologiseen kompensaatioon keskittyi erityisesti puheenvuorossaan Syken Minna Pekkonen. Toimivat ja laajalti hyväksytyt mittaristot ja luontoarvojen arviointimenetelmät ovatkin erityisesti hankkeen keskiössä.

”Hankkeen aikana tullaan tarkastelemaan huolellisesti sekä ekologista kompensaatiota että virkistysarvoja. Molemmat näkökulmat ovat keskeisiä luontoarvomarkkinoiden kehityksessä ja niiden vaikutuksessa ympäristön hyvinvointiin sekä maan- ja metsänomistajien taloudelliseen tasapainoon”, Tyynismaa kommentoi.Marko Mäki-Hakola

metsäjohtaja

+358 20 413 3701

+358 40 502 6810

Janne Tyynismaa

asiantuntija, digitaaliset markkinat

Talo maalta -palvelu, luontoarvot-hanke

+358 50 342 8193

aiheet: luonnon monimuotoisuus, luontoarvot