Takaisin Katso ympärillesi - näetkö maaseutujen ja kaupunkien välisen yhteyden?

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Katso ympärillesi - näetkö maaseutujen ja kaupunkien välisen yhteyden?

12.03.2020

Symbioosi tarkoittaa keskinäistä riippuvaisuutta, yhteiseloa. Kahden symbioosissa ei ole toista ilman toista. Maalainen on symbioosissa kaupunkilaisen kanssa. Kaupungit ovat symbioosissa maaseutujen kanssa. Tämä yhteys on läsnä kaikkialla, jos vain osaat katsoa. Mikäli et ymmärrä katsoa, voit vahingossa tuhota symbioosin. 

Symbioosin tuhoaminen voi johtua ymmärtämättömyydestä, tarpeettomasta vastakkain asettelusta, vieraantumista arjesta maaseudulla tai kaupungissa. MTK on pitkään puhunut symbioosin puolesta ja halunnut eroon kaupunkien ja maaseudun vastakkain asettelusta. Stadia ei ole ilman landea. Maaseutu ei menesty ilman menestyviä kaupunkeja.

Tuoreessa MTK:n selvityksessä symbioosia kuvataan kymmenen tutun elementin kautta. Näitä ovat esimerkiksi ruoka, energia, raaka-aineet, vesi, Ilma, palvelut ja asuminen sekä elämäntavat.  Itsestään selvää uskoisi olevan, että kaupungeissa tarvitaan maaseudulla tuotettua ruokaa. Vastaavasti maaseudun yritykset eivät pärjää ilman kaupunkien asiakkaita. Monet palveluista on mahdollista tuottaa vain kaupunkeihin keskitettyinä. Ilman kaupunkeja maaseudun asukkailta puuttuisivat muun muassa monet sotepalveluista.

Maaseutujen & kaupunkien symbioosi -selvityksessä on hieno kuva hakerekasta. Rekassa ovat sekä MHY Pirkanmaan että Tampereen sähkölaitoksen logot. Rekka ilmentää, että ilman maaseudun metsiä ja metsänomistajia Tampereella saattaisi tulla tosi kylmä, kun lämmöntuotanto tyrehtyy. 

Maaseudun läheisyyttä ei kaupungissa välttämättä aina huomaa. Hiekkakuorma rakennustyömaalle, paperit tulostimeen, materiaalit sähköautojen akkuihin, juomavesi Helsinkiin. Nämä ovat kaikki osa kaupungin ja maaseudun välistä symbioosia. 

Vastaavasti maaseudulle ei aina nähdä kaupunkien merkitystä. Maaseudulla on hyvä esimerkiksi  miettiä, mitä palveluita kaupungeissa käyttää. Liikeyritysten toimipaikat jakaantuvat suhteellisen tasaisesti maalle ja kaupunkiin. Monet työpaikat sijaitsevat kaupungeissa, vaikka etätyö maalta kaupunkiin ja kaupungeista maalle onkin lisääntymässä.

Tulevina vuosina ratkaistaan myös symbioosin tulevaisuus. Löytyykö meiltä viisautta kehittää sekä kaupunkeja että maaseutuja? Tai onko meidän tarpeen eritellä kaupunkeja ja maaseutuja? Ehkä näiden rajat jatkavat hälvenemistään samalla, kun entistä useampi meistä on monipaikkainen – kotona maalla ja kaupungissa. 

Näetkö sinä tämän symbioosin?

 

PUUN TAKAA

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK


Olen metsää omistava, Ylöjärvellä vaimon ja lasten kanssa asuva nurmolainen. Vuoden 2016 alusta toimin MTK:n elinkeinojohtajana, vuoden 2021 heinäkuusta siirryin metsäjohtajaksi. Toimin MTK:n jäseninä olevien maaseudun yrittäjien hyväksi. Minulla on takanani MTK-järjestössä yli kymmenen vuoden ura monissa eri tehtävissä.
Maaseudun elinkeinot ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Metsässä olen kulkenut sekä retkeilemässä että töissä siitä lähtien, kun opin kävelemään 70-luvun lopulla.
Työssäni teen kaikkeni maaseudun elinkeinojen menestymiseksi. Minut tuntevat tietävät, etten millään pysty pitämään suutani kiinni, jos maaseudun yrittäjien asemaa yritetään jollain tapaa heikentää.