Takaisin Maaseutunuorten Joulutulet syttyvät jälleen 22.12.

Artikkeli – Maaseutunuoret

Maaseutunuorten Joulutulet syttyvät jälleen 22.12.

17.12.2020

Maaseutunuorten Joulutulet ovat valaisseet joulunviettoon matkaavien kulkua valtateiden varsilla jo vuosikymmenet.

Ensimmäisen kerran Joulutulet syttyivät Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1994, jolloin mukana olivat kaikki 24 Etelä-Pohjanmaan alueen nuorten tuottajien kerhoa. Valtakunnalliseksi tempaus laajeni pari vuotta myöhemmin. Sittemmin joulutulien sytyttämispäiväksi on vakiintunut 22.12.

Idea oli lähtöisin Jalasjärven nuorilta tuottajilta ja sai heti ensimmäisenä vuonna paljon positiivista huomiota. Ilkka teki tempauksesta jutun ja myös lehden yleisönosastokirjoituksessa nimimerkki Lämmöllä eräs äiti kertoi liikuttuneensa syvästi nähtyään tulet tien varressa ja ajattelevansa, että ”Teissä on tulevaisuus. Uskokaa itseenne, luottakaa ammattiinne.”

Ensimmäisenä vuonna mukana ollut Risto Alajoki Jalasjärveltä muistelee, että joulutulien alkuperäinen ajatus oli vain toivottaa hyvää joulumieltä ja viestittää siitä, että maaseudulla on nuoria yrittäjiä. Vaikka joulutulet eivät varsinaisesti mikään poliittinen kannanotto olleetkaan, liitettiin tempaukseen EU:hun liittymisen myllerryksessä ajatus valaa positiivisuutta ja tulevaisuudenuskoa maataloustuotantoon.

- Siinä minun vuokrapellollani kolmostien varressa ne tulet ensimmäisenä vuonna paloivat. Autot tööttäilivät ja ihmiset vilkuttelivat, positiivisessa hengessä, Alajoki muistelee.

Joulutuliperinne laajentui nopeasti valtakunnalliseksi elää edelleen vahvana. Jokainen yhdistys toteuttaa tulet omalla tavallaan ja monilla paikkakunnilla Joulutuliin on vuosien saatossa liitetty myös jotain pientä tapahtumaa tai tarjoilua.

Tänäkin vuonna Joulutulet syttyvät, myös Jalasjärvellä. Siellä asiaa organisoi nyt nuorten varapuheenjohtajana toimiva Päivi Kasari.

 – Viime vuosina on ollut kolmostien varren jätkänkynttilöiden lisäksi glögiä, piparia ja makkaraa tarjolla. Eiköhän tänä vuonna suunnilleen samalla kaavalla mennä. Joskus on ollut vähän isompaakin tapahtumaa. Pari vuotta sitten oli kärrysauna ja palju ja Suomi 100 -juhlavuonna vähän innostuttiin kilpailemaan, kuka tekee komeimmat tulet, ja mehän tehtiin kökällä 100 jätkänkynttilää!, Kasari kertoo.

teksti: Anne Rauhamäki, kuva: Päivi Kasari

Julkaistu Mainio 4/2020 -jäsenlehdessä


aiheet: maaseutunuoret, joulutulet