Sisältöjulkaisija

null Maata pitkin matkalle – kotimaanmatkailu suosiossa

Artikkeli - Yrittäminen

Maata pitkin matkalle – kotimaanmatkailu suosiossa

25.9.2019

Maatilamatkailu Kumpusella järjestetään yli kymmenet häät joka kesä.

Hanni ja Juha Kumpusen omistaman Kirrin luomutilan kivinavetta Petäjävedellä on kunnostettu juhlatilaksi perinteitä kunnioittaen. Toimintaa on ympäri vuoden ja huonemajoitusta on kesällä 50 henkilölle ja talvella vähemmän. Vieraita saapuu Sveitsistä, Itävallasta, Australiasta, Japanista ja tietenkin Suomesta.

Juha Kumpusen vanhemmat aloittivat maatilamatkailutoiminnan 1990-luvulla. Lypsykarjatilalla oli tultu tilanteeseen, jossa olisi joko rakennettava uusi navetta tai luovuttava maidontuotannosta kokonaan. 1990-luvulla alettiin puhua maatilamatkailusta tilojen liitännäiselinkeinona ja siihen Kumpusetkin tarttuivat. He päättivät avata ovensa turisteille.

Ensin käytössä oli pari mökkiä ja vähitellen lisättiin huoneiden määrää asuinrakennuksen laajennuksen mukana. Toimintaa on kehitetty vaiheittain ja viimeiset eläimet lähtivät tilalta vuonna 2000. 1930-luvulla tila jaettiin 13 osaan ja tilakeskuksesta muodostettiin kaksi tilaa, jolloin raja meni keskeltä peltoja, talojen välistä ja navetan läpi. Värikkäiden vaiheiden jälkeen Kumpuset saivat ostettua takaisin kantatilaan naapurin rakennukset ja pihapiirin vuonna 2010.

Lähellä tuotettua -ruokafilosofian merkitys tulee nousemaan

Juha Kumpunen on kätevä käsistään ja kunnostaa tilaa ja rakennuksia vähitellen perinteitä kunnioittaen. Suunnitteluun ja huoneiden sisustukseen on saatu ulkopuolista apua Hannin siskolta Päivi Järviseltä. Huoneista jokainen on sisustettu omalla tyylillään ja nimetty tilalla asuneiden henkilöiden mukaan. Persoonallisiin huoneisiin on löydetty sopivia huonekaluja mm. huutokaupoista.

Kumpuset tarjoavat vierailleen oman luomupellon ohra-, vehnä- ja ruistuotteita ja marjoja. He uskovat, että Lähellä tuotettua -ruokafilosofian merkitys tulee kasvamaan.

 - Se mitä ei itse tuoteta, esimerkiksi juureksia, vihanneksia, lihaa ja kananmunia, ostetaan lähiseudun muilta tuottajilta. Kaikkien tuotteiden alkuperä on tiedossa ja se myös tuodaan esiin, Hanni vakuuttaa.

Tilalla on omien tuotteiden myymälä, lisäksi tilan tuotteita myydään Petäjäveden kylällä Heinähattu-suoramyyntipisteessä.

Juha Kumpusen isä on innokas kalastaja ja tuo pöytään kuhaa, haukea ja ahventa läheisistä järvistä. Erikoisherkkuna tarjotaan kylmäsavuhaukea.

Hanni valmistaa juhlatarjottavat pääosin itse. Kotitalousteknikon opit ovat vuosien varrella täydentyneet anopin ohjeilla.

 – Yksinkertainen ruoka ja selkeät maut toimivat parhaiten. Voi, kerma ja yrtit ovat makujen taustalla. Haasteellisinta on keksiä uusia ideoita ja pysyä ajan hermolla, Hanni toteaa.

 Tänä kesänä Kumpuset saivat järjestää suomalais-tsekkiläiset häät. Hääparin toiveiden mukaiset juhlaruuat aiheuttivat päänvaivaa, mutta juhlat onnistuivat mainiosti.

Pitkäjänteistä työtä

Vanha pari on edelleen auttamassa ja perheen pojat, Jalmari (24) ja Nestori (22) tyttöystävineen ovat mukana sen minkä opiskeluiltaan ehtivät. Työtä tehdään kolmen sukupolven voimin.

-- Juttu löytyy kokonaisuudessaan 26.9. ilmestyvästä jäsenlehti Mainiosta --


aiheet: maatilamatkailu