Takaisin Maatalousmuovien kierrätys

Artikkeli – Jäsenyys

Maatalousmuovien kierrätys

24.04.2023

Maatalousmuovin kerääminen oikeaoppisesti kiertoon on kestävä ja ympäristöä säästävä teko. Itä-Suomen Murskauskeskus Oy on MTK:n jäsenten yhteistyökumppani maatalousmuovin kierrättämisessä. Murskauskeskuksen kautta puhdas muovi menee muovin jalostukseen, josta se tulee uusina muovituotteina taas käyttöön. Likaiset tai väärin lajitellut muovit joudutaan polttamaan energiana, joten vältetään sitä.

Jäsenetu MTK:n jäsenille

Itä-Suomen Murskauskeskuksen muovien noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Ilmoita tilauksen yhteydessä jäsennumerosi. Palvelu kattaa Suomen Oulun korkeudelta etelään päin saaristoaluetta lukuunottamatta. 

Maatalousmuovien kierrätyksen hinnasto jäsenille vuonna 2023

Maatalousmuovien keräyshinnat vuodelle 2023 on vahvistettu. MTK:n jäsenet voivat kierrättää muovit edullisemmin jäsenhintaan Itä-Suomen Murskauskeskuksen kautta: Katso vuoden 2023 hinnasto tästä.

Tilauslomake, ajantasaiset hinnat, tarkemmat lajitteluohjeet ja toimitusehdot muoveille löytyvät osoitteessa: muovit.zerowaste.fi.

Visio 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n tavoitteena on nostaa MTK:n jäsenten maatiloilta syntyvien muovijätemateriaalien kierrätysastetta ja kustannustehokkuutta kehittämällä avointa arvoketjuprosessia yhdessä, tuoden samalla digitaaliset alustat käyttöön. Noudettaviin muoveihin kuuluvat kaikenväriset kiristekalvot, huuhdellut kanisterit, aumamuovit, suojahuput ja muut maataloudessa syntyvät muovijätteet. 

Vastuullisuus 

Muovien kuljettamisessa sekä kierrättämisessä noudatetaan toiminnassa laatujärjestelmää ISO 9001 sekä ympäristöjärjestelmää ISO 14001, parhaimman tuloksen takaamiseksi. Kaikki toimijat, eli kuljetusliikkeet ja käsittelylaitokset, toimivat laadukkaasti sekä viranomaisluvilla.  

Arvoketjussa tähdätään läpinäkyvyyteen niin maatilojen kuin kuljetusketjun ja käsittelijöiden kannalta. Kierrätettävät muovigranulaatit toimitetaan suomalaisille muovitoimijoille uusiokäyttöön. 

Maatalousmuovien Kierrätys Oy

Suomeen on perustettu maatalousmuovien vapaaehtoinen tuottajayhteisö, joka ottaa vastuun kehittää valtakunnallista järjestelmää maatalousmuovien laajamittaista keräämistä ja kierrättämistä varten. Lue lisää Suomen Uusiomuovi Oy:n sivuilta.

Eräitä muovien kierrätykseen liittyviä hankkeita

Tutustu myös


Heikki Aro

asiantuntija, maaperä ja ilmasto

maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma (MISU), maaperän terveyslaki, kiertotalous

+358 50 593 9393

aiheet: kiertotalous, jätehuolto, jäsenedut, muovi