null Itä-Suomen murskauskeskus – maatalousmuovien keräystä jäsenille

Artikkeli – Jäsenyys

Itä-Suomen murskauskeskus – maatalousmuovien keräystä jäsenille

14.10.2020

HUOM: Itä-Suomen Murskauskeskus ei voi toimittaa maatalousmuovia jalostuslaitokselle koronapandemian aiheuttamien ongelmien takia. Tämän vuoksi yhteistyö MTK:n kanssa on keskeytynyt. Lue lisää.

Noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Palvelun avulla jäsenten on mahdollista tehdä vastuullisia, ympäristöä säästäviä valintoja. Älä anna muovien  makoilla maassa – muovit kiertämään! 

Tehdään se kerralla oikein yhdessä! 

Maatalousmuovin kerääminen oikeaoppisesti kiertoon on kestävä ja ympäristöä säästävä teko. Miksi emme siis tekisi sitä kerralla oikein. 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy haluaa olla MTK:n jäsenten yhteistyökumppani maatalousmuovin kierrättämisessä. Murskauskeskuksen kautta puhdas muovi menee muovin jalostukseen, josta se tulee uusina muovituotteina uudestaan käyttöön. Likaiset tai väärin lajitellut muovit joudutaan polttamaan energiana, vältetään siis tätä. 

Jäsenetu MTK:n jäsenille

Noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Ilmoita tilauksen yhteydessä jäsennumerosi. Palvelu kattaa koko Suomen Ahvenanmaata ja saaristoaluetta lukuunottamatta, ja hinta on sama ympäri maan.  

Hinnat MTK:n jäsenille

 • Lajiteltu, puhdas ja kierrätyskelpoinen päällysmuovi 30,00 €/tonni (alv 0%)  
 • Hinta kasvuharsolle 32 €/m3 + alv.
 • Mikäli tilalla on muuta jätettä noudettavana, tulee siitä sopia erikseen noutoa tilatessa. 

Hinnat ei MTK:n jäsenille

 • Lajiteltu, puhdas ja kierrätyskelpoinen päällysmuovi 50,00 €/tonni (Alv 0%) 
 • Ahvenanmaa ja saaristoalue ei kuulu tämän hinnoittelun piiriin.  


Maatalousmuovijätteen lajittelu

Ohessa on ohjeita maatalousmuovin keräämiseen, varastointiin (josta se voidaan noutaa) sekä noutopalvelun tilaamiseen.

Lajittele

 • Muovilaadun mukaan. Lajiteltu muovijäte sisältää vain samaa muovilaatua
 • Värin mukaan. Valkoiset ja muun väriset muovit erikseen.
 • Puhtauden mukaan. Puhtaassa muovissa ei ole maata tai multaa, sisältää vain vähän orgaanista likaa kuten heinää.
 1. Kierrätyskelpoiset, valkoiset ja puhtaat päällyskiristeet. Ei saa sisältää multaa tai muita epäpuhtauksia. PE-LLD.
 2. Muunväriset puhtaat päällyskiristeet ja kierrätyskelpoiset muovit. Tähän kuuluu puhtaat aumamuovit, suojahuput (ei vahvikkeelliset), lannoitesäkit (HUOM! EI SUURSÄKIT) yms. PE-LLD, PE-LD, PE-HD. HUOM! Narut, käärintämuovien hylsyt ja paaliverkot noudetaan samalla, mutta näiden pitää olla erikseen pakattuna esim. suursäkkiin. 
 3. Kierrätyskelvottamia muoveja ei kerätä tällä hetkellä. Näitä on mm. likaiset ja vanhat muovit sekä paalimuovit, jossa on verkot ja narut sekaisin muovin kanssa. Samoin kierrätyskelvottomia muoveja on PP, PVC, EPS -muovit.

Säilytä puhtaana ja kuivana

Lajiteltu muovi on hyvä säilyttää irti maasta esimerkiksi lavalla, jotta muovi ei pääse säilytyksestä likaantumaan. Vähäinen vesi ja jää ei haittaa, mutta huomioi, että vesi ja jää lisää muovijätteen painoa ja siten painoon perustuvaa hintaa.

 ​​​​​


Esimerkkikuva oikein lajitellusta muovista

 

 
Esimerkkikuva väärin lajitellusta muovista

Katso lisää kuvia täältä. 

Noutojen tilaaminen

Tilauksen voit tehdä helposti Zerowaste-tilausjärjestelmän, puhelimeen asennettavan sovelluksen kautta, puhelimitse nrosta 0400 380 040 tai osoitteista: www.kiertoasuomesta.fi ja www.murskauskeskus.fi  

Ilmoita tilauksen yhteydessä MTK-jäsennumerosi. Tunnukset tilausjärjestelmään saat täältä tai lataamalla Play-kaupasta MTK ZeroWaste -sovellus (ohjeet löytyvät murskauskeskus.fi-sivustolta) 

Tunnuksilla pääset sovellukseen, jonka kautta teet noutotilaukset helposti ja nopeasti. Sovelluksella näet oman tilauksesi tilan sekä aikaisemmin toimittamasi määrät.
Tunnukset saatuasi voit ladata myös Google Play -kaupasta ZeroWaste tilaus -mobiilisovelluksen, jolla teet jatkossa tilaukset helposti.

Tilauksen yhteydessä tarvitaan kuva noudettavasta erästä. Tämän saat helpoiten ZeroWaste –mobiilisovelluksella. Kuljetusliike tekee noudon yhteydessä alustavan vastaanottotarkastuksen noudettavalle materiaalille. Mikäli materiaali poikkeaa ilmoitetusta, tehdään siitä kirjallinen reklamaatio asiakkaalle laadun parantamiseksi ja luokittelun muuttamiseksi, väärin tehdystä tilauksesta koituvat kustannukset joudumme veloittamaan asiakkaalta.
Keräyksessä pyritään alueellisiin noutoihin, eli kun alueella on useita tiloja tyhjennettävänä, tehdään alueelle noutoreititys. Yksittäiset noudot ovat mahdollisia, kun tilalla on yli 2000 kg noudettavaa jätettä. Vasteaika on noin 2 kuukautta alueen mukaan.



Ohjeet maatiloille muovin säilytyspaikkoihin 

Muovin säilytyspaikan valinta on yhtä tärkeää kuin muovin lajittelu omiin lajikkeisiin. Muovia pitäisi säilyttää niin, että se säilyy kuivana ja puhtaana. Ei maata vasten tai pelloilla mudassa. 

Esimerkkejä säilytyspaikoista: 

 • lava 

 • paalain tai puristin (yhteistyössä Europress Oy) 

 • asfalttikenttä 

 • betonilaatta 

 • tärkeintä säilytyksessä on, että materiaali pysyy kuivana ja puhtaana, ja että se on noudettavissa nosturiautolla 

 • paalinarut ja verkot voidaan laittaa esim. suursäkkeihin tai muuhun erilliseen astiaan, jossa ne eivät sotkeennu lajiteltuun muoviin. Paalinarut ja verkot eivät mene kierrätykseen. 



Visio 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n tavoitteena on nostaa MTK:n jäsenten maatiloilta syntyvien muovijätemateriaalien kierrätysastetta ja kustannustehokkuutta kehittämällä avointa arvoketjuprosessia yhdessä, tuoden samalla digitaaliset alustat käyttöön. Noudettaviin muoveihin kuuluvat kaikenväriset kiristekalvot, huuhdellut kanisterit, aumamuovit, suojahuput ja muut maataloudessa syntyvät muovijätteet. 

Vastuullisuus 

Muovien kuljettamisessa sekä kierrättämisessä noudatetaan toiminnassa laatujärjestelmää ISO 9001 sekä ympäristöjärjestelmää ISO 14001, parhaimman tuloksen takaamiseksi. Kaikki toimijat, eli kuljetusliikkeet ja käsittelylaitokset, toimivat laadukkaasti sekä viranomaisluvilla.  

Arvoketjussa tähdätään läpinäkyvyyteen niin maatilojen kuin kuljetusketjun ja käsittelijöiden kannalta.  

Kierrätettävät muovigranulaatit toimitetaan suomalaisille muovitoimijoille uusiokäyttöön. 


aiheet: energiaedut, muovi

Suositellut artikkelit

MTK:n kehittämä maailman ensimmäinen maatalouden sivuvirtojen ja sivutuotteiden osto- ja myyntipaikka KiertoaSuomesta.fi osallistuu Innovation in Politics...

Viljelijä Peppi Laineella on Hajalassa peltoviljelyn lisäksi lammastuotantoa. Talvisin lampaat tarvitsevat sisäruokinnassa rehua, joten rehupaaleja kuluu paljon, ja muovijätettä syntyy viikoittain isoja kasoja....

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Itä-Suomen Murskauskeskus Oy ovat solmineet valtakunnallisen yhteistyösopimuksen...