null Maatalousmuovien keräys jatkuu tauon jälkeen

Artikkeli – Jäsenyys

Maatalousmuovien keräys jatkuu tauon jälkeen

24.5.2021

Maatalousmuovin kerääminen aloitetaan pitkän talviloman jälkeen. Muoville on löytynyt uusia hyödyntämiskanavia, joiden ansiosta kierrätyskelpoisen muovin lisäksi myös ei-kierrätettävää muovia kerätään tänä vuonna.

Maatalousmuovien käsittelylaitoksien vastaanottokapasiteetti ja aikaisemmat varastot tuovat vielä tänä vuonna haasteita keräysmääriin, mutta tilanteen odotetaan paranevan syksyyn mentäessä. Kaikille jo tilauksen tehneille tullaan lähettämään erillinen ilmoitus uusista hinnoista sekä tilauksen uudelleen vahvistamisesta. Noutojen tilaukset avataan ja pyritään käsittelemään mahdollisimman ripeällä aikataululla.

Tehdään se kerralla oikein yhdessä! 

Maatalousmuovin kerääminen oikeaoppisesti kiertoon on kestävä ja ympäristöä säästävä teko. Tehdään se siis kerralla oikein. 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy on MTK:n jäsenten yhteistyökumppani maatalousmuovin kierrättämisessä. Murskauskeskuksen kautta puhdas muovi menee muovin jalostukseen, josta se tulee uusina muovituotteina uudestaan käyttöön. Likaiset tai väärin lajitellut muovit joudutaan polttamaan energiana, vältetään siis tätä. 

Jäsenetu MTK:n jäsenille

Noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Ilmoita tilauksen yhteydessä jäsennumerosi. Palvelu kattaa koko Suomen Ahvenanmaata ja saaristoaluetta lukuunottamatta, ja hinta on sama ympäri maan.  

Muovien keräämisen hinnoitteluun muutoksia

Maatalousmuovin logistiikan, käsittelyn ja tuotannollisten kustannuksien nousun takia maatalousmuovin keräyskustannusta on jouduttu tarkastamaan. Kasvaneeseen keräyshintaan vaikuttaa se, että kotimaisen laitoksen vastaanotto ja tuotantokapasiteetti on rajallinen, minkä takia muoveja joudutaan toimittamaan myös ulkomaille käsittelyyn.    

Maatalousmuovin keräyshinnat ovat (2.3.2022):

Kierrätettävä maatalousmuovi 100,00 euroa/tonni + arvonlisävero
MTK:n jäsenille** 90,00 euroa/tonni + arvonlisävero

Ei kierrätettävä maatalousmuovi 135,00 euroa/tonni + arvonlisävero
MTK:n jäsenille** 125,00 euroa/tonni + arvonlisävero

Maatalousharso 32,00 euroa/m3 + arvonlisävero

** Edellyttää, että jäsennumero ilmoitetaan tilausvaiheessa.

Lue Itä-Suomen Murskauskeskuksen tiedote (21.5.2021) täältä.

Ajantasaiset hinnat, tarkemmat lajitteluohjeet ja toimitusehdot muoveille löytyvät osoitteessa: muovit.zerowaste.fi
 

Ohjeet maatalousmuovijätteen lajitteluun

Alla on ohjeita maatalousmuovin keräämiseen, varastointiin (josta se voidaan noutaa) ja noutopalvelun tilaamiseen.

Lajittele

 • Muovilaadun mukaan. Lajiteltu muovijäte sisältää vain samaa muovilaatua
 • Värin mukaan. Valkoiset ja muun väriset muovit erikseen.
 • Puhtauden mukaan. Puhtaassa muovissa ei ole maata tai multaa, sisältää vain vähän orgaanista likaa kuten heinää.
 1. Kierrätyskelpoiset, valkoiset ja puhtaat päällyskiristeet. Ei saa sisältää multaa tai muita epäpuhtauksia. PE-LLD.
 2. Muunväriset puhtaat päällyskiristeet ja kierrätyskelpoiset muovit. Tähän kuuluu puhtaat aumamuovit, suojahuput (ei vahvikkeelliset), lannoitesäkit (HUOM! EI SUURSÄKIT) yms. PE-LLD, PE-LD, PE-HD. HUOM! Narut, käärintämuovien hylsyt ja paaliverkot noudetaan samalla, mutta näiden pitää olla erikseen pakattuna esim. suursäkkiin. 
 3. Myös kierrätyskelvotonta muovia kerätään aiemmasta sopimuksesta poiketen. Siihen kuuluvat likaiset ja vanhat muovit sekä paalimuovit, jossa on verkot ja narut sekaisin muovin kanssa. Samoin kierrätyskelvottomia muoveja ovat PP-, PVC- ja EPS-muovit. Murskauskeskus on tehnyt sopimuksen kierrätyskelvottomasta muovista Stora Enson kanssa.

Säilytä puhtaana ja kuivana

Lajiteltu muovi on hyvä säilyttää irti maasta esimerkiksi lavalla, jotta muovi ei pääse säilytyksestä likaantumaan. Vähäinen vesi ja jää ei haittaa, mutta huomioi, että vesi ja jää lisää muovijätteen painoa ja siten painoon perustuvaa hintaa.

 ​​​​​


Esimerkkikuva oikein lajitellusta muovista

 

 
Esimerkkikuva väärin lajitellusta muovista

Katso lisää kuvia täältä. 

Noutojen tilaaminen

Tilauksen voit tehdä helposti Zerowaste-tilausjärjestelmän, puhelimeen asennettavan sovelluksen kautta, puhelimitse nrosta 0400 380 040 tai osoitteista: www.kiertoasuomesta.fi ja www.murskauskeskus.fi  

Ilmoita tilauksen yhteydessä MTK-jäsennumerosi. Tunnukset tilausjärjestelmään saat täältä tai lataamalla Play-kaupasta MTK ZeroWaste -sovellus (ohjeet löytyvät murskauskeskus.fi-sivustolta) 

Tunnuksilla pääset sovellukseen, jonka kautta teet noutotilaukset helposti ja nopeasti. Sovelluksella näet oman tilauksesi tilan sekä aikaisemmin toimittamasi määrät.
Tunnukset saatuasi voit ladata myös Google Play -kaupasta ZeroWaste tilaus -mobiilisovelluksen, jolla teet jatkossa tilaukset helposti.

Tilauksen yhteydessä tarvitaan kuva noudettavasta erästä. Tämän saat helpoiten ZeroWaste –mobiilisovelluksella. Kuljetusliike tekee noudon yhteydessä alustavan vastaanottotarkastuksen noudettavalle materiaalille. Mikäli materiaali poikkeaa ilmoitetusta, tehdään siitä kirjallinen reklamaatio asiakkaalle laadun parantamiseksi ja luokittelun muuttamiseksi, väärin tehdystä tilauksesta koituvat kustannukset joudumme veloittamaan asiakkaalta.
Keräyksessä pyritään alueellisiin noutoihin, eli kun alueella on useita tiloja tyhjennettävänä, tehdään alueelle noutoreititys. Yksittäiset noudot ovat mahdollisia, kun tilalla on yli 2000 kg noudettavaa jätettä. Vasteaika on noin 2 kuukautta alueen mukaan.


Ohjeet maatiloille muovin säilytyspaikkoihin 

Muovin säilytyspaikan valinta on yhtä tärkeää kuin muovin lajittelu omiin lajikkeisiin. Muovia pitäisi säilyttää niin, että se säilyy kuivana ja puhtaana. Ei maata vasten tai pelloilla mudassa. 

Esimerkkejä säilytyspaikoista: 

 • lava 

 • paalain tai puristin (yhteistyössä Europress Oy) 

 • asfalttikenttä 

 • betonilaatta 

 • tärkeintä säilytyksessä on, että materiaali pysyy kuivana ja puhtaana, ja että se on noudettavissa nosturiautolla 

 • paalinarut ja verkot voidaan laittaa esim. suursäkkeihin tai muuhun erilliseen astiaan, jossa ne eivät sotkeennu lajiteltuun muoviin. Paalinarut ja verkot eivät mene kierrätykseen. Visio 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n tavoitteena on nostaa MTK:n jäsenten maatiloilta syntyvien muovijätemateriaalien kierrätysastetta ja kustannustehokkuutta kehittämällä avointa arvoketjuprosessia yhdessä, tuoden samalla digitaaliset alustat käyttöön. Noudettaviin muoveihin kuuluvat kaikenväriset kiristekalvot, huuhdellut kanisterit, aumamuovit, suojahuput ja muut maataloudessa syntyvät muovijätteet. 

Vastuullisuus 

Muovien kuljettamisessa sekä kierrättämisessä noudatetaan toiminnassa laatujärjestelmää ISO 9001 sekä ympäristöjärjestelmää ISO 14001, parhaimman tuloksen takaamiseksi. Kaikki toimijat, eli kuljetusliikkeet ja käsittelylaitokset, toimivat laadukkaasti sekä viranomaisluvilla.  

Arvoketjussa tähdätään läpinäkyvyyteen niin maatilojen kuin kuljetusketjun ja käsittelijöiden kannalta.  

Kierrätettävät muovigranulaatit toimitetaan suomalaisille muovitoimijoille uusiokäyttöön. 


aiheet: energiaedut, muovi

Suositellut artikkelit

TREASoURcE on nelivuotinen (2022-2026) EU:n Horisontti Eurooppa –ohjelman rahoittama hanke. Hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta alueellisten kiertotalouspilottien avulla. Piloteissa ovat mukana...

MTK:n kehittämä maailman ensimmäinen maatalouden sivuvirtojen ja sivutuotteiden osto- ja myyntipaikka KiertoaSuomesta.fi osallistuu Innovation in Politics...

Viljelijä Peppi Laineella on Hajalassa peltoviljelyn lisäksi lammastuotantoa. Talvisin lampaat tarvitsevat sisäruokinnassa rehua, joten rehupaaleja kuluu paljon, ja muovijätettä syntyy viikoittain isoja kasoja....

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Itä-Suomen Murskauskeskus Oy ovat solmineet valtakunnallisen yhteistyösopimuksen...