null Maitovaltuuskunta: vastuullisilla suomalaisilla maitotuotteilla on paikkansa maailman markkinoilla

Tiedote

Maitovaltuuskunta: vastuullisilla suomalaisilla maitotuotteilla on paikkansa maailman markkinoilla

19.11.2019

Globaalissa mittakaavassa Suomessa on hyvät olosuhteet maidontuotantoon. Nurmipohjaisesta  ruokinnasta johtuen kotimaisen maitolitran ilmastovaikutus on hyvin maltillinen ja sitä pyritään pienentämään edelleen. Kotimainen maito tuotetaan vastuullisesti. Suomalaiset maidontuottajat haluavat kantaa vastuun globaalista ruokaturvasta ja tarjota vastuullisia elintarvikkeita myös vientiin.

Ilmastonmuutos huolestuttaa monia. Toimia on tehtävä eri aloilla ilmaston muutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Maidontuottajat ovat tässä työssä tiiviisti mukana. Parhaillaan tutkitaan ja sovelletaan tutkittua tietoa käytännön toimenpiteiksi tilatasolla.

Suuri osa maitolitran ilmastovaikutuksesta tulee rehuntuotannosta. Nautojen ruokinta Suomessa perustuu nurmeen, soijaa ei juurikaan käytetä. Nurmesta eli pitkälti säilörehuperusteisesta ruokinnasta johtuen maitolitran ilmastovaikutus on Suomessa varsin maltillinen, noin 1 kg CO2-ekv1. Ilmastotoimissamme saamme moniin muihin maihin verrattuna etumatkaa.

Tilatasolla vastuullinen tuotanto tarkoittaa jatkuvaa toimintojen kehittämistä. Tutkittu tieto ja asiantunteva neuvonta ovat tässä välttämättömiä.

- Tilat tarvitsevat lisää tutkimustietoa nurmipeltojen hiilensidonnasta ja asiantuntevaa neuvontaa toimenpiteiden toteuttamiseksi. Lisäksi tarvitaan taloudellisia resursseja ja aikaa. Monella tilalla toimiin onkin jo ryhdytty, sanoo Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä.

Vastuullisuuden kehittämisessä on hyvä tunnistaa maidontuotannon luonne. Muutokset ovat harvoin mahdollisia toteuttaa nopeasti, sillä esimerkiksi kasvu vasikasta lypsylehmäksi vie reilut pari vuotta, navetan käyttöikä on kymmeniä vuosia ja toukotyötkin tehdään kerran vuodessa.

Suomen vesivarat ovat runsaat2 ja nurmi kasvaa viileässä ilmastossa hyvin. Nurmivaltaisesta ruokinnasta johtuen suomalaisen maidon hiilijalanjälki on hyvin maltillinen. Suomessa on hyvät edellytykset vastuulliseen maidontuotantoon.

Suomessa on mahdollista tuottaa vastuullisia elintarvikkeita myös vientiin3.

- Me maidontuottajat koemme, että meidän on kannettava oma osamme globaalissa ruokaturvassa.  Suomalaisilla, vastuullisilla maitotuotteilla on paikkansa myös maailman markkinoilla, muistuttaa MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen.

Lisätietoja:
Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä, puh. 0400 832 993
Maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen, puh. 040 732 7388

Lähteet:

1 https://www.luke.fi/tutkittua-tietoa-ruuan-ymparistovaikutuksista/
2 https://www.arcticfoodfromfinland.fi/fi/puhdas-vesi
3 https://www.arcticfoodfromfinland.fi/fi/ruokaketjun-vastuullisuus

------------

Maitovaltuuskunta on vuonna 1995 perustettu maito-osuuskuntien yhdistys.
Maitovaliokunta on Maitovaltuuskunnan, MTK:n ja SLC:n perustama yhteistyöelin.