Takaisin Susanna Valtonen Hämeenlinnasta Maaseutunuorten edustajaksi MTK Johtokuntaan

Uutinen – Maaseutunuoret

Susanna Valtonen Hämeenlinnasta Maaseutunuorten edustajaksi MTK Johtokuntaan

31.10.2021

Valinnan valmistelu on saatu onnellisesti päätökseen. Uusi edustaja valittiin kaudelle 2022-2025.

Kaisa Rantasalo ja Susanna Valtonen
Kaisa Rantasalo ja Susanna Valtonen

Maaseutunuorten syysparlamentti lähti käyntiin perjantaina 29.10 vierailulla Simonkadulla, MTK Keskusliiton toimitiloissa. Kaikkia parlamenttiin osallistuneita oli pyydetty tuomaan omasta maakunnasta mukanaan kivi, jonka sai asettaa osaksi yhteistä kiuasta – ”lisäämään löylyä”. Maaseutunuoret ja johtokunta ehdokkaat saivat mahdollisuuden kohdata päättäjiä. Maa- ja metsätalous ministeri Jari Leppä, sekä MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila rakensivat yhdessä johtokunta ehdokkaiden kanssa kokedama-asetelmia. Rakentelun aikana ehdokkaat saivat keskustella vapaasti Lepän ja Marttilan kanssa mm. maankäytöstä, energiasta, maatalouden kannattavuuskriisistä, monimuotoisuudesta ja metsätaloudesta.

Työtehoseuran asiantuntija Minna Mattila-Aalto kertoi nuorille vuorovaikutuksen ja kohtaamisen tärkeydestä. Mitä meidän nuorten tulee muistaa, kun keskustelemme ajankohtaisista asioista ja kuinka otamme vastaan eriäviä mielipiteitä, sekä kunnioitamme ajatuksia, jotka eivät välttämättä vastaa omiamme. Osuustoimintakeskus Pellervo kertoi maaseutunuorille osuustoiminnasta – ”Osuuskunta yrittäjyyden ja yhteistyön käyttöliittymänä”. Myös MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin kävi myös tervehtimässä maaseutunuoria.

Maaseuduntulevaisuuden toimittaja Aimo Vainio haastatteli maaseutunuorten johtokuntaehdokkaita. Ehdokkaina olivat tänä vuonna Susanna Valtonen, Ville Koivuniemi, Juha Sarviluoma ja Sami Nivala.

Monipuolisen päiväohjelman jälkeen nuoret siirtyivät hotellille, jossa MTK-Uusimaa oli järjestänyt monipuolista iltaohjelmaa, sekä pientä kisailua.

Maaseutunuorten johtokuntaehdokkaiden vaalipaneeli käynnistyi lauantai aamuna. MTK-Uudenmaan puheenjohtaja Aleksis Kyrö avasi syysparlamentin ja kehotti nuoria olemaan rohkeita ja jatkamaan vaikuttamista, sillä nuoret ovat maatalouden tulevaisuus. Maaseutunuorten asiamies Meri Remes, esitteli ensi kesänä MTK:n liittokokouksessa koottavaa liittokokousasiakirjaa, jonka tekemiseen nuoria on haluttu aktiivisesti osallistaa. Ehdokkaita tentattiin ajankohtaisissa kysymyksissä vaalipaneelissa, jonka juontajana toimi MTK:n ruokamarkkina-asiamies Heidi Siivonen.

Kysymyksinä oli muun muassa: Millä keinoin parannettaisiin maatalouden kannattavuutta? Minkälainen järjestö MTK:n tulisi olla nuorille? Suomalaisella maaseudulla on avaimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, mitkä ne avaimet ovat?

Ehdokkaat pitivät myös omat linjapuheensa, josta poimittu muutamia sitaatteja:

Sami Nivala - "Haluaisin jatkossa nähdä yhtenäisemmän järjestön, järjestö on juuri niin vahva kuin me jäsenet ollaan."

Susanna Valtonen - "Keskinäinen kilpailu ei auta meistä ketään, olemme kaikki tässä yhdessä."

Juha Sarviluoma - "Rakenteita tulee ravistella, järjestön tulee olla yhtenäinen, silloin meissä on voimaa."

Ville Koivuniemi - "Haluan turvata maa- ja metsätalouden elinvoimaisuuden ja olla jäsenten asialla."

Virallisen osuuden jälkeen, nuoret lähtivät tilavierailuille. Osa Knehtilän tilalle tutustumaan Palopuron agroekologiseen symbioosiin. Tilaa oli esittelemässä Markus Eerola, tilan isäntä ja MTK:n johtokunnan 3. puheenjohtaja. Vierailun teemana erityisesti kiertotalous ja täsmäviljely.

Toinen ryhmä vieraili Viikin tutkimustilalla, jossa tilan toiminnasta ja tutkimuksesta kertoi koetilan johtaja Tapani Jokiniemi, maaperä- ja ympäristötieteen professori Mari Pihlatie, ja agroteknologian apulaisprofessori Antti Lajunen. Viikin koetilalla oli myös nähtävissä yhteistyössä NHK-keskuksen kanssa JCB-koneita, sekä niiden esittelyä.

Illalla Pörssitalolla vietettiin syysparlamentin Manu-Gaalaa. Nuorilla oli mahdollisuus vetää ykköset päälle ja tunnelma olikin aivan mahtava. Nautittiin herkullinen kolmen ruokalajin illallinen, jonka jälkeen nuoria viihdyttivät bändi ja DJ.

Vaalikokous pidettiin sunnuntai aamuna. Virallisena puheenjohtajana toimi MTK Valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Vaalipäivän aikana kiitimme myös nuorten edellistä edustajaa Kaisa Rantasaloa (os.Pihlaja), sekä jaettiin ensimmäistä kertaa maaseutunuorten vuoden maaseutunuoren Pihlaja-palkinto, juurin Kaisalle. Lähitapiolan Sami Myyrä kertoi vakuuttamisen tärkeydestä, nuorten odottaessa äänestysten tulosta.

Tulos oli selvä ensimmäisellä kierroksella Susannan saadessa 31 ääntä. Maaseutunuorilla on ollut oma edustaja MTK:n johtokunnassa jo vuodesta 1992 ja edustajan suuret saappaat luovutetaan eteenpäin kolmen vuoden välein.

Seuraava syysparlamentti järjestetään Pirkanmaalla 2022.aiheet: johtokunta, maaseutunuoret