null Puheenjohtaja Marttila kuluneesta vuodesta

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Puheenjohtaja Marttila kuluneesta vuodesta

21.12.2020

Kulunut vuosi jää mieleen. Yli maailman nopeasti levinnyt kulkutauti teki tuhoaan, lamautti yhteiskunnat ja jätti talouteen jäljen, jota korjataan vielä pitkään. Suomi on selvinnyt pienemmin vaurioin kuin maat yleisesti. Kansalaisten terveys asetettiin ylitse muun ja tiukoilla rajoituksilla saatiin menestyksekkäästi rajoitettua taudin ensimmäisen aallon leviämistä. Tilanne on loppuvuodesta pahentunut, mutta luotto suomalaisten vastuulliseen käyttäytymiseen on vahva.

Taloutemme on heikentynyt paljon vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Palvelusektorille vuosi on silti ollut kamala. Valtio käyttää ennennäkemättömästi varoja yritysten pelastamiseen. Samalla se velkaantuu lisää ja laskua maksetaan tulevien vuosien kiristyvänä talouspolitiikkana. Moni maaseudun yritys on myös oikeutettu valtion tukeen, vaikka ottikin aikansa, että maatilojen yhteydessä harjoitettu elinkeinotoiminta pääsi samalle viivalle muiden yritysten kanssa.

Kevään suuri huoli kausityövoiman saatavuudesta saatiin ratkaistua kovalla työllä ja rohkeilla ratkaisuilla siten, että lopputulos oli vähintään tyydyttävä. Suomen hallitukselta odotetaan nyt nopeita päätöksiä, jotta ensi kesän työvoimatarve maaseudulla saadaan hoidettua.

Valtion ja EU:n talouden elvytysvaroja käytetään investointeihin, jotka poikivat uutta ja kestävää yritystoimintaa tulevaisuudessa. MTK on jo toukokuusta saakka esittänyt perustellun ohjelman, jossa saadaan vauhtia uusiutuvien luonnonvarojen lisäkäyttöön ja parannetaan koko Suomen digitaalisia valmiuksia.

Poikkeusaika on nostanut pinnalle ihmisten perustarpeiden merkityksen. Näistä tärkein on ruokahuolto. Vain oman maan tuotanto voi turvata kansalaisten jokapäiväisen leivän kriisin keskellä. Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa ja ruuan tekijöitä enemmän kuin vuosikymmeniin. Vastaavasti tutkimukset osoittavat, että kestävä metsätaloutemme nauttii ihmisten suuren enemmistön kannatusta. Valitettavaa on ollut, että medialle on taipumusta juosta pienten marginaaliryhmien äänekkään mekastuksen perässä.

Edunvalvonta on sujunut poikkeusoloissa uudistunein keinoin, mutta tehokkaasti. Esimerkiksi EU:n maatalouspolitiikan rahoitus on varmistettu, ja Suomen maatalouden saama rahamäärä saatiin vihdoin kasvu-uralle. Politiikan sisällön EU-pykälät eivät missään nimessä estä hyvän kansallisen ohjelman valmistelua. Se on omissa käsissä.

Maatalous- ja metsämarkkinat ovat selvinneet poikkeusvuodesta paremmin kuin keväällä pelättiin. Toimitusketjut ovat toimineet lähes häiriöttömästi. Vanha perusongelma, eli alkutuottajan supistuva osa markkinoiden arvonlisästä on silti edelleen ratkaisematta.

Uusi vuosi merkitsee taas uutta ponnistusta ja uusia keinoja, jotta maailman parhaat raaka-aineet saavat ansaitsemansa hinnan. Tässä työssä ainakin yksi asia on varmaa: Ilman tiiviimpää ja rohkeampaa yhteistyötä tavoitteessa ei onnistuta.

Koronavuosi jättää jäljen meihin jokaiseen ja saman se tekee suomalaisten työelämälle. Nyt on kylvetty siemen uuteen aikaan, jossa pakonomaisen ihmisten keskittämisen sijaan annetaan myös maaseudulle mahdollisuus elää ja kukoistaa. Tätä uutta aikaa on nyt vaalittava ja vahvistettava.

MTK on ensi vuonna entistäkin valmiimpi ja vahvempi uuteen aikaan. Järjestöuudistuksemme mahdollistaa monien uusien työkalujen käyttöönoton edunvalvonnassa, viestinnässä, koulutuksessa ja koko järjestötyössä. Kaikki tämä tukee yhdessä tekemisen teemaamme.

Kiitos kuluneesta vuodesta. Maaseudun väki on taas osoittanut taitonsa ja sisunsa vaikeina aikoina. Rauhallista joulua! Terveyttä ja onnea uuteen vuoteen!


Juha Marttila

johtokunnan 1. puheenjohtaja, maanviljelijä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167

aiheet: mtk, metsätalous, juha marttila, maatalous, vuosi 2020