Takaisin Kausityövoimakriisiin kehitetty malli otettava käyttöön matkailun pelastamiseksi 

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Kausityövoimakriisiin kehitetty malli otettava käyttöön matkailun pelastamiseksi 

21.09.2020

Matkailuala on lirissä koronakriisin takia. Hallituksen tekemiä päätöksiä matkailun mahdollistamiseksi ei ole pidetty riittävinä. Ulkomaisten matkailijoiden Suomeen tulo näyttääkin vaikealta testaus- ja karanteenilinjausten takia. Ongelman ratkaisu on kuitenkin olemassa, ja Suomeen voitaisiin välittömästi ottaa käyttöön koronaturvallisen matkailun malli, jos tahtoa löytyy.

MTK, Töitä Suomesta Oy sekä Kon-Tiki Tours toivat kauden 2020 aikana tilauslennoilla noin 3000 ukrainalasta Suomeen maatalouden kausitöihin. Lennoilla tulleista yhdelläkään ei todettu Covid-19-tartuntaa. Matkaketju Ukrainasta maatilalle sekä toimintamalli maatilalla rakennettiin mahdollisimman koronaturvalliseksi yhdessä laajan viranomaisjoukon kanssa.

Kausityövoiman maahantuontimalli on välittömästi muutettavissa koronaturvallisen matkailun malliksi. Auttaakseen Suomen matkailua, ovat kausityöntekijät Suomeen tuoneet toimijat valmiit vastaamaan myös tämän mallin toteutuksesta. Lentojen järjestämiset saataisiin liikkeelle välittömästi. Toimintaohjeiden toimittamisen matkailuyrityksille sekä yritysten neuvontavalmius on olemassa. Matkailuyritykset vastaisivat kuljetuksista lentokentältä sekä toiminnasta matkakohteesta. Ei tarvittaisi erillisiä matkustuskuplia, vaan matkustus mahdollistettaisiin lennoittain.   


Koronaturvallisina matkakohteina markkinoitaisiin etenkin maaseudun ja Pohjois-Suomen matkakohteita, jossa matkailu erossa muista ihmisistä on mahdollista rakentaa.  Päättämällä mallin käytöstä nopeasti, ehdittäisiin ulkomaisille turisteille myydä vielä joulusesongin matkoja.
Mallissa olisi tiivistettynä seuraavat vaiheet:


1)    Matkamyynti ja lentojen tilaukset: Matkamyyntiä suunnataan muutamille valituille kohdemarkkinoille, kuten Iso-Britannia.  Matkailuyritys myy matkapaketin matkustajalle. Yritys vastaa koronaturvallisen matkaohjelman järjestämisestä, Kon-Tiki Tours tilauslentojen järjestämistä, Töitä Suomesta Oy viestinnästä ja koronaohjeiden välittämisestä, MTK vastaisi viranomaisneuvotteluista. Kausityövoimassa malli oli sama, mutta matkailuyritysten tilalla olivat maatilat ja matkailijoiden tilalla kausityöntekijät. 


2)    Lentomatka: Tilauslento järjestettäisiin valitun lentoyhtiön kanssa. Lähtöasemalla lähtijöiden kunto tarkastetaan joko silmämääräisesti sekä kuumemittauksella tai tarvittaessa vaaditaan negatiivinen koronatesti. Matkustajille jaetaan maskit sekä käsidesit. Maskeja pidetään matkakohteeseen saakka. Lennoilla ei olisi tarjoilua.


3)    Lentoasemalla: Tilauslento lentää suoraan sopivalle lentoasemalle. Lentoasemalla saapuvat tilauslennot aikataulutetaan siten, että matkustajat eivät kohtaa muita ja heidät ohjataan omille odotusalueilleen. Tulijat tarkastetaan silmämääräisesti, tarvittaessa ohjataan testiin. Lentoasemalta ei voi lähteä julkisilla kulkuvälineillä tai taksilla eteenpäin. Matkustajat odottavat erillisessä tilassa, kunnes matkailuyrittäjä tai hänen valtuuttama henkilö hakee matkustajat.


4)    Kuljetus: Matkailuyrittäjä vastaa kuljetuksesta lentoasemalta matkakohteeseen. Kuljetuksessa käytetään koronaturvallisia ajoneuvoja siten, että kuljettaja on eristetty joko tyhjillä penkkiriveillä tai esimerkiksi muovisuojalla.


5)    Matkakohteessa: Maatalouden kausityöntekijät olivat karanteenin omaisissa olosuhteissa, mutta saivat tietyin edellytyksin työskennellä kahden ensimmäisen viikon aikana. Matkailuyritys vastaa matkustajaryhmän ohjelmasta siten, että ryhmä ei ole yhteydessä muihin ihmisiin ja heitä avustavat matkailutyöntekijät ovat asianmukaisin suojavarusten varustettuja. Majoitus ja ruokailutilat ovat erillisiä muista matkailijoista tai muutoin riittävillä suojaetäisyyksillä varustettuja.

Mallissa on käytännössä rakennettu ryhmittäiset matkapaketit siten, että koko ohjelma on etukäteen tiedossa. Matkailuyrityksille annettaisiin selkeät ohjeet. Koronavilkun käyttöä suositellaan.  Jos matkailijat kuitenkin kohtaavat paikallisväestöä, on heillä oltava maski. Matkaohjelmat ovat tiiviitä ja näin minimoidaan kohtaamiset paikallisväestön kanssa. 
Jos kaikesta huolimatta matkustaja sairastuu, hänelle varmistetaan nopea pääsy testiin. Matkustajilta voitaisiin edellyttää matkustajavakuutuksen olemassaolo.


Kausityövoima pääsi Suomeen, koska he olivat alkutuotannon kannalta kriittisten työntekijöitä. Vastaavalla tavalla Suomeen voidaan hyväksyä saapuvaksi henkilöt, jotka matkailuyritys esittää kriteerit täyttäviksi. Matkailijat muodostaisivat oman matkailualan kannalta kriittisen ryhmän, jonka maahantulo mahdollistettaisiin poikkeuspäätöksellä. 

PUUN TAKAA

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK


Olen metsää omistava, Ylöjärvellä vaimon ja lasten kanssa asuva nurmolainen. Vuoden 2016 alusta toimin MTK:n elinkeinojohtajana, vuoden 2021 heinäkuusta siirryin metsäjohtajaksi. Toimin MTK:n jäseninä olevien maaseudun yrittäjien hyväksi. Minulla on takanani MTK-järjestössä yli kymmenen vuoden ura monissa eri tehtävissä.
Maaseudun elinkeinot ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Metsässä olen kulkenut sekä retkeilemässä että töissä siitä lähtien, kun opin kävelemään 70-luvun lopulla.
Työssäni teen kaikkeni maaseudun elinkeinojen menestymiseksi. Minut tuntevat tietävät, etten millään pysty pitämään suutani kiinni, jos maaseudun yrittäjien asemaa yritetään jollain tapaa heikentää.