Takaisin Monenkeskinen vahva kauppajärjestelmä on etumme

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Monenkeskinen vahva kauppajärjestelmä on etumme

20.12.2017

Viime viikolla pidettiin maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokous Buenos Airesissa. Samaan aikaan samassa kaupungissa käytiin myös EU:n ja Mercosur-maiden välisiä vapaakauppaneuvotteluja. Mercosur-neuvotteluissa EU:n ja siten myös Suomen maataloussektorin asema on hankalassa tilanteessa.

Mitään merkittävää läpimurtoa ei kummallakaan rintamalla Argentiinassa saavutettu. WTO:n ministerikokouksessa sovittiin joistakin mm. sähköiseen kaupankäyntiin ja investointeihin liittyvistä asioista, mutta yleisesti tulokset jäivät laihoiksi. Maatalouden osalta kokouksessa olisi pitänyt sopia pysyvästi vientitukien poistosta ja kehittyvien maiden ruokaturvaan liittyvistä varasto-ostoista. Sopimusta näiltä osin ei kuitenkaan syntynyt.

Monenkeskisten kauppaneuvottelujen eteneminen WTO:n puitteissa on ollut todella hidasta. Vuonna 2001 Dohan ministerikokouksessa alkanutta ns. kehityskierrosta ei ole vieläkään saatu päätökseen lukuisista yrityksistä huolimatta. Tämä on sääli, sillä EU on lähtenyt kauppapolitiikassaan kahdenvälisten sopimusten tielle pitkälti sen vuoksi, että WTO-prosessi ei ole edennyt. Maatalouskauppaan liittyvät intressit ovat usein vaikeammin sovittavissa kahdenvälisissä sopimuksissa, eivätkä ne lisää alan yleistä ennustettavuutta. Käynnissä olevat EU-Mercosur -neuvottelut ovat tästä hyvä esimerkki.

Tuloksiltaan laihan WTO-ministerikokouksen jälkeen herätellään taas kysymyksiä koko monenkeskisen kauppajärjestelmän tulevaisuudesta. Erityistä painetta WTO:ta kohtaan asettaa USA, joka vaatii muutoksia järjestön toimintaan. USA kritisoi erityisesti WTO:n paneelin eli riitojenratkaisumekanismin toimintaa ja on asettanut ratkaisuelimen tuomarit nimityskieltoon. Tilanne uhkaa lamauttaa WTO:n riitojenratkaisutoiminnan lähitulevaisuudessa.

MTK on monenkeskisen kauppajärjestelmän puolestapuhuja. Selkeillä sopimuksiin perustuvilla kaupankäynnin säännöillä on mahdollista lisätä vakautta ja ennustettavuutta maailmassa. Monenkeskinen ja vahva kauppajärjestelmä on kaikkien ja erityisesti meidän suomalaisten etu. Myös maa- ja metsätaloutemme tarvitsevat hyvin toimivaa kansainvälistä kauppaa ja sopimuksiin perustuvia sääntöjä. On etumme, että WTO säilyy vahvana maailmanlaajuisena foorumina.

Maailman kauppajärjestö WTO:hon kuuluu nykyisin 164 jäsenvaltioita, jotka yhdessä muodostavat yli 95 % koko maailman kaupasta. Vuonna 1995 toimintansa aloittanut järjestö korvasi toisen maailmansodan jälkeen perustetun GATT-järjestön.

EUROOPASTA JA EU:STA

Simo Tiainen, johtaja, MTK


Olen Itä-Suomesta opintielle ja maailmalle lähtenyt maatilan poika.
Bryssel ja EU ovat vuosien varrella tulleet tutuksi eri työtehtävissä, mm. MTK:n Brysselin toimistossa. Nykyinen tehtäväni Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean (ETSK) jäsenenä vie minut edelleen säännöllisesti Brysseliin.
Asun Vantaalla, vietän kesäni pääosin Tuusulassa ja kotitilani Savonlinnassa on edelleen tärkeä paikka. Perheeseeni kuuluvat vaimoni Helena ja kolme opiskelevaa lasta. Harrastan liikuntaa ja musiikkia.
Tässä blogissa käsittelen erityisesti ajankohtaisia EU-aiheisia teemoja.