Takaisin MTK:n moottoripyöräkerho kesäretkellä

Uutinen – Jäsenyys

MTK:n moottoripyöräkerho kesäretkellä

21.07.2023

MTK:n moottoripyöräkerho MP-MTK vieraili heinäkuun kesäretkellään Pirkanmaan ja Keski-Suomen maisemissa tutustuen maaseutuyrittäjyyteen, kulttuuriin ja historiaan.

Tankkeihin lisättiin menovettä tarpeen vaatiessa
Tankkeihin lisättiin menovettä tarpeen vaatiessa

Ensimmäinen matkapäivä 13.7.


Matkan alussa kokoonnuimme Vehoniemen automuseolle alkutarkastukseen. Starttiin oltiin valmiina jo hyvissä ajoin, kun itse tulin viimeisenä paikalle 10 minuuttia vaille kaksitoista.

Muutaman poisjäännin jälkeenkin meillä oli mukavasti reissuun lähtijöitä. Mattilan veljekset Ilpo ja Ilkka, Jussilan Lauri, Ruskon Janne, Laukkasen Tapani, Luotolan Matti, Suojalan Matti, Filppulan Jari, Lehdon Aarre, Rantasen Heikki, Postin Hannu allekirjoittaneen (Juha Ruippo) lisäksi.


 

Ennen Avant Tecno vierailua ehdimme vielä käymään  Koskibaarissa Siurossa kahvilla. Sitten  alkoikin mielenkiintoinen myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Kytömäen  tunnin tapaaminen, joka ei ihan  pysynyt aikataulussa.


 


 

Parin tunnin  jälkeen oltiin jo hyvässä vauhdissa  tehdaskierroksella Avantin  uumenissa. 20 hehtaarin hallitilat  tarjosivat monen näköistä  katsottavaa ja tutkittavaa. Yrityksen  kasvu on ollut huimaa 90-luvun  alusta, kun YLÖn konkurssipesän  pohjalle aloitettiin rakentamaan  uutta tulevaisuutta.

Kilometrejä haettiin lenkillä Haverin kultakaivolta, Ylöjärvellä. Monttuhan siinä oli, mutta eihän siitä voinut päätellä, mitä veden  alle kätkeytyy. Haverin vanhan kultakaivos aloitti toimintansa 1700-luvulla. Kaivos suljettiin 1960-luvulla, ja  nykyään se on täyttynyt vedellä. Vedellä täyttynyt vanha kaivos on kansallisesti merkittävä sukelluskohde.  Syvyys avolouhoksen pohjalla on lähes 70 metriä.

Mutkan jälkeen ajeltiin Muroleen kanavalle, Ruovedellä. Sieltä jatkettiin virvokkeiden jälkeen sitten kohti majoituspaikkaa, Ylä-Tuuhosen maatilaa Ruovedellä.

 

Toinen matkapäivä 14.7.

 

Toisena ajopäivänä kierrettiin ympyräreittiä vastapäivään, reittipisteinä Vaissi, Haapamami, Killikoski ja Kihniö.

Kuka tekee 80 % Suomessa myydyistä kaalikääryleistä? Vastaus löytyy siis Riihosta. Kun syntyy idea, niin tarvitaan vain toteutus. Vaissin tila erikoistui aikanaan kaaliin.  Tehtiin isoja sopimuksia ja sitten alkoi varsinainen  vääntäminen, miten projekti toteutetaan. Nyt tila ei tuota itse varsinaisesti kaalia, vaan kääryle- ja lehtitehtaisiin  ostetaan kaalit ympäri Suomen sopimustuottajilta.
 Kaalitarinaan meitä johdatti Vaissi Oy:n  hallituksen puheenjohtaja Maria Hanho (kuvassa). “Vaissi on perheyritys, jonka kaalikääryleet tehdään rakkaudella ja huolellisella käsityöllä. Maailman  herkullisimpien kääryleiden valmistaja on myös  Pohjoismaiden suurin: pyörittelemme  vuosittain huimat 12 miljoonaa käärylettä  maailmalle! Alkuperäisten kasvis- ja  lihakaalikääryleidemme lisäksi valmistetaan suurille asiakkaille kymmeniä erilaisia  kääryleitä heidän omilla resepteillään.”

Tämän jälkeen vierailtiin Haapamäen Höyryveturipuistossa. Killinkosken Wanha tehdasmiljöö Killinkoski taas jäi vähemmälle huomille, kun tilannenopeus otti ohjat käsiin. 

Paluumatkalla käväistiin myös Kihniön Aitonevan turvemuseossa. VAPOn näyttely kertoo turvetuotannon historiasta, turpeen tuotannosta ja sen käytöstä, alan kehityksestä ja ympäristönhoidosta sekä siitä, millainen merkitys soilla on ollut Suomelle. Aitoneva on ollut turvetuotantokäytössä 1940-luvulta. 

Viihdyttävä juttu majoituspaikassa oli myös belgialaiset vieraat. Kymmenen päivän reissulla olleet  belgarit olivat tulleet Suomeen kävelemään metsissä. Ensin kolme päivää Nuuksiossa ja sitten viikko Helvetinjärven kansallispuistossa ym. Kun motoristit  olivat saunoneet ja muutama uskalias belgari uskaltautui myös savusaunan löyhyihin.

Viimeisen illan päätapahtuma oli tietenkin mölkkykisa.  Voittajan, Janne Rusko, on helppo hymyillä, kun  kiertopalkinto nyt löysi kolmannen omistajan Matti  Luotolan ja Ilkka Mattilan jälkeen. Kisan ohella pidettiin myös kerhon vuosikokous, jossa  tulevaan syksyyn suunniteltiin seuraavaa tapahtumaa. 


 

Kolmas, viimeinen reissupäivä
 


 


 

Serlachius-museo Gösta oli vasta avautumassa, kun myöhäisen aamiaisen jälkeen päästiin liikkeelle. Matkalaisilla alkoi jo aikataulut  kutsua etelämmäs, niin poikettiin vain Gösta pihalle ja saatiin samalla itsestämme kuva hyvässä seurassa. Saarijärven Paavohan se siinä keskellä.


 

Walleniuksen Wapriikin eli kenkätehtaan sijasta  ajauduttiin joen vastarannalle, Amorinrantaan. Hauskan oloinen hippihenkinen paikka tarjosi niin vohveleita kuin ajokokemuksia. Lopuksi poikettiin Hyytiälan metsäasemalla, jossa tieteet kohtaavat metsän keskellä. Parkkipaikkaa koristi myös häkäpönttö-Volvo.

Kiitokset matkan järjestäjille Lauri, Ilkka, Ilpo…

Ensi kesän kesätapaaminen on Farmari-näyttelyn  yhteydessä. Aloitamme parilla ajopäivällä ennen näyttelyn  avajaisia Etelä-Pohjanmaan maisemissa. Mikäli moottoripyöräily MTK:n kerhossa kiinnostaa niin ota yhteyttä allekirjoittaneeseen.
 Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232

aiheet: mtk, moottoripyöräkerho