null MTK-konserni

Blogi – Jäsenyys

MTK-konserni

23.1.2015

Sain osallistua tilaisuuteen, jossa puheenjohtaja Marttila analysoi hyvin kattavasti Suomen kansantalouden, eurooppalaisen tulevaisuuden, maaseudun ja maa- ja metsätalouden tilanteen ja biotalouden mahdollisuudet. Voisikohan sanoa, että vihreä valo palaa, jos/kun osaamme tilanteen hyödyntää. Se on mahdollista, koska kyseessä on myös koko kansantalouden mahdollisuus. Eikä vain juhlapuheissa.

Puheenjohtaja Marttila käytti puheessaan mielenkiintoista ilmaisua MTK-konserni. Se jäi minua askarruttamaan. Olikohan se oire siitä, että johtokunnan puheenjohtaja miettii asiaa mallinaan yritystoiminta ja miksi? Tämä on ehkä arvailua mutta, jos sittenkin… 

Näinä YT-neuvottelujen aikana näemme päivittäin ilmoituksia siitä, kuinka yritysmaailma järjestelee. Tekee rakennemuutosta. Poikkeuksena aikaisempaan lienee se, että neuvotteluja käydään myös julkisella sektorilla, hallinnossa, oppilaitoksissa, asiantuntija organisaatioissa ja osin myös järjestöissä. 

Mietin onko kyseessä saneeraus vai onko kyseessä oman tekemisen, toiminnan ja talouden tarkentaminen? Hyvin usein näyttää, että rönsyjä karsitaan ja usein palataan juuri siihen mikä osataan. Usein myös karsitaan päällekkäisyyksiä ja yhdistetään asioita ja tekemistä. Ääripäänä lienee se, että poistetaan oman organisaation sisäistä kilpailua. Joku lienee huomannut, että täytyy olla todella rikas jos on varaa kilpailla itsensä kanssa. Tämä näkyy erityisesti kaupan piirissä?

Mietin myös – kun vielä muistan – onko MTK-konsernissa sellaista toimintaa, jota pitäisi skarpata. Kyllä on. Niitä on korjattu ja paikattu ns. organisaatiomuutoksilla. Hauskaa puuhaa, kunhan ei rakenteisiin kosketa?

Otan yhden esimerkin varovaisesti. Se koskee ympäristö- ja maapolitiikkaa. Kyseessä on vaikea asiantuntijasektori. Tärkeä ja herkkäkin. Me hoidamme asiaa kaksilla rattailla. Erikseen maapolitiikkaa ja erikseen ympäristöpolitiikkaa. Hoidamme asioita kokonaisuutena mutta kolmella tavalla: MTK-asiantuntijatasolla, MTK-metsäasiantuntijatasolla ja markkinaehtoisesti Maanomistajain Arviointikeskuksen kautta. Ymmärrän asian sen historian kautta, mutta nykyisin teemme päällekkäistä työtä ja teemme myös paljon työtä, joka ei suinkaan kohdennu hyödyksi omille jäsenillemme. 

Kannattaisiko nostaa ”kissa pöydälle” ja miettiä. Siis rakentavasti.

Maa- ja ympäristöpolitiikka on tässä nyt vain erimerkki; ei ehkä paraskaan mutta… Muillakin sektoreilla kannattaisi pyrkiä avoimeen ajatteluun varsinkin, kun 100 toiminnan vuotta tulee kohta täyteen ja uusi periaateohjelmakin pitää kohta kirjoittaa.   

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012