Takaisin Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä

Tiedote – Metsätalous ja metsänomistaminen

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä

01.06.2023

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

MTK osallistui Brysselissä mielenilmaisuun, jossa kritiikin kohteena oli erityisesti EU:ssa valmisteilla oleva ennallistamisasetus.
MTK osallistui Brysselissä mielenilmaisuun, jossa kritiikin kohteena oli erityisesti EU:ssa valmisteilla oleva ennallistamisasetus.

EU-komission kuluneen toimikauden maa- ja metsätaloutta koskeva lainsäädäntötyö on tuottajien ja metsänomistajien näkökulmasta lyhytnäköistä. Huolensa kotimaisille europarlamentaarikoille kertoivat myös suomalaiset tuottajat ja metsänomistajat MTK:sta.

”Tilatasolla EU:n lakien ja asetuksien valmistelut näyttävät hyvin epävarmoilta ja pysäyttävät pahimmassa tapauksessa tilojen kehittämisen. Maatilojen lisäksi metsänomistajien omaisuus on liikaa EU-politiikan pelinappulana”, vieremäläinen maitotilallinen Jouko Åkerlund kertoi Brysselin mielenilmauksessa.

Tuottajat tapasivat mielenilmaisun jälkeen suomalaisia europarlamentaarikkoja, joista Åkerlund tapasi Nils Torvaldsin (r.). Sulkavalainen metsänomistaja Kaisa Ralli lounasti Petri Sarvamaan (kok.) ja maanviljelijä Susanna Valtonen Pirkko Ruohonen-Lernerin (p.) kanssa.

Torstain mielenilmaisun järjestäjinä toimivat EU:n viljelijä ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogeca ja Belgian flaaminkielinen viljelijäjärjestö Boerenbond. Mielenilmaisu kohdistui erityisesti valmisteilla olevaa ennallistamisasetusta vastaan.

Jos koko ennallistamisasetusehdotuksen hylkäämiselle ei löydy kesällä riittävää tukea, suomalaiset maa- ja metsätilat voivat kohdata valtavia kustannuksia ja rajoituksia elinkeinolleen.

”Komission ajamat ilmastoasiat ovat tärkeitä, mutta tarkoitus ei saa pyhittää keinoja. Ennallistamisasetusta ei voi nykymuodossa viedä eteenpäin”, EPP-ryhmän MEP Petri Sarvamaa ja Renew-ryhmän MEP Elsi Katainen (kesk.) totesivat ykskantaan parlamentin tulevista äänestyksistä.

Ennallistamisasetuksesta äänestetään ympäristövaliokunnassa kesäkuussa ja EU-parlamentin täysistunnossa heinäkuussa.


 


Hanna Leiponen-Syyrakki

johtaja, Brysselin toimisto

toimiston yleisjohto, EU-asioiden koordinointi

+358 40 094 7633

+32 47 650 2704

Marko Mäki-Hakola

metsäjohtaja

linjan yleisjohto

+358 20 413 3701

+358 40 502 6810