null MTK porskuttaa

Blogi – Kotimainen ruoka

MTK porskuttaa

11.3.2015

Saimme sitten lukea, että MTK:lla menee hyvin (viestintätoimisto Tekir ja
TNS- Gallup /  tutkimus). ” Ihmiset arvostavat ruokaa, lämpöä ja maaseutua”, sanoo toiminnanjohtaja.

Minä sanoisin näin: MTK saa säälipisteitä elinkeinon heikosta kannattavuudesta. Ihmiset ymmärtävät, että viljelijät ovat EU:n ja kaupan keskusliikkeiden puristuksessa, MTK saa lisäpisteitä kun se ainoana organisaationa kuitenkin puolustaa maaseutua, maa- ja metsätaloutta ja maaseutuyrittäjyyttä.

Hyvin usein saan nykyisin kuulla huolestuneen kysymyksen: miten maatalous selviää? Ihmiset ovat aivan aidosti huolissaan tulevaisuudesta. Puheenjohtaja Mauno Ylinen totesikin äskettäin, että vaarana on monen yrityksen alasajo; luopuminen huonon kannattavuuden takia. Jos MTK porskuttaa niin mitenkähän on jäsenen laita?

Muistan hyvin ajan jolloin viljelijäin ja kuluttajien välit olivat kovasti kärjistyneet. Silloinkin MTK oli järjestöarvioissa kärkiporukassa. Ero nykyiseen on kuitenkin edunvalvonnan tuloksissa. Maaseutu ja sen yrittäjät ovat jo pitkään olleet luovuttavana osapuolena. Oikeastaan mikään järjestelmä ei tue nyt maaseudun yrittäjyyttä. Tässä on syy siihen, että ”omat arvioivat MTK:ta tiukemmin kuin muut”.

Hyvin usein pelastajaksi tilanteeseen osoitamme rakennemuutoksen. Tilojen pinta-alan kasvu, eläinmäärien lisääminen tilalla, erikoistuminen, sivuelinkeinot jne eivät kuitenkaan ole pelastaneet. Varsinkaan kun yrittäjä on jaksamisen rajoilla ja perälauta vuotaa. On kolme hyvää vastausta tähän kaikkeen: kannattavuus, kannattavuus, kannattavuus.

MTK on asiantuntijaorganisaatio. Sen arvostus pohjautuu osaamiseen. Mutta ollapa samalla etujärjestö, se onkin jo kova juttu. Silloin saattaa arvostus rapistua kun, vaaditaan oikeutettuja etuja. Vaatimatta ei kuitenkaan mitään saa.

Kun katsoo peruutuspeiliin niin näkee vahvan maaseutua puolustavan rintaman. Niin neuvonnan, tutkimuksen, koulutuksen, hallinnon, markkinaorganisaatioiden, edunvalvonnan jne voimat toimivat samaan suuntaan. Tämä rintama on nyt hujan hajan.

On myönnettävä, että eri sektoreilla on nyt omat vaikeutensa, mutta jos perusta – maaseutu – rapautuu, olemme kaikki yhä suuremmissa vaikeuksissa. Sitä ei pelasta edes biotalous tai halpuuttaminen.

Olkaamme siis tyytyväisiä luottamuspuntari-tutkimukseen? Kannattaisiko kuitenkin tutkituttaa MTK omien jäsenten mielipiteet? Näin syntyisi vertailupohja, jonka perusteella jo voitaisiin tehdä johtopäätöksiä.

Nyt siis hallinto tekemään johtopäätöksiä ja päätöksiä. Ne ovat hallinnon tärkeimmät tehtävät.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012