Takaisin Muistathan laskea maatilasi hiilivirrat, sen jälkeen anna palautetta ja osallistu keskusteluun!

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Muistathan laskea maatilasi hiilivirrat, sen jälkeen anna palautetta ja osallistu keskusteluun!

08.10.2021

Nyt suurin osa puinneista on tehty ja olisikin hyvä hetki kokeilla MTK:n uutta hiililaskuria. Peltojen hiilensidonta on ollut tärkeä keskustelun aihe jäsenistömme joukossa, siksi julkaisimme Maatilan hiililaskurin jäsentemme käyttöön kesäkuussa. Laskuri löytyy jäsenpalvelu Oivasta.

Kuvassa maanviljelijä Juha Heiska Paneliasta, Satakunnasta.
Kuvassa maanviljelijä Juha Heiska Paneliasta, Satakunnasta.

Nyt kun peltojen satotasot alkavat olla tältä vuodelta ylhäällä, laskuria kannattaa kokeilla. Voit nyt myös helposti vertailla hiililaskurin tuloksia viime vuoden sadon antamiin lukemiin: miten satotaso vaikuttaa pellon hiilensidontaan?

Laskuri vauhdittaa keskustelua maatilatason hiilivirroista

Laskuri on tärkeä työkalu vauhdittamassa maatilojen hiilensidontaan liittyvää keskustelua niin kannustimien, päästöraportoinnin kuin tutkimuksen kehittämisen osalta. Laskurilla on tavoitteita niin jäsenistömme kuin sidosryhmiemme suuntaan: laskurin avulla teemme maatilojen hiilivirrat näkyviksi hiilipäästöihin ja sidontaan liittyvien kannustimien kehittämiseksi, samalla parantaen jäsenistömme sekä toimihenkilöidemme hiilensidontaan liittyvää osaamista.

Mitä laskuri laskee, miten ja kenelle se on tarkoitettu?

Haluaisimme, että mahdollisimman moni jäsen tutustuisi oman maatilansa hiilivirtojen tarkasteluun. Laskuri antaa tähän uudenlaisen näkökulman, sillä se keskittyy laskemaan erityisesti lyhytaikaisiin hiilivarastoihin eli satoon ja kasvintähteisiin sitoutuneen hiilen määrää. Tämä on laskurin erityisominaisuus, sillä tätä ei ole aiemmin päästy laskurien avulla tarkastelemaan yhtä laajasti tilatasolla. Laskurin tärkein ominaisuus on sen viljelijälle tuottama kokonaiskuva: mistä maatilan hiilensidonta ja päästöt (hiilidioksidiekvivalentteina) koostuvat ja mitkä ovat niiden suhteet toisiinsa. Syöttämällä erilaisia satotasoja viljelijä voi kokeilla, miten ne muuttavat hiilensidontaa. Kehotammekin “leikkimään” laskurilla ja kokeilemaan erilaisia kokonaisuuksia. 

Tavoitteenamme on kehittää laskuria eteenpäin, ja siksi siitä kannattaa keskustella ja antaa meille kommentteja. Hiililaskurin tuloksia voi jakaa somessa ja kannustamme myös antamaan laskurista palautetta Oivasta löytyvällä palautelomakkeella.

Laskuri soveltuu parhaiten vilja- ja lypsykarjatilojen käyttöön, mutta on osin sovellettavissa myös muille tiloille. Laskuria on myöhemmin tarkoitus päivittää useammille kasvilajeille.

Päivitimme myös juuri Maatilan hiililaskurin ohjeita ja Usein kysytyt kysymykset -dokumenttia.

Linkkejä tilatason uutisiin

Mediat ovat kirjoittaneet useita tilatason juttuja hiililaskuriimme liittyen. Juttuja on julkaistu paikallislehdissä ympäri Suomen. Voit lukea muutamia paloja esimerkiksi alla olevista linkeistä:

Etsimme kaikenlaisia tiloja mediayhteydenottoihin jatkuvasti. Kiinnostaako sinua olla haastateltava maatilallinen? Ole yhteydessä matalla kynnyksellä eveliina.kiiski@mtk.fi ja kirjoita otsikkoon ”Haastateltava mediayhteydenottoihin”.

 

Lisätiedot hiililaskurista: jenna.bergholm@mtk.fi


aiheet: hiililaskuri, hiilensidota