Takaisin Nato-prosessi tuonut vauhtia Suomen maaseutumatkailuun

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Nato-prosessi tuonut vauhtia Suomen maaseutumatkailuun

22.03.2023

Suomen Nato-prosessilla on ollut merkittävä rooli maamme näkyvyyden kasvussa ja myönteisten mielikuvien syntymisessä. Nato-prosessin myönteinen vaikutus näkyy myös mahdollisuutena maaseutumatkailussa. Kiinnostuksen ja kysynnän potentiaali tulisi hyödyntää pikaisesti, vaativat maaseutumatkailuyrittäjät Valtakunnallisessa maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaarissa 22.3. Kajaanissa.

Ulkoministeriö on teettänyt  kansainvälisen tutkimuksen, joka toteutettiin Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Britanniassa, Intiassa, Brasiliassa, Turkissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä.

Ulkoministeriön oman seurannan mukaan Suomen näkyvyys on ollut kaksin- tai jopa kolminkertaista jo vuonna 2022 vuoteen 2021 verrattuna. Suomea koskevien internethakujen määrä on moninkertaistunut.

Suomen potentiaali ja vetovoimatekijät kansainvälisillä matkailumarkkinoilla perustuvat luonnon vetovoimaan eri vuodenaikoina sekä luontoon ja maaseutuun kytkeytyviin laadukkaisiin matkailupalveluihin.

-                          Kasvua tulee etsiä niiltä markkina-alueilta, joista tuloksia saadaan nopealla aikataululla.  Myös julkisia panostuksia ja yhteistyötä matkailuelinkeinoyrittäjien kanssa tulee lisätä, tehostaa ja terävöittää, vaatii maaseutumatkailun asiantuntija Kimmo Aalto MTK:sta.

-                          Hyvään alkuun saatua yhteistyötä kotimaan matkailun edistämiseksi tulee jatkaa näkyvästi ja siihen tulee lisätä merkittävästi resursseja ja toimenpiteitä. Samalla tulee huolehtia siitä, että keskeisille kansainvälisille markkina-alueillemme lisätään resursseja Suomen maakuvamarkkinointiin, Aalto jatkaa.   

Matkailuinvestointien tukeminen tuo alueelle moninkertaiset työllisyys- ja tulovaikutukset.

-                          Nuorten yrittäjien ja työntekijöiden innostamista matkailualalle tulee tehostaa. Näin saadaan helpotusta myös matkailualan tämänhetkiseen työvoimapulaan, muistuttaa Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Saila Valkeaniemi.

Vetovoimaisia esimerkkejä maaseudun matkailukohteiden monipuolisuudesta sekä vahvasti alueen elinvoimaa, lähiluontoa ja lähiruokaa esiin tuovista matkailukohteista löytyy valtavasti maamme jokaisesta maakunnasta. Näistä esimerkkeinä ovat 22.3.2023 Kajaanissa 47.  Valtakunnallisessa maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaarissa palkitut matkailuyritykset.

Tiedotteet ”Vuoden 2023 maaseutumatkailun Kellokas” ja ”Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys” julkaistaan nettisivuillamme 22.3. klo 20.30: https://www.mtk.fi/

Tutkimus 1.12.2022: Nato-prosessi on tuonut Suomelle poikkeuksellista huomiota ja vahvistanut Suomen maakuvaa maailmalla https://yle.fi/a/74-20006880

Lisätietoja:

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Saila Valkeaniemi, 0503031660 saila@valkeaniemi.fi    www.smmy.fi

Asiantuntija Kimmo Aalto, MTK, 0401791618, kimmo.aalto@mtk.fi

**

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry toimii maaseutumatkailuyrittäjien valtakunnallisena verkostona, maaseutumatkailun edistäjänä, edunvalvojana ja äänitorvena. Ympäri Suomen levittäytynyt yrittäjien ja sen sidosryhmien yhteinen yhdistys ottaa mielellään jäsenikseen uusia yrityksiä ja maaseutumatkailun toimijoita lisäämään merkittävän kasvualan näkyvyyttä alueellisesti ja valtakunnallisesti.

www.matkamaalle.fi