Takaisin Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Leppävirran Niemilomat sai Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Leppävirran Niemilomat sai Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen

22.03.2023

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry valitsi Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi. Kievari Rantapirtti sijaitsee luonnonkauniissa keskisuomalaisessa erämaisemassa Koskenpäällä, Salosveden rannalla Jämsässä. Rantapirtin matkailupalveluja ovat majoitus, ruoka ja pitopalvelu sekä laaja valikoima aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja.

Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus annettiin Leppävirran Niemilomille. Tunnustus annettiin huomionosoituksena aktiivisesta ja eteenpäin katsovasta perheyrityksen kehittämisestä ja uusista palveluideoista, joiden myötä yrityksen toiminta on kasvanut ja kehittynyt. 

Timo ja Pirjo Niinimäki
Timo ja Pirjo Niinimäki

Kievari Rantapirtti

Kievari Rantapirtti tarjoaa koiravaljakkoajeluita, ralliautoilua, moottorikelkkasafareita, kalastusta,   melontaa ja ylipäätään kaikkea, mitä keskisuomalaisessa luonnossa voi tehdä. Vain mielikuvitus on rajana.

1950- ja 1960-luvun vaihteessa isäntä Esko Niinimäki katseli vanhan tervatehtaan tynnyreitä. Hetken tuumailun jälkeen nokkela mies keksi, että nämä jättitynnyrit olivat kuin luotu saunaksi.

- Pyöräytetään tynnyri sopivaan paikkaan, pannaan kiuas toiseen päähän ja ovi toiseen päähän. Siinäpä soma tynnyrisauna paikkaan kuin paikkaan, kertoo Niinimäki.

Hyvät ideat leviävät aina nopeasti, ja pian muutkin halusivat oman tynnyrisaunansa. Niinimäen ei auttanut muu kuin alkaa valmistamaan pyöreitä saunoja ihan tosissaan. Tynnyrisaunoja on tehty tähän päivään saakka ja tehdään vielä tästä eteenpäinkin Koskenpäällä.


Reeta Halonen

Leppävirran Niemilomat

Asiakaslähtöisyys, rauhallinen ympäristö ja kaunis luonto ovat Niemilomien vahvuuksia. Ruokakulttuurikin on huomioitu. tPerheyrityksellä on pitkät perinteet suvun taikinajuureen tehtävästä ruisleivästä. Sitä asiakkaat arvostavat.

Niemilomat sijaitsee Unnukan rannalla, Saahkarlahdessa, Leppävirralla. Kesäisin Niemilomien asiakkaista 50 prosenttia tulee ulkomailta, eniten Keski-Euroopasta. Suomalaisista vieraista pääosa tulee Etelä-Suomesta ja lisäksi Keski-Suomesta sekä Länsirannikolta.  

Niemilomien menestyksen salaisuus on hyvä palvelu. Yrittäjä Reeta Halonen kertoo nauttivansa työstään ja se näkyy. Asiakasmäärät ovat kasvaneet ja yritys on kehittänyt ohjelmapalveluita, kuten pakopelejä ja sähköpyöräilyä metsässä.

- Minusta on mahtavaa luoda ihmisille elämyksiä. Meillä on todella paljon kanta-asiakkaita, joiden kanssa meillä on jopa yli 20 vuoden asiakassuhde. Asiakkaista on tullut ystäviä, ja heitä on ilo nähdä, kertoo Halonen.

Palkinnot jaettiin 47. Valtakunnallisessa maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaarissa 22.3.2023 Kajaanissa.

Lisätiedot:
Timo Niinimäki, yrittäjä, Kievari Rantapirtti, 0400323854, timo.niinimaki@kp-rantapirtti.fi https://www.kievarirantapirtti.com/

Reeta Halonen, yrittäjä, Niemilomat, reeta.halonen@niemilomat.fi , 0407159568, https://niemilomat.fi

Lisätietoja huomionosoituksesta:
Saila Valkeaniemi, puheenjohtaja, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry, 0503091660
Kimmo Aalto, toiminnanjohtaja, Lomalaidun ry, 0401791618
www.smmy.fi
www.matkamaalle.fi
www.lomalaidun.fi

--------------------------

Lue lisää:

Kievari Rantapirtti

Rantapirtin historia lähtee 1960-luvulta, jolloin Esko Niinimäki osti Jaman pirtin ja siirsi sen nykyiselle paikalleen. Sitäkin ennen käytössä oli jo leirintäalue ja tynnyrisaunoja. Maatalousnaisten idea oli, että Rantapirtistä tehdään pitojen järjestämispaikka.

Ensimmäiset pidot järjestettiin 1968. Siitä lähti kehitys kulkemaan Rantapirtin kohdalla Eskon ja Mirjam Niinimäen toimesta, ja toiminta on laajentunut siitä huomattavasti.

Toimintaa harjoittaa tänä päivänä Eskon ja Mirjamin poika Timo Niinimäki vaimonsa Pirjo Niinimäen kanssa.

- Vahvuutemme on monipuolisuus ja se, että pystymme palvelemaan todella monenlaisia asiakkaita. Myös aitous ja paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen on vahvuuksiamme, sanoo Kievari Rantapirtin isäntä Timo Niinimäki.

Pirjo Niinimäen työtehtävät painottuvat keittiöön ja ruokapalvelujen tuottamiseen. 

- Maaseutumatkailulla ja aitoudella on paikka nykypäivän maailmassa. Luonnon äärellä oleminen on vahvuus myös tulevaisuudessa, Timo Niinimäki kertoo.

Rantapirtillä on todella laajat kotimaiset ja kansainväliset yhteistyöverkostot. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina Esko Reiners Motorsport sekä Toyota Gazoo Racing.

- Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös lähialueen matkailuyritysten kanssa, Niinimäki sanoo. 

Niinimäet ovat toimineet aktiivisesti myös valtakunnallisissa maaseutuelinkeinojen järjestöissä, kuten Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n ja Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksissa sekä lukuisissa maaseutumatkailun kehittämishankkeissa maaseutumatkailuyritysten kehittämistarpeita ja etuja esille tuoden.

Korkein tunnustus yrittäjälle

Vuoden 2023 Kellokas -palkinto on korkein tunnustus, jonka Maaseutumatkailuyrittäjien yhdistys myöntää yritykselle/henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla.

Valinnassa huomioidaan palkittavan toimiminen maaseutumatkailun hyväksi niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Lisäsi kiinnitetään huomiota liiketoiminnan pitkäjänteisyyteen ja laatuun sekä verkostoitumiseen alueen muiden yrittäjien kanssa.

Leppävirran Niemilomat

Talvella yrityksessä käy paljon työmatkailijoita Suomesta ja ulkomailta, kuten Virosta ja muualta Euroopasta. Lähialueen yksityishenkilöt ja yritykset käyttävät paljon Niemilomien palveluita. Ravintolan ja savusaunan puolella yritysasiakkaita on paljon muun muassa Kiinasta, Japanista, Koreasta, Saksasta, Ruotsista ja Puolasta. Myös kotimaiset yritykset viettävät Niemilomilla saunailtoja, tyky-päiviä ja pikkujouluja jne. Palveluista löytyy tietoa nettisivuilta, Booking.com:sta, Instagramista ja Facebookista.

Niemilomien historia

Palataan viiden sukupolven päähän vuoteen 1894. Nykyisen yrittäjän, Reeta Halosen isoisoukki Juho muutti vaimonsa kanssa läheiseltä Hämälän tilalta suvun omistuksessa olevalle Niemelän tilalle. Maatila siirtyi sukupolvelta toiselle.

Reeta Halosen isoukki Iivo rakensi uuden päärakennuksen 1915. Hän veisti käsin omasta metsästä hakemansa hirret. Kyseinen rakennus toimii edelleen Niemilomien päärakennuksena. Iivo ja hänen siskonsa pyörittivät maatilaa kahdestaan vielä viisikymppisinä, kun tilalle ei ollut jatkajaa.

Tilalle tuli naapuripitäjästä parikymppinen Nanna piiaksi. Nanna ja Iivo rakastuivat. Heidän lapsistaan vanhin, Reeta Halosen ukki Väinö, jatkoi tilan toimintaa 60-luvulla puolisonsa Annelin kanssa. 10 vuotta myöhemmin he muuttivat toiselle paikkakunnalle parempien viljelysmaiden perässä. Niemelän tila jäi kesäkäyttöön.

Reetan isovanhempien poika jatkoi maatilatoimintaa toisella paikkakunnalla 90-luvulla. Isovanhemmat muuttivat takaisin Niemelään. He perustivat vuonna 1998 eläkepäivien harrastukseksi pienen aamiaismajoitusyrityksen, Niemilomat. Reeta Halonen oli tällöin 4-vuotias. Reeta oli ilmoittanut tulevansa tilalle isona jäätelönmyyjäksi. Kysyntä kasvoi ja toiminta laajeni. Tilalle rakennettiin savusauna ja tilausravintola, 100 hengen juhlatila, kaksi mökkiä ja näiden lisäksi  tarjottiin ohjelmapalveluita.

Reeta Halonen aloitti kesätöissä 14-vuotiaana. Työt olivat hänelle tuttuja, sillä hän oli kulkenut lapsuutensa isovanhempien helmoissa. 2010-luvun puolivälissä ukki ja mummi alkoivat lopetella yritystoimintaa pikkuhiljaa. Reeta teki tilalla muutaman vuoden kesätöitä.

Eräänä kesäaamuna Reeta ripusti mumminsa kanssa pyykkejä narulle ja sanoi, että hän voisi ryhtyä oikeasti jatkajaksi. Mummi ja ukki epäröivät paljon, sillä matkailuyrittämisessä on todella paljon työtä ja työ on sitovaa.

Niemilomien täytettyä 20 vuotta Reetasta tuli virallisesti yrittäjä. Vuosi oli 2018 ja Reeta oli 23-vuotias. Käytännössä hänen työnsä ei paljoa muuttunut, sillä hän oli ottanut Niemilomista paljon vastuuta jo ennen tätä ja työskennellyt yrityksessä jo lähes 10 vuotta.

Reetalla on kaksi alle kouluikäistä topakkaa tytärtä. He ovat välillä mukana töissä. Pienempänä he olivat kantorepussa, ja nykyisin heiltä sujuu kaikki tarjoilusta asiakkaiden vastaanottamiseen. Myös ukki ja mummi tekevät edelleen töitä Niemilomilla. Apuna ovat myös Reetan puoliso ja täti sekä  hänen puolisonsa.

Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen kriteerit

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry rohkaisevat nuoria ja uusia sukupolvia jatkajiksi maaseutumatkailualalle ja kannustavat heitä kehittämään toimintaansa. Huomionosoituksena tästä myönnetään yritykselle, henkilölle tai henkilöille valtakunnallinen Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus.

Valinnassa huomioidaan innovatiivisuus ja rohkea ote yrityksen kehittämiseen. Palkittava voi olla uusi yrittäjä, joka aloittaa tyhjältä pöydältä tai toimivan yrityksen jatkaja, joka on lähtenyt kehittämään yritystä selkeästi uusille urille. Palkinnolla halutaan kannustaa nimenomaan uutta yrittäjäsukupolvea ryhtymään maaseutumatkailuyrittäjiksi.


Kimmo Aalto

asiantuntija, maaseutumatkailu ja palveluyrittäjyys

palveluyrittäjyys, maaseutumatkailu, Lomalaidun ry, Green care

+358 40 179 1618