Takaisin Nivala Areenassa keskusteltiin yhteistyön merkityksestä maaseudulle

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Nivala Areenassa keskusteltiin yhteistyön merkityksestä maaseudulle

13.07.2023

Pohjois-Pohjanmaan Nivalassa järjestetyn keskustelupaneelin aiheena oli tänä vuonna ”Elinvoimaa yhteistyöstä – vastuullisesti kehittyvän maaseudun tulevaisuus”. Keskustelun sisältö on nähtävissä kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja yrittäjä, toimitusjohtaja Laura Pihlajaniemi FlowFitistä keskustelivat Minna Kilpeläisen johtamana.

Tilaisuudessa pohdittiin mm. sitä, mitkä ovat eri paikkakuntien menestystekijöitä.

”Kolme asiaahan siihen on. Ensimmäinen kohta on ihmiset, jotka tarjoavat asiakkaita ja työvoimaa. Sitten on osaaminen, että työntekijöillä ja yrityksillä on osaamista joka vie yritystoimintaa eteenpäin. Kolmas keskeinen asia on, että löytyy niitä yrityksiä”, Mikael Pentikäinen pohti.

Keskustelun esimerkkinä käytettiin paljon Nivalaa, jossa maatalous on elinkeinoelämän kannalta merkittävässä roolissa. Maakuntakeskuksien elinvoima säteilee kuitenkin vahvasti myös läheisiin kuntiin.

”Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun seudun elinkeinorakenne on hyvin monipuolinen. Se tuo alueelle suhdanteidenkestävyyttä”, jatkoi Olli Rehn Pentikäisen puheenvuoroa.

Rehn nosti puheenvuorossaan esille myös korkeakoulujen merkityksen alueiden elinvoimalle.

”Nivalan ja muiden paikkojen haaste on, miten saadaan nuori väki pysymään alueella. Kasvukeskusten vetovoima on valtava ja itsekin olen nähnyt nuorten keskuudessa tilanteen, jossa kotipaikkakunnalla olisi töitä, mutta kaverit ovat lähteneet. Sitten lähdetään aika herkästi Ouluun, Tampereelle tai vähän kauemmaksikin”, Juha Marttila jatkoi keskustelua korkeakoulukysymysten ympärillä.

Panelistit totesivat työtilanteen olevan verrattain hyvä, mutta kynnys liiketoiminnan kasvattamiseen on pienillä yrityksillä edelleen suuri.

”Ihmisten tulisi täällä käyttää palveluita, jotta olisi varaa palkata työntekijöitä. Itse hyödynnän muita yrittäjiä alihankintana, mutta pienelle yrittäjälle se on jopa iso riski palkata se ensimmäinen työntekijä”, nivalalainen yrittäjä Laura Pihlajaniemi pohti alueen elinvoiman merkitystä.

Katso Nivala Areena Yle Areenasta.Juho Hämäläinen

viestinnän asiantuntija

metsät, ympäristö ja maankäyttö

+358 50 553 9176

aiheet: julkinen keskustelu, elinvoima, maaseudun elinvoima