Takaisin Nyt vietetään salaattiviikkoa

Tiedote

Nyt vietetään salaattiviikkoa

28.08.2017

Avomaan viljelijät nostavat parhaillaan myyntiin erilaisia, viileän kesän kasvattamia, laadukkaita salaatteja. Salaatit pääsevät oikeuksiinsa, kun niistä kokoaa kokonaisia aterioita tai lisäkesalaatteja yhdessä muiden kauden ainesten kanssa. Salaattien käytössä ei kekseliäisyydelle ole rajoja. Valtakunnallista salaattiviikkoa vietetään 28.8.–3.9.2017.

Avomaan viljelijät nostavat parhaillaan myyntiin erilaisia, viileän kesän kasvattamia, laadukkaita salaatteja. Salaatit pääsevät oikeuksiinsa, kun niistä kokoaa kokonaisia aterioita tai lisäkesalaatteja yhdessä muiden kauden ainesten kanssa. Salaattien käytössä ei kekseliäisyydelle ole rajoja. Parhaimmillaan salaatti on täydellistä kausi- ja lähiruokaa.

Herkullinen salaatti yhdistää toisiaan täydentäviä makuja, erilaisia suutuntumia, rakenteeltaan ja väreiltään toisistaan poikkeavia raaka-aineita. Pehmeälehtinen salaatti kaipaa seurakseen toista, rapealehtistä salaattia tai esimerkiksi fenkolia, varsiselleriä, kukkakaalin nuppuja ja vaikka grillattuja kesäkurpitsan siivuja.

Käsittele salaatteja hellävaraisesti

Salaatti on silmänruokaa varsinkin, kun se kootaan laakealle lautaselle. Värit ja muodot pääsevät oikeuksiinsa, kun aineksia ei kasata syvään kulhoon. Kastike kokoaa ja viimeistelee salaatin. Usein riittää laadukas öljy yhdistettynä hyvään viinietikkaan ja mausteeksi suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä.

Veitsellä leikkaamisen sijaan salaattien lehdet kannattaa repiä suupaloiksi käsin. Tukevat, rapeat lehdet kestävät myös työvälineen käytön. Juuri nyt on myös kesäkurpitsan paras sesonki. Napakan kesäkurpitsan voi suikaloida ja marinoida salaatin lehtien lomaan tuoreena tai sen voi viipaloida ja paahtaa öljyllä pirskoteltuna ja maustaa kevyesti.

Tutustu erilaisiin salaatteihin

Avomaan salaatteja on mietoja ja pähkinäisiä, kirpeitä ja kähäriä, ohutlehtisiä ja paksumpia rapeita. Keräsalaatti edustaa perinteisintä salaatinkerää, endiivi ja sikuri ovat suomalaisille vielä melko uusia tulokkaita. Kähäräendiivi eli frisee tuo salaattiin kuohkeutta, siloendiivi mehukkuutta. Lollo rossa ja lollo bionda kuuluvat maukkaisiin bataviasalaatteihin. Tukevaa roomansalaattia voi nopeasti kuumentaa tai käyttää tuoreena caesarsalaattiin.

Kokeile lämpimiä salaatteja

Loppukesän paras salaatti on ruokaisa ateriasalaatti, jossa yhdistyvät osin kylmät, osin lämpimät ainekset. Salaatinlohkoja voi nopeasti kuumentaa pannussa tai grillissä, kuten rooman- tai jäävuorisalaattia tai sydänsalaattia.

Varaa niin monta lautasta kuin on syöjiäkin. Revi suoraan lautasille erilaisia salaatinlehtiä: mehevää jäävuori- tai tukevaa roomansalaattia, friseesalaattia, väriksi lollo rossaa tai tammenlehvää ja makua antamaan rucolaa.

Pirskota salaattipedille kevyesti öljy-viinietikka- tai öljy-balsamicokastiketta. Ripottele joukkoon tuoreita yrtinlehtiä makusi mukaan.

Tukevoita salaatti kypsennetyillä perunoilla, ohra-riisillä, pastalla tai speltinjyvillä. Nämä voivat olla edellispäivänä keitettyjä ja niihin kannattaa kiepauttaa öljykastiketta. 

Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari. Kokeile seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä. Maku tulee parhaiten esiin, kun paahdat siemenet ja pähkinät pinnoitetulla pannulla.

Täydennä salaatin kasvisosuutta sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Lohko lautasille kukkakaalia, kuutioi avomaan kurkkua, suikaloi kesäkurpitsaa tai paloittele kypsennettyjä juureksia tai muita kasviksia. 

Lisää lopuksi jotain lämmintä ja ruokaisaa. Voit paistaa pannulla kantarelleja tai herkkutattiviipaleita, pieniä kalafileitä tai ohuita lohiviipaleita. Voit keittää kananmunia, tehdä uppomunia tai kypsentää broilerisuikaleita. 

Sujauta lautasten reunoille lopuksi lämmintä leipää. Tuoksuva, maistuva ja kylläisyyttä antava salaatti on kokonainen ateria!

Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, puh. 0400 544728

Linkit: 
Pähkinäiset salaatinlohkot, Punajuuri-vuohenjuustosalaatti, Vihreä smoothie
Maalaissalaatti

Linkki salaattikuviin

Linkki Salaatit-taustatietopakettiin