Takaisin Yhteistyö viljelijöiden kesken parantaa oljen saatavuutta

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Yhteistyö viljelijöiden kesken parantaa oljen saatavuutta

06.10.2023

Tämän vuoden sateinen kevätviljojen sadonkorjuukeli heikensi oljen laatua ja kuiviketilanne on tällä hetkellä heikko. Yhteistyö viljelijöiden kesken on tärkeää kuivikkeiden saatavuuden varmistamiseksi.

Olki on erittäin hyvä kuivikevaihtoehto kotieläimille. Esimerkiksi nautakarja-, sika- ja lammastiloilla tarvitaan paljon olkea.

Loimaalainen vapaaporsitussikalan pitäjä ja maanviljelijä Tuomas Levomäki on jo 17 vuoden ajan käyttänyt urakoitsijana Pollen Paali Oy:tä olkien paalaamiseen.

Siat käyttävät olkea sekä kuivikkeena että virikkeenä. Varsinkin vapaaporsituksessa olkea tarvitaan paljon.

”Emakot esimerkiksi rakentavat pesiä oljista ennen porsimista ja pienet porsaat taas mutustelevat olkea etsiessään emakon nisiä. Olki on niille luontainen elementti”, Levomäki toteaa.

Levomäki hoitaa itse kylvöt, ruiskutukset sekä puinnit, mutta paalaukseen hän ei ole investoinut. Olkien paalaamiseen kuluu syksyllä vain muutama päivä, minkä vuoksi kallista investointia ei ole kannattanut tehdä, vaan paalaus hoidetaan yhteistyönä urakoitsijan kanssa. Yhteistyö Levomäen ja urakoitsijan välillä toimii niin, että urakoitsija saa osan Levomäen oljista myytäväksi. Urakointilaskusta vähennetään myytäväksi menevien olkien osuus.

”Yhä useamman viljelijän kannattaisikin miettiä, mitä töitä kannattaa tehdä itse ja mihin investoida ja mitkä työt taas kannattaa ulkoistaa”, Levomäki pohtii.

Pahnoja saa tehtyä kaikista viljoista. Levomäki itse suosii syysviljoja, kuten syysruista tai -vehnää, koska elokuussa säät ovat yleensä suotuisammat kuin syyskuussa. Mikäli keli suosii, hyödyntää Levomäki myös kevätviljoista saatavat oljet.

MTK:n liha-asiantuntija Mari Lukkariniemi kuvaa kuiviketilannetta Suomessa tällä hetkellä heikoksi. Sateinen kevätviljojen sadonkorjuukausi on heikentänyt viljasadon lisäksi myös oljen laatua, eikä kevätviljojen oljista saada tänä syksynä laadukasta kuiviketta, ellei kohdalle ole osunut suotuisia sadonkorjuukelejä.

Yhteistyötä viljelijöiden kanssa voi tehdä myös sadonkorjuuajan jälkeen. KiertoaSuomesta.fi on oiva markkinapaikka oljen ostajalle sekä myyjälle! Mari Lukkariniemi

asiantuntija, liha

lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 171 9070

Iida Jäykkä

viestinnän asiantuntija

sosiaalinen media, graafinen ilme, kuvat

+358 50 325 9609