Takaisin Onko kasvissyönti uhka tuottajalle? – Maaltavastaajat kertoo, mikä maatalouspolitiikassa on pop juuri nyt

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Onko kasvissyönti uhka tuottajalle? – Maaltavastaajat kertoo, mikä maatalouspolitiikassa on pop juuri nyt

11.04.2019

Onko lisääntyvä kasvissyönti suomalaiselle tuottajalle uhka vai mahdollisuus? Uusimmassa Maaltavastaajat-podcastin jaksossa käydään puolessa tunnissa läpi, mitä MTK:n maatalouslinjan asiantuntijoiden työpöydiltä löytyy juuri nyt. Mitä mieltä asiantuntijat ovat mediassa vellovasta ruokakeskustelusta ja mitä kuuluu tuotantoeläinten hyvinvoinnille? Jaksossa annetaan myös viime hetken vinkit sunnuntain vaaliuurnille. Kuuntele uusi jakso nyt SoundCloudista tai valitsemallasi podcast-sovelluksella.

Heidi Siivosen seurassa uusimmassa Maaltavastaajat-jaksossa Johan Åberg, Leena Suojala ja Anni-Mari Syväniemi
Heidi Siivosen seurassa uusimmassa Maaltavastaajat-jaksossa Johan Åberg, Leena Suojala ja Anni-Mari Syväniemi

Tämän viikon Maaltavastaajat-podcastissa Heidi Siivosen seurassa MTK:n maatalouslinjan johtaja Johan Åberg, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja asiantuntija, eläinlääkäri Leena Suojala. Puolen tunnin mittaisessa jaksossa käydään läpileikkaus maataloussektorin ajankohtaisista ilmiöistä. Jaksossa ehditään kommentoida mm. ilmastoasioita, kasvisruokakeskustelua, ravintolaruuan alkuperäasetusta ja tuotantoeläinten hyvinvointikuulumisia. Lopuksi maatalouslinjan asiantuntijat antavat vielä viime hetken vinkkejä sunnuntain vaaliuurnille.

Onko kasvissyönti uhka suomalaiselle tuottajalle?

Osa julkista kasvisruokakeskustelua seuraavista tuottajista on huolissaan – onko kotimaiselle lihalle enää tilaa suomalaisten lautasilla? Maatalouslinjan johtaja Johan Åberg ei näe syytä huoleen.

- Tilastoissa tämä julkinen keskustelu ei näy vielä lainkaan, viime vuonna lihankulutus kasvoi vielä muutaman prosentin kymmenyksen, Åberg pohtii.

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi näkee kasvisten käytön lisäämisen mahdollisuutena suomalaiselle tuottajalle.

- Kotimaisille kasvikunnan tuotteille on hirveä kysyntä, meidän tulisi löytää vielä entistä paremmat keinot promota kotimaisia kasvituotteita ja myös kehittää uusia tuotteita Food Service -sektorille, Syväniemi sanoo.

Mikäli lihan kysyntä kotimaan markkinoilla jossain vaiheessa hiipuu, tarjoavat vientimarkkinat tuottajalle mahdollisuuksia.

- Kulutusmuutoksilla ei ole suoraa yhteyttä tuotannon vähenemiseen. Eletään vapailla markkinoilla. Meillä on MTK:lla käynnissä vientihanke, jolla tähdätään paitsi lähimarkkinoille myös meidän Premiumlihalle otollisille kaukomarkkinoille, Åberg kertoo.

Maaseutu mielessä äänestyskoppiin – viime hetken vinkit vaaliuurnille

Sunnuntaina 14.4.2019 on eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina, mutta sunnuntaina on vielä mahdollisuus antaa ääni omalle ehdokkaalleen ja nauttia herkulliset pullakahvit päälle. Mitä vinkkejä MTK:n maatalouslinjan asiantuntijat antavat vaalikoppeihin?

- Kannattaa lukea mitä puolueiden puolueohjelmiin on kirjattuna. Eduskuntavaaleissa äänestetään ensi sijassa puoluetta eikä henkilöä. Vaalikeskustelussa on tullut paljon esille eroja siinä, miten eri puolueiden välillä suhtaudutaan ruoka- ja metsäkysymyksiin. Kannattaa katsoa, ovatko puolueohjelmat eteenpäin katsovia vai syyllistäviä ja rajoittavia, Åberg suosittelee.

- Suomalaiset eivät ole tyhmiä, vaan osaavat kyllä lukea rivien välistä ja ymmärtävät, tietääkö ehdokas oikeasti mistä puhuu, Suojala miettii.

- Jos ehdokkaalla on mielipiteitä niin maaseudusta, maatalouden kannattavuudesta, biotaloudesta, ja ehdokas tuntuu ymmärtävän ajamansa asiat, niin siitä vaan äänestämään, Suojala kehottaa.

- Ehdoton ei yhden asian puolueille ja ehdokkaille, sanoo Syväniemi.

- Jos ajattelen meidän jäseniä niin tärkeää on, että ymmärtää talouden pidon merkityksen ja haluaa edistää yrittäjyyttä ja biotalouden mahdollisuuksia.

Kuuntele lisää: Maaltavastaajat jakso 33: Onko kasvissyönti uhka tuottajalle?

Maaltavastaajat-podcast on MTK:n oma ajankohtaiskatsaus. Uusia podcast-jaksoja ilmestyy noin kahden viikon välein, ja jaksojen teemoissa otetaan monipuolisesti huomioon koko maa- ja metsätalousala sekä ajankohtaiset ilmiöt. Helpoiten kuuntelet podcastin suoraan puhelimellasi MTK:n sähköisestä jäsenkortista. Maaltavastaajat löytyy myös osoitteesta:

Palvelu on helppokäyttöinen, ja podcastien kuuntelu on maksutonta. Voit kuunnella podcastia myös esimerkiksi iPhonen podcast-sovelluksella tai muilla podcast-sovelluksilla. Podcastien kuuntelu on mahdollista koska vain, luurit korville ja traktorin selkään.aiheet: maatalouspolitiikka, maatalouslinja, maaltavastaajat