Takaisin Välitä viljelijästä ja maatalousyrittäjän hyvinvointi – Maaltavastaajat jakso 32

Uutinen

Välitä viljelijästä ja maatalousyrittäjän hyvinvointi – Maaltavastaajat jakso 32

05.04.2019

Mikä auttaa maaseudun yrittäjää jaksamaan? Arjessa tauko virkistää, ja auttaa jaksamaan työpäivän loppuun. Mistä muista palasista hyvinvointi ja jaksaminen koostuvat? Heidi Siivonen, viljelijä Jukka Nieminen ja Melan Pirjo Ristola keskustelevat maatalouden yrittäjien hyvinvoinnista Maaltavastaajat-podcastin uusimmassa jaksossa. 

Melan Pirjo Ristola, viljelijä Jukka Nieminen ja Heidi Siivonen Maaltavastaajat-podcastin hyvinvointijaksossa
Melan Pirjo Ristola, viljelijä Jukka Nieminen ja Heidi Siivonen Maaltavastaajat-podcastin hyvinvointijaksossa

Välitä viljelijästä -projekti on viljelijän tuki vaikeissa tilanteissa

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan Pirjo Ristola on vetänyt maaseudun yrittäjien hyvinvoinnista huolehtivaa Välitä viljelijästä -projektia reilut kaksi vuotta. Projektin parissa työskentelee kentällä tällä hetkellä seitsemän työntekijää, lisäksi on MTK:n hallinnoimia alueellisia hankkeita. Ristolan mukaan viljelijät painivat hyvin monenlaisten hyvinvointiin liittyvien ongelmien kanssa. Ongelmia on niin talouden, työuupumuksen kuin ihmissuhteiden kanssa.

- Meihin voi ottaa yhteyttä joko itse tai ilmoittaa läheisen mukaan tämän luvalla. Projektityöntekijät vierailevat tiloilla ja tekevät kokonaiskartoituksen yrittäjän hyvinvoinnista. Projekti rahoitetaan hankerahoituksella, joten kyseessä on yrittäjälle ilmainen palvelu, Ristola kertoo.

Kokonaiskartoituksen ja avoimen keskustelun avulla pyritään tarjoamaan yrittäjän tilanteeseen tarvittavia apukeinoja. Maaseudun tukihenkilöverkon vapaaehtoisena toimiva viljelijä Jukka Nieminen on sitä mieltä, että Välitä viljelijästä -projekti on oikealla asialla.

- Erityisesti projektiin liittyvät eri puolilla Suomea järjestetyt loppuunmyydyt hyvinvointipäivät olivat aivan loistavia tapahtumia, Nieminen kehuu.

Välitä viljelijästä -projekti jatkuu vielä vähintään ensi vuoden loppuun asti. Seuraava hallitus päättää projektin jatkosta.

- Tällä hetkellä projektille on saatu rahoitusta vuoden 2020 loppuun saakka, mutta toiveena on, että ainakin osa toiminnasta saataisiin jatkuvaksi toiminnaksi. Tarvetta on sekä kriisitoiminnan että varhaisen välittämisen toimintaan, Ristola sanoo.

Hyvinvointi maatalousyrittäjän arjessa

Viljelijä Jukka Nieminen on kuulunut työterveyshuoltoon viljelijäuransa alusta asti.

- Muu hyvinvointi on pitkälti oman aktiivisuuden varassa. Pitää olla työn lisäksi muutakin viihdettä ja harrastustoimintaa elämässä, Nieminen toteaa.

Nieminen saa virtaa yksinyrittäjän arkeen sosiaalisista tilanteista.

- Välillä pitää vaan soittaa naapurille tai ystäville, vaikka ei olisi asiaakaan, että saa ajatukset muualle, Nieminen naurahtaa.

Pirjo Ristola myöntää, että yksinyrittäjien yksinäisyys on yksi Välitä viljelijästä -projektissa esiin nousevista ongelmista.

- Kaikki yrittäjät eivät Jukan tavoin soita kavereille, vaikka tarvetta olisi. Erityisesti miehet tuntuvat kokevan yksinäisyyttä, Ristola miettii.

Yksinäisyyden lisäksi työntekoa vaikeuttavat parisuhdehuolet.

- Itse olen aikoinaan eronnut, mikä oli kova paikka. Vaikka se on meille se tärkein asia, tuntuu että panostamme ehkä vähiten siihen. Parisuhde tahtoo jäädä itsestäänselvyydeksi. Paljon sanotaan, että pitää olla romantiikkaa ja huomioida toista, mutta usein jo pelkillä ystävällisillä sanoilla päästäisiin pitkälle, Nieminen miettii.

- Stressi tappaa niin monta hyvää asiaa. Sitä pitäisi välttää viimeiseen asti ja tunnistaa, mistä ärtymys on lähtöisin, Nieminen jatkaa.

Maaltavastaajat-podcast kertoo lisää maaseudun yrittäjän hyvinvoinnista

Kuuntele lisää Pirjo Ristolan ja Jukka Niemisen ajatuksia Maaltavastaajat-podcastista:

 

Maaltavastaajat-podcast on MTK:n oma ajankohtaiskatsaus. Uusia podcast-jaksoja ilmestyy noin kahden viikon välein, ja jaksojen teemoissa otetaan monipuolisesti huomioon koko maa- ja metsätalousala sekä ajankohtaiset ilmiöt. Helpoiten kuuntelet podcastin suoraan puhelimellasi MTK:n sähköisestä jäsenkortista. Maaltavastaajat löytyy myös osoitteesta:

Palvelu on helppokäyttöinen, ja podcastien kuuntelu on maksutonta. Voit kuunnella podcastia myös esimerkiksi iPhonen podcast-sovelluksella tai muilla podcast-sovelluksilla. Podcastien kuuntelu on mahdollista koska vain, luurit korville ja traktorin selkään.

Maaseudun Sivistysliitto kokosi maaseudun työhyvinvoinnin asiantuntijat yhteen – katso tallenne livestriimistä

Katso myös tallenne hyvinvointikeskustelusta. Maaseudun Sivistysliitto kokosi maaseudun työhyvinvoinnin asiantuntijat yhteen. Kahvipöydässä annettiin vinkki jos toinenkin oman hyvinvoinnin ylläpitoon. Ota kuppi kahvia ja pidä hyvä tauko yhdessä keskustelijoiden kanssa:

Keskustelijoina tallenteessa Paula Yliselä (MSL), Anne Ylönen (MTHL), maanviljelijä Jukka Nieminen, Pirjo Ristola (Mela) sekä Jalmari Heikkonen ja Birgitta Kinnunen (TTL).

Lisätietoa maaseudun yrittäjän hyvinvoinnistaaiheet: maaseutuyrittäjyys, välitä viljelijästä, työhyvinvointi, maaltavastaajat