Takaisin Ostetaan: Toimiva kristallipallo

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Ostetaan: Toimiva kristallipallo

17.04.2020

Maatalouden ilmastotiekartta etenee hyvää vauhtia. Huhtikuun lopussa pääsemme käsittelemään mahdollisia tulevaisuusskenaarioita – työn kiinnostavinta osuutta! Innostunein, mutta hieman jännittynein mielin odotan, millaiseksi palapeli alkaa muodostua. Ilmastotiekartta on Simonkadun urani mielenkiintoisimpia tehtäviä, mutta olen ollut yllättynyt siitä, kuinka epävarmalle pohjalle joudumme tulevaisuusskenaariot rakentamaan.

Kaikessa ilmastonmuutokseen liittyvässä tekemisessä suurin haaste on se, ettei kukaan meistä voi tässä vaiheessa tietää, millaiselle polulle tulevaisuus tulee asettumaan tai mitä meidän tarkalleen pitäisi juuri nyt tehdä. Vastaavasti tekojemme tai tekemättä jättämisiemme vaikutukset arvioidaan vasta vuosikymmenien päästä. Varmaa on ainoastaan se, että ilmastomuutoksen hillitseminen ja lopulta sen vaikutuksiin sopeutuminen tulee olemaan pitkä tie. Ei olekaan ihme, että tutkimuskirjallisuudessa ilmastonmuutosta kuvaillaan termillä wicked problem, viheliäinen ongelma. Näihin kysymyksiin ei ole oikeita vastauksia – vain tässä hetkessä tehtyjä perusteltuja arvauksia.
 
Sama epävarmuus tulevasta heijastuu myös tiekarttatyöhön. Se asettaa väistämättä raamit sille, mitä maatalouden ilmastotiekartta voi pohjimmiltaan olla. Se ei ole kiveen hakattu toimintasuunnitelma, eikä se ole luonteeltaan ikuinen tai joustamaton. Tiekartta on mahdollinen kehityspolku, joka on rakennettu parhaaseen nykytietoon pohjaten. Polku, jossa korostuvat suomalaisen maatalouden tuottavuus, kannattavuus ja edistyksellisyys. Sen keskeinen tarkoitus on toimia keskustelun työkaluna, joka herättää pohtimaan uudesta näkökulmasta, mikä rooli maataloudella voi olla ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Nykyajan nopeassa keskustelussa on helppo unohtaa, että viljelijät ovat paljon vartijoina. Koronavirus on tuonut jälleen näkyviin sen perusasian, että ruuantuotanto on ja tulee jatkossakin olemaan viljelijän tärkein tehtävä. Meidän työmme keskeinen kysymys löytyy siitä, miten ilmastotavoitteet sijoitetaan osaksi suomalaista maataloutta siten, että sen tärkeimmän tehtävän edellytykset ovat olemassa myös tulevaisuudessa.

Nyt jatkan ensi viikolla järjestettävän tiekarttatyöpajan valmistelua ja viilaan kysymyksiä pian lähetettävään jäsenkyselyyn. Kummatkin näistä tulevat toimimaan merkittävinä tienviittoina sille, mihin suuntaan tiekarttaa lähdetään viemään loppukevään aikana. Odotan innolla kuulevani kommentteja ja ajatuksia siitä, mitä olemme tähän asti tehneet. Haluan nähdä, kuinka lähelle muiden arvauksia omamme ovat osuneet.

Kalle Aro

avustava asiantuntija

ilmastotiekartta

+35820 413 2035

+35850 305 5651