Takaisin Paljon tapahtuu…

Blogi – Jäsenyys

Paljon tapahtuu…

11.12.2015

Kun seuraan asioita tai luulen seuraavani, niin tulen usein yllätetyksi. Ihan totta, kun vertaan siihen, mitä sain tietää ollessani ”kettutarhassa” töissä. Aina oli ainakin etukäteinen tuntuma asioihin. Nyt ymmärrän, mitä sisäinen informaatio tarkoittaa.

Tarkoitan esimerkiksi sitä, että PTT johtaja vaihtuu, MaasTullin päätoimittaja vaihtuu, organisaatiota reivataan, MTK:n ja neuvonnan yhteistyötä mietitään ja YT-lakia sovelletaan. Kaikki isoja asioita. Päätöksiä pitää tehdä mutta…

Muistan aikanaan, kun kollegalta ja opettavalta isältä Matti Farinilta kysyin erään asian osalta ratkaisua: ”Mikä ratkaisee ongelman ja miten?” Hän vastasi: ”Ongelman ratkaisee kriisi, ja jos sellaista ei ole, se pitää järjestää.”
Jos nyt ajatellaan edellä mainitsemiani tapahtumia, henkilövalintojen kohdalla on viisasta olla hyvinkin visu. Johtopäätösten tekeminen on kuitenkin liian helppoa, jos julkisuudessa puhutaan luottamuspulasta. Luottamuspula kertoo aina, että kyseessä on kahden tai useamman henkilön tai tahon välinen ristiriita. Tulee helposti mieleen, että onkohan se vallan keskittäminen ihan oikea ratkaisu. Helposti vastaan kävelee oma henkilökohtaisen päätöksenteon ristiriita?

Organisaatiorakenteen uudistaminen tai yhteistyön kehittäminen on jatkuva prosessi. Se ei saa olla mikään temppu. Ei varsinkaan, kun maailma muuttuu nyt paljon nopeammin kuin rakenteet. Sitä paitsi nyt esillä olevat asiat ovat ns. ”vanha juttu”.

Muistan hyvin, kun viimeksi MTK teki yhteistyösopimuksen neuvonnan kanssa; se oli tekoihin nähden pelkkää sananhelinää. Nyt kuitenkin ajattelen, että saattaisi olla aika miettiä asiaa roolituksen kautta. Onhan tosi, että niin MTK kuin neuvonta ovat asiantuntija-organisaatioita. Miten olisi jos palattaisiin perinteiseen edunvalvontaan ja perustettaisiin esim. maatalous / maaseutupolitiikan edunvalvontaosasto?

Sanon taas kerran, että rakentelemalla erilaisia hallintohimmeleitä ei suinkaan saavuteta oikeata ja konkreettista yhteyttä jäseneen. Monitahoinen hallintorakenne lisää byrokratiaa ja estää sen ns. oikean työn. Mieleeni palaa – anteeksi vain – Haaviston ja Nevalan aikainen päätöksenteko ja toimintatapa.
”Minulta on tiedusteltu” kirjoittaa eräs poliittinen blogisti, mikä nyt neuvoksi. Palataan talonpoikaiseen päätöksentekoon, aidosti, avoimesti ja rehdisti.

Rauhallista Joulua ja onnellista vuotta 2016.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012