null Pandoran lipas

Blogi – Jäsenyys

Pandoran lipas

22.4.2016

Olemme seuranneet tarkoin traktorimarssin jälkeistä aikaa. Liittojen kokouksia, valtuuskunnan kokouksia jne. Kaikissa niissä on sama sävel. Odotus maatalouden vaikean tilanteen helpottamisesta.

Mielenkiintoista on ollut huomata, että myös media on hyvin kiinnostunut asiasta ja myös odottaa tuloksia. Ne lupaukset, jotka saatiin Senaatintorilla, ja sen jälkeiset toimet kun ovat kuivuneet toinen toisensa jälkeen.

Tämä varmaankin kertoo siitä, että MTK:n sanoma on ymmärretty, mutta toimenpiteitä ei saada alkuun; rohkeus puuttuu. Harmillista on myös se, että maataloushallinto saa hiljaisen anteeksiannon, vaikka se sai liikkeelle koko prosessin. Tässä taisi käydä niin, että asia luiskahti liian aikaisin poliittiselle tasolle ja ministerin näpit eivät pidä. 

Minusta nyt pitäisi siirtyä jatkotoimiin. Ne olisivat: poliittisen painostuksen koventaminen korkeimmalla mahdollisella tasolla, MMM-kansliapäällikön johtajuuden arviointi ja myös tukimaksuasian vieminen EU-tasolle/tuomioistuimeen. Nyt tarvitaan kovennettua keinovalikoimaa ja se kysyy uskallusta etujärjestöltä. Siksikin että muutkin näyttävät asettavan kynnyksiä/yhteiskuntasopimus.  

MTK-kentän tasolla aktiivisuutta kannattaa myös lisätä mm. yhteydenottoja ministereihin/kansanedustajiin, virkamiehiin ja kaikkiin tarvittaviin verkostoihin. Liittotason operointi olisi tarpeen, vaikka sitä tullaan varmasti moittimaan. Tämän kaiken tulee tapahtua ennen kylvökautta; siis nopeasti.

Kannustan siis vastuulliseen ja tuottavaan toimintaan. Yrittänyttä ei laiteta.
Otsikkoni blogilleni on selitetty tässä alla. Ja kysymyshän kuuluu: jääkö tämä nyt vain uskon ja toivon varaan?

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com


JK.
Pandora on kreikkalaisessa mytologiassa maailman ensimmäinen nainen. Hän sai lahjaksi lippaan. Häntä kehotettiin olemaan avaamatta tätä lipasta. Pandoran uteliaisuus kuitenkin voitti ja hän avasi lippaan. Samalla vapautui kaikki maailman vitsaukset. Siihen asti ihmiskunta oli elänyt murheitta. Pandora sulki nopeasti lippaan, sisälle jäi ainoastaan toivo. Maailmassa oli nyt pelkkää synkkyyttä. Pandora avasi taas lippaan ja vapautti toivon.

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012