Sisältöjulkaisija

null Pitkä juoksulenkki on arjen juhlaa maitotilalla

Artikkeli - Kotieläimet ja maito

Pitkä juoksulenkki on arjen juhlaa maitotilalla

1.7.2019 Anne Rauhamäki

Vie mennessäs, tuo tullessas, tee ollessas -menetelmällä tilan arki pyörii ja aikaa jää myös yhteisille harrastuksille.

Olen tullut Uuraisille Ulla Heinosen ja Pellervo Kässin tilalle tavoitteenani kuulla, miten pariskunta, jolla on 120 lypsävän maitotila, neljä alle 8-vuotiasta lasta, toisella palkkatyö tilan ulkopuolella ja molemmilla harrastuksena pitkien matkojen juokseminen metsässä, oikein elämänsä saavat sujumaan. 

- Ensimmäisen ultrapitkän maastokisani kävelin/hölkkäsin noin 5 vuotta sitten. Se taisi olla täällä Keski-Suomessa Halloween Hike. Kokonaismatka oli ehkä 50 kilometriä ja muistan ajatelleeni, että jalkoihin sattuu niin paljon, että en pääse kolmea viimeistä kilometriä maaliin, Ulla muistelee. Hölkkäilyharrastusta hänellä oli silloin takana peruslenkkeilyn lisäksi parin opiskeluaikana juostun katumaratonin verran. – Keho kyllä tottuu, koska ei nykyään enää satu jalkoihin niin paljon.

Olen törmännyt pariskuntaan juoksupoluilla ja siitä idea lehtijuttuun lähti. Maitotilan ja lapsiperheen arki kun ei mahdollista ihan perinteistä urheilijaelämää, vaan osallistumiset eri juoksutapahtumiin ovat olleet aika ex-tempore -henkisiä ja herättäneet hämmästystä ja kunnioitusta juoksupiireissä.

- Pari vuotta sitten Vaarojen maratonin 86 kilometriltä vapautui paikka edellisenä iltana. Kaveri soitti että lähdetkö. Ulla näytti vihreää valoa ja sitten soiteltiin lomittajat ja huoltoasemalta osteltiin mitä geelejä nyt löytyi. Seuraavana aamuna setämies kuskiksi, aamuneljältä matkaan, seitsemältä startti kisaan, iltayöstä maaliin ja lihasopan jälkeen takaisin kotiin, Pellervo muistelee.  – Piti vielä itse ajaa paluumatka, kun kuski oli liian väsynyt.

Kässien perheessä juoksuharrastus on tuttu juttu. Molemmat vanhempansa ovat juosseet maratoneja ja ymmärtävät liikunnan merkityksen. He asuvat naapurissa ja auttavat tilan töiden lisäksi paljon lastenhoidossa. – Muutenhan tästä ei yhdessä pääsisi ikinä minnekään. Meitä kun kaksi lähtee niin neljä pitää saada tilalle, lomittajat ja lastenhoitajat, Ulla toteaa. – Olemme itsejärjestetyssä lomituksessa, joten se toimii aika joustavasti, Pellervo kertoo.

- Aika pikaisia reissujahan nuo kyllä ovat, mutta usein hyvin tarpeellisia. Arjessa tässä ei välttämättä  toista näe päiväkausiin. Sitten yhteistä laatuaikaa on se, että ajetaan Kuusamoon ja juostaan 4 kilometrin etäisyydellä toisistamme 55 kilometriä, Pellervo hymähtää. – Kun en saanut Ullaa kiinni, kun sattui vähän huono päivä.

- Koko viime toukokuu meni aika väsyksissä ja sumussa. Siksi nyt päätettiin, että viljelysesonkikaudella ei lähdetä mihinkään juoksemaan. Molemmat ovatkin ilmoittautuneet lokakuun alussa järjestettävälle Vaarojen maratonille: Pellervo 130 kilometrille ja Ulla 65:lle.

Ultrakisan jälkeen useimmat jäävät majoittumaan ja palauttelemaan kisapaikkakunnalle ainakin seuraavaan päivään. – Meillä ei ole mahdollisuutta jäädä nuolemaan haavoja. Seuraavana aamuna on jatkettava tilan töitä, vietävä lapset hoitoon ja kouluun ja lähettävä töihin, vaikka viikonloppu olisi mennyt käytännössä nukkumatta ja jalat olisivat siinä kunnossa, ettei pääse kahta rappusta ylös.

Eikö ole koskaan käynyt tilan hommissa mitään väsymyksestä johtuvia vahinkoja? - Ei. Eihän tämä nyt niin kovin fyysistä hommaa ole. Mutta juostessa on kyllä sattunut kaikenlaista, naureskelee Pellervo ja esittelee erimittaisia sormiaan, joista yksi meinasi jäädä Ylläksen kupeeseen tunturikivikkoon Ylläs-Hetta -ultrajuoksussa muutama vuosi sitten.

Haastattelun aikana Ulla on ripustanut pyykit ja koulinut taimet, Pellervo neuvonut harjoittelijaa aidantolppien laittamisessa, esikoinen on tullut koulusta ja tuonut postin. Muutama puhelukin on hoidettu. Seuraavaksi lehmät pitäisi päästää laitumelle ja hakea lapset hoidosta. Toimittajan autollekin tulee käyttöä kyytijärjestelyissä. – Näinhän tämä menee, tuumaa Ulla, ja hyppää pyörän selkään. Vie mennessäs, tuo tullessas, tee ollessas. Toimittajalle tulee sellainen olo, että pitäisi päästä äkkiä kotiin, lenkille ja kasvimaan laittoon.

 

Polkujuoksua ultramatkoilla

Suomessa järjestetään useita polkujuoksutapahtumia, joissa matkat vaihtelevat muutamasta kilometristä aina 170 km:iin. Mukaan voi lähteä retkeilymielellä, harva on mukana mitalinkiilto silmissä. Tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta http://www.trailrunning.fi/kilpailukalenteri-2019/

 


aiheet: harrastukset