Takaisin Puheitta paras

Blogi – Jäsenyys

Puheitta paras

03.01.2020

Joskus pätee sanontaan puheitta paras; myös sanonta puheista paras. Se on mahdollista vain arvojohtajalle. Tunteiden tulkille, joka voi asettua muiden yläpuolelle ja myös tekee sen. Tästä meillä on kokemusta.

Olen aina ollut parlamentarismin kannattaja. Tämä käsitys vahvistui eduskuntakausieni aikana, vaikka maailma kovasti muuttuikin. Ja siis kovemmaksi. Lienee turha hakea siihen syyllisiä mutta aiheellista on pohtia muutoksen taustaa. On se totta vie tosi, että kaiken taustalla on luottamuspula niin itseemme kuin toisiimme.

Kun seuraamme tapahtumia naapurimaissamme, Euroopassa ja miksei maailmassakin, välittyy aina vahva usko parlamentarismiin. Riippumatta siitä, että ristiriidat saattavat olla voimakkaitakin. Terve itsetunto on vahva muutoshalukkuudenkin kohdalla. Usein kuitenkin välineet yhteistyöhön ovat hukassa. Ja tämähän näkyy myös yksilöiden itsekkyydessä. Ja juuri he voivat siihen ihan itse vaikuttaa.

Ihailen ruotsalaista kykyä toimia tässä ilmapiirissä. Olen sitä seurannut läheltä. Olen huomaavinani, että naapurimme kykenee yhteistyöhön vaikeassakin tilanteessa. Asettamalla arvot oikeaan järjestykseen; joko nyt tai ihan kohta?

Ei tämä ole politikkaa. Tämä on sivistystä ja yhteiskuntavastuuta kautta linjan. Toki silläkin on rajansa, mutta sitä nyt mitataan. Politiikka on helppo maali. Se ei osaa vastuussa puolustautua, ei myöskään osaa vaatia työrauhaa ja aina se henkilöityy ja hakee syyllisen. Poliitikko kyllä siihen tottuu mutta kansalainen ei?

Minäpä veikkaan, että nykyvaiheen jälkeen arvostetaan vakautta. Se on vaikea asia. Toivottavasti se ei pala pohjaan.
Istu ja harkitse.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2020,

Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012