null Puutarha-alan osaamisesta vientituote Tansaniaan

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Puutarha-alan osaamisesta vientituote Tansaniaan

15.10.2012

Tropiikissa on lämmintä ja aurinkoista, mutta harvoin tulemme ajatelleeksi miten puutarhanhoito luonnistuu kuivissa ja kuumissa olosuhteissa. Satoa saadaan juuri ja juuri perheen omiksi tarpeiksi, mutta kunnon toimeentuloa puutarha ei usein tarjoa. Kummiprojektille on tarvetta, jotta edellytyksiä tulonhankkimiseen saataisiin parannettua. Puutarhanaiset ry otti haasteen vastaan ja ryhtyi kummiorganisaatioksi Tansanian puutarhaliiton projektille.

Sansibarin saari on monelle tuttu mausteista, mutta nykyään turismi on kasvanut merkittäväksi toimeentulon lähteeksi. Lähiruoka on ajankohtainen aihe myös Sansibarilla, joten hotellitkin haluaisivat käyttää paikallisten tuottajien tuotteita. Yksittäisen viljelijän on kuitenkin melko vaikeaa saada tietämystä parhaista tuotantomenetelmistä, tuotteiden hinnoittelusta saatikka tuotteensa markkinoille. Monenlaista toimijaa ja avun tarjoajaa on liikkeellä, mutta usein tulokset jäävät laihoiksi.

Moni ajattelee, että mitäpä meillä olisi tarjottavaa yhteistyön ja järjestötoiminnan saralla? Onpahan vaan! Suomessa tuottajat ovat jo viime vuosituhannella opetelleet yhteistyötä ja alkutuotantoa on kehitetty osuustoiminnan voimin.

Syksyllä 2011 lähdin matkalle Tansaniaan selvittelemään projektin mahdollisuuksia ja tutustumaan Sansibarin viljelijöiden arkipäivään. Perillä tunnelma oli hieman epäilevä. Näinköhän Suomesta mitään osaamista voi saada ja rahallinen avustuskin on aika laihanlainen verrattuna amerikkalaisten panostukseen. Viljelijöiden keskuudessa epäusko oli aluksi lähes käsin kosketeltavaa, koska monet järjestöt olivat lähettäneet neuvonantajansa ja tutkijat tulleet kartoittamaan tilannetta ilman sen kummempia konkreettisia toimenpiteitä.

Tansanian puutarhaliitosta on kehittynyt varteenotettava organisaatio tarmokkaan toiminnanjohtajan ansiosta. Jopa maan hallitus suhtautuu puutarha-alaan uudella tavalla ja kannustaa kehittämään toimintaa. Sansibarin saarella kehitettävää riittääkin. Viljelijöille pitää saada enemmän liiketoimintaosaamista, tietämystä viljelymenetelmistä ja tuotteiden laadunhallinnasta sekä yhteistyön kautta saatavasta tehokkuudesta.

Meillä Suomessa talvi ja pohjoiset olosuhteet asettavat omat vaateensa viljelymenetelmille. Sansibarin saarella vedestä on pula. Jokin yhteistyötaho oli toimittanut hienot tippukastelulaitteet, mutta tomaatit olivat kuihtuneet rangoiksi, kun ei ollut vettä mitä ohjata kasteluletkuihin. Viljelijöille tarjotaan ulkomaisten toimittajien ja monien välikäsien kautta vihannesten siemenmateriaalia, jonka soveltuvuutta kuumiin olosuhteisiin ei ole testattu. Porkkanan kasvattaminen harjupenkeissä on hyvä tapa jouduttaa satoa viileissä olosuhteissa, mutta paahtavan auringon alla tuloksena on kitukasvuinen juurikas. 

Jokainen viljelijä koettaa saada satonsa markkinoille, mutta välimiehet ”middlemanit” huseeraavat välissä vieden suurimman osan rahoista. Kokonaisvaltaista tietoa markkinatilanteesta, hinnoista ja laatuvaatimuksista ei ole oikeastaan kenelläkään. Tässä on selvästi yhteistoiminnan ja viljelijöiden markkinayhteistyön paikka. 
Kummiprojekti saatiin käyntiin, kun suunnitelmat ja aikataulut oli muokattu käytännön projektisuunnitelmaksi. Heinäkuun 2012 loppuun mennessä on lähes 170 viljelijää osallistunut yhteistyön käynnistämistilaisuuksiin, yhteensä 245 aaria vihannesviljelyalueita on perustettu ja kolme viljelykoealuetta on aloittanut toimintansa.

Kummiprojektiin sisältyi tansanialaisten vierailu Suomessa elokuussa. Tutustuminen Suomen viljelijäjärjestöihin antoi heille paljon eväitä toiminnan kehittämiseen. Kiitosten tulva oli suuri, kun vierailijat hyvästelivät kummiorganisaation. Kaksi asiaa jäi kuitenkin vielä vaivaamaan; miten me selviämme talvesta ja kuinka meillä voi olla näin paljon metsää aivan pääkaupungin ympäristössä.

Leena Luoto 
Puutarhanaiset ry 
puheenjohtaja

Kummit maailmalla

FFD


Blogi kertoo tarinoita FFD:n kehitysyhteistyöhankkeista ja niihin liittyvistä teemoista maailman eri kolkista. Anna kertomusten viedä mukanaan ja lähde kummien matkaan kasvattamaan kalaa Nepaliin, metsiä Etiopiaan, tuottamaan hunajaa Tansaniaan tai hoitamaan hedelmäpuita Nicaraguaan.
FFD koordinoi yhteistyössä kansainvälisen kehitysyhteistyöorganisaatio AgriCordin kanssa Suomen ulkoministeriön rahoittamia "viljelijältä viljelijälle” -kummihankkeita Suomen pitkäaikaisissa kumppanuusmaissa (Nepal, Vietnam, Tansania, Sambia, Etiopia, Nicaragua, Mosambik ja Kenia).
Hankkeiden varsinaisina toteuttajina toimivat yhdistykset eri puolilta Suomea. Kussakin yhdistyksessä on hankkeen nimikkokummi, joka auttaa kehitysmaassa toimintaansa kehittäviä tai aloittavia yhdistyksiä ja osuuskuntia Suomesta käsin.