Takaisin Rikos on vanhentunut

Blogi – Kotimainen ruoka

Rikos on vanhentunut

04.02.2019

Olen mielenkiinnolla seurannut osuustoimintayritys HK:ta viime aikoina. Se johtuu siitä, että nyt HK:ssa on lama kuten oli 1990 luvun alussa. Nykyisen laman syvyyttä en tiedä mutta kokonaisuus on iso ja niin talouden ongelmakin.

Mieleeni tulee aika ennen edellistä HK-lamaa, jolloin suurin elkein ja varsin yksimielisin toimin ja nopeasti yhdistyivät ns hyväkuntoiset Porilainen SOT, Tamperelainen SOT ja Turkulaishämäläinen LSO. Olin paikalla, kun nämä toimet suorittiin muutaman vuorineuvoksen toimin. Myöhemmin meillekin kerrottiin, että ei muuta tietä ollut.

Muutama aika siinä meni, kun silloisen erään kollegani kanssa laadimme suurfuusio-kirjeanalyysin, jonka toimitimme yrityksen luottamus -ja toimivalle johdolle. Yritin silloin houkutella allekirjoittajiksi kirjeeseemme muutamaa luottamushenkilöä. Se ei onnistunut ja niin meitä allekirjoittajia oli kaksi; mekin yksityishenkilöinä. Meillä oli tietoa, faktaa ja kenttäaavistusta, jonka saatoimme silloin todentaa koska olimme kuunteluoppilaina yrityksien edustustoissa ja hallintoneuvostossakin. Se tosin loppui tuon kirjeemme jälkeen.

Me olimme huolestuneita siitä, että yrityskulttuuri yhdistyneessä yrityksessä rikkonainen. Se oli lihamestareille uusi asia.

Varsinainen lama HK pulpahti esiin todellisuudessa vasta Suomen 90-luvun laman aikana, jolloin yritys oli jo konkurssin partaalla. Tiedän sen, koska silloin olin sattumalta LSO FOODin varatilintarkastaja ja läsnä ns hiljaisten miesten kokouksessa. Enempää en taida kertoa, koska epäilen, että olin silloin allekirjoittanut jonkinlaisen vaikenemissopimuksen. Se tuskin on enää voimassa ja täten rikos olisi jo ehkä vanhentunut.

Miten voi olla, että maan johtava liha-alan yritys rypee? Taas. Ja ratkaisukeinotkin – MaasTullin haastattelussa yritys - ja luottamusjohdolla  – ovat täsmälleen samat.

Ei pojat, ei tämä rikos vanhene eikä mätäne. Ottakaa nyt koppi vaikka Palokankaan Simon muistiinpanoista. Muuten kierre jatkuu ja sen joku maksaa?  

Onnea ja päättäväisyyttä kuitenkin,

Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012