Takaisin Ruisleipäpäivä 28.2. – Ruisleipä on niin hyvää!

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Ruisleipäpäivä 28.2. – Ruisleipä on niin hyvää!

27.02.2023

Tiistaina 28.2. vietetään Ruisleipäpäivää. Ruisleipä maistuu suomalaisille. Suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 15 kg/hlö/vuosi. 

Ruisleipä on muuttanut muotoaan matkan varrella.  Reikäleivän ja limpun rinnalle on nousseet palaleivät ja valmiit viipaleet. Ruisleivästä on tullut myös napostelutuote.   

Ruis on terveellistä. Ruisleivässä on paljon kuitua. Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi. Rukiin terveysvaikutuksia tutkitaan paljon. Tutkimusten mukaan täysjyväruis antaa suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä hormonivälitteisiä syöpiä vastaan.

Kuluttajatutkimus: Ruisleipää syödään, koska se on hyvää!

Suomalaiset syövät ruisleipää siitä yksinkertaisesta syystä, että se maistuu niin hyvältä. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n tekemästä kuluttajatutkimuksesta. Vastaajista 76 % kertoi valitsevansa ruisleipää, koska se on hyvänmakuista. Mieluiten suomalaiset syövät ruisleipänsä palaleipänä.

Maku ja terveellisyys rukiin valtit

Kysyttäessä suomalaisilta syitä syödä ruisleipää ovat yleisimmät perustelut sen hyvä maku ja terveellisyys, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. Kolme tärkeintä syytä syödä ruisleipää ovat hyvä maku (76 %), terveellisyys (65 %) ja kuitupitoisuus (58 %). Monelle suomalaiselle (53 %) myös kotimaisuus on tärkeä syy syödä rukiista leipää.

Palaleipä ruisleivistä parasta. Suomalaisista 63 % kertoo rukiisen palaleivän olevan yksi kolmesta mieluisimmasta ruisleivästä. Lue lisää Leipätiedotuksen tiedotteesta. Pääset sinne tästä. Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: vilja, ruis, ruisleipä, ruisleipäpäivä