Takaisin Ruispiparit ja hyvä joulumieli

Blogi – Kotimainen ruoka

Ruispiparit ja hyvä joulumieli

23.12.2016

Joka vuosi joulu yllättää minut tullen aina liian nopeasti. Sitä haluaisi ehtiä kaikenlaista kodinsiivouksesta jouluruokien perusteelliseen valmistamiseen. Ihan kaikkea ei ehdi, eikä onneksi tarvitsekaan. Joulu on minulle ennen kaikkea mielentila: mahdollisuus irrottautua hetkeksi arjen aherruksesta ja koota perhe syömään yhdessä. Tänä vuonna jouluni alkoi ja joulumieli heräsi kun sain sähköpostiini viestin: hei Anni-Mari Sinulle on vastaanotossa resepti. 

Tuo resepti oli ruispipariohje, jonka lähettäjä on emäntä ja taiteilija Anna-Kaarina Jaakkola, joka on leiponut tällä samalla ohjeella näitä pipareita jo 40 vuoden ajan. Ruispipariohjeen takana saatteessa luki ”Nyt on näiden aika”. Anna-Kaarinan kanssa olen saanut käydä monet innostavat keskustelut suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista, ruokaperinteestä sekä kuluttajatyöstä ja ruokakasvatuksesta. Kiitos Anna-Kaarina ihanista keskusteluista ja hyvistä tarinoista! Työssäni parasta ovat ihmiset, suomalaisen ruoan tuottajat ja taitajat, osaamisineen ja tarinoineen.

Nyt on piparit leivottuna, ihanasta suomalaisesta Krannin tilan ruisjauhosta. Piparit leivoin yhdessä kuopukseni Ellan kanssa. Yhdessä tekeminen on mukavaa ja samalla saa siirrettyä sukupolvien tietoa ja taitoa leipomisesta. 

Kyselin perheeltä jouluruokatoivomuksista ja tämän nuorimmaisen toive oli: ruiskuoressa paistettu kinkku sekä porkkanalaatikko. Näitä siis tiedossa. Kinkku on jo lämpimässä odottamassa uuniin pääsyä. Kinkku on kotimainen ja näkyypä tuossa pakkauksessa olevan myös laatuvastuu-merkki. Porkkanalaatikon ainekset on varmistettu kotimaiseksi: porkkanat ovat isoäidin ja vaarin kasvattamat ja ohra on Krannin tilalta sekin.

Ensi vuonna MTK juhlistaa 100-vuotista taivaltaan monella tapaa. Kasvutarinoita on hieno teema, jonka ympärille rakentuu monia upeita tapahtumia ja paljon viestintää suomalaisesta tuotannosta ja tuottajasta. Erityisesti iloitsen #syödäänyhdessä-hankkeesta, joka on koonnut yhteen jo satakunta toimijaa toteuttamaan yhdessä syömisen viestiin liittyvää toimintaa ja viestintää. #syödäänyhdessä-tapahtumat ovat mainio mahdollisuus nostaa esiin myös suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä. Aloitetaan se jo nyt! Joulun aika on hyvä mahdollisuus koota ystävät ja perhe yhteisen ruoka- tai kahvipöydän ääreen.

Hyvää ja rauhallista ja maukasta joulun aikaa kaikille!

 

RUISPIPARIT
Näitä tarvitset:
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
4 tl kanelia
3 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
½ tl suolaa
2 munaa
5-6 dl ruisjauhoa
2 tl soodaa

1.    Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä 
2.    Lisää joukkoon munat
3.    Sekoita jauhto ja sooda ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen kovettua viileässä seuraavaan päivään. 
4.    Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla piparit. 
5.    Paista 175 asteessa kauniin ruskeiksi eli noin 8 minuuttia.

MISSÄ ON PIHVI

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK


Olen toiminut MTK:n ruokakulttuuriasiamiehen pestissä keväästä 2010 alkaen. Perustehtäväni on edistää sekä suomalaisen ruoan menekkiä että suomalaista ruokakulttuuria. Näiden sisälle kuuluvia asiakokonaisuuksia taas ovat mm. ruuan alkuperä- ja laatumerkinnät, elintarvikkeiden jatkojalostus, julkiset ruokapalvelut, lähiruoka ja lyhyet toimitusketjut sekä ruokakasvatus. Näiden asioiden eteen teen työtä ilolla ja suurella sydämellä laajassa yhteistyöverkostossa ja monenlaisten eri toimijoiden kanssa.