Takaisin Ikääntyneiden ruokasuositukset muuttuivat

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Ikääntyneiden ruokasuositukset muuttuivat

03.04.2020

Ruokasuosituksen tavoitteena on edistää ikääntyneiden sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailun kautta. Ikääntyneiden ruokasuositus on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhdessä julkaisema valtakunnallinen laatusuositus. Suositus määrittää, miten laadukkaat ruokapalvelut järjestetään. Suositusten perustana ovat iäkkäiden tarpeet ja yhdessä syömisen edistäminen.  Hyvä ravitsemus ylläpitää ikääntyneiden hyvää toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua. 

Ruokasuosituksessa korostetaan ruokapalveluiden laatua. Ikääntyneet pitää ottaa mukaan ruokapalvelujen suunnitteluun. Heidän toiveitaan vaihtoehtoisista ruokapalveluista ja yksilöllisistä tarpeista on tärkeää kuunnella. 

- Ruuan pitää olla maistuvaa ja ruokahetkien miellyttäviä. Myös henkilökohtaiset mieltymykset on huomioitava, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Valmisteluvaiheessa Ikääntyneiden ruokasuositus oli julkisesti kommentoitavana. 

- Keskityimme kommenteissamme erityisesti ruuan hankintamenettelyihin, ja vaadimme kotimaista vastaavaa tuotantotapaa tai lähituotteiden suosimista. Suomessa tehdään julkisia ruokahankintoja vuosittain 300 miljoonalla eurolla. Merkitys yhteiskunnalle on valtava, sanoo Siivonen. 

Uusi suositus korvaa vuonna 2010 julkaistun Ikääntyneiden ravitsemussuosituksen. Uusi suositus on tarkoitettu ikääntyneiden ruokailusta vastaaville toimijoille julkisissa ja yksityisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa, kotipalvelussa, hoito-, hoiva- ja kuntoutusyksiköissä ja palveluasumisessa sekä palvelujen kilpailuttajille ja päättäjille. 

Lue lisää THL:tä sivuilta. Pääset sinne tästä.  

Lisätietoja,  
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, 040 568 8802 
 Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, ruokasuositus, thl, ikääntyvä, ikäihminen, ruokapalvelut