Takaisin Ruokaturvallisuus maksaa – joku kuittaa laskun

Blogi – Kotieläimet ja maito

Ruokaturvallisuus maksaa – joku kuittaa laskun

20.04.2016

Maatalousyrittäjien traktorimarssi Helsinkiin sai suurta huomiota. Maatalous on monen vitsauksen puristuksessa. Yksi niistä on maataloustuotteiden ja ruuan hinta-ale.

Ruuan tulee olla kohtuuhintaista. Suomalaisilla on oikeus turvalliseen kotimaiseen ruokaan. Laatu, turvallisuus, etiikka ja ympäristön hyvä hoito kuitenkin lisäävät tuottajan kustannuksia. Maatalousyrittäjä kyllä sitoutuu korkeisiin normeihin, kunhan vaivan palkaksi jää toimeentulo perheelle.

Tänä päivänä suomalaisen ruuan hintaa puristetaan Keski-Euroopan tasolle. Kauppa kilpailuttaa valmistajia raa’asti. Tuotantokustannuksia on mahdotonta alentaa, kun vastassa ovat lainsäädännön laatunormit. Oma tuotanto uhkaa romahtaa ja tuonti kasvaa.

Tuontiruokaa koskevat normit ovat erilaiset kuin kotimaisen tuotannon. Se, miten ruoka muualla tuotetaan ja miten eläimiä kohdellaan, on täysin kontrollimme ulkopuolella.

MTK vaatii, että antibioottien ennalta ehkäisevä käyttö terveille tuotantoeläimille kielletään koko EU:ssa. Holtiton käyttö vaarantaa ihmistenkin terveyden lisäämällä bakteerien vastustuskykyä antibiooteille. Lopulta lääkkeet eivät enää tehoa, kun niitä todella tarvitaan. Vaatimus on saanut hyvän vastaanoton tiedeyhteisössä, mutta EU hidastelee toimeen ryhtymisessä.

Suomessa antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon eläinlääkärin määräyksestä. Käyttö on kymmenen kertaa vähäisempää kuin EU:n tehotuottajamaissa. Suomalainen tapa on kallis, mutta kansalaisille kullan arvoinen.

On häpeä, että antibiooteilla pumpattuja tuotteita virtaa Suomeen. Epäterve kilpailu rapauttaa kotimaisen tuotannon ja vaarantaa ihmisten terveyden. Näitä tuotteita käytetään myös päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa. Kuntapäättäjillä on tekemisen paikka.

Salmonella on varsinainen riesa maailmalla ja Euroopassa. Suomessa vallitsee nollatoleranssi salmonellan suhteen. Meillä lapset voivat nuolla kakkutaikinakulhon ilman, että tarvitsee pelätä salmonellaa. Järjestelmä on kallis, ja kulut maksaa elinkeino.

Eläinten hyvinvointiin panostamisesta voi kertoa lukuisia tositarinoita. Suomalaiset siat herättävät ihmetystä maailmalla. Saksalaiset ja hollantilaiset pohtivat kuumeisesti, miten pärjätä hännällisten sikojen kanssa. Tervetuloa katsomaan, Suomessa homma osataan. Tosin tälläkin on hintalappunsa.

Mitä siis tulisi tehdä? Pysähdy ainakin hetkeksi miettimään, millaisen arvon annat ruuan monipuoliselle laadulle ja turvallisuudelle. Jos haluat hyvän tilanteemme jatkuvan ja yhä paranevan, niin valitse kotimainen.

Laatutuotanto maksaa. Sen vuoksi ruokamarkkinoiden kilpailu ei voi perustua pelkkään hintaan.

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 12.3.2016

MARTTILA

Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK


Olen toiminut MTK:n puheenjohtajana vuodesta 2009. Sitä ennen vaikutin järjestön johtokunnan 2. puheenjohtajana reilun neljän vuoden ajan.
Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta. Koti ja maidontuotantoon erikoistunut maatila ovat Simossa, Lapin maakunnan eteläisimmässä kunnassa.
Taustani on maatalousekonomian tutkimuksessa, mikä varmaan tunkee vielä läpi kirjoituksissani.
Usko suomalaisen maatalouden, metsätalouden ja koko maaseudun parempaan tulevaisuuteen ei ole horjunut missään vaiheessa – eikä horju jatkossakaan. Ilman kovaa työtä ja yhteiskunnallista vaikuttamista tavoitteet eivät kuitenkaan tule toteutumaan. Maaseudun etu on koko Suomen etu.